Navigation

Europa: terughoudende start verwacht - China onderuit na BBP

De verwachting is dat Europa iets lager zal starten. Wall Street eindigde overwegend lager met banken zwak na de cijfers van Morgan Stanley en Goldman Sachs. Daar stond een grote winst van AMD tegenover, omdat er een hoge vraag was na broker-upgrades.

De Amerikaanse futures staan momenteel mild onder hun fair value, wat zal inhouden dat Wall Street vandaag iets lager zou starten. Dit is echter een momentopname.

Azië staat overwegend lager met de Nikkei die hapert. De teleurstelling over het groeicijfer van China en de detailhandelsverkopen drukken vooral op China-gerelateerde indices. De Hang Seng staat 3% lager. China rapporteerde een groei van 5,2% in de periode oktober tot december, wat lager was dan de verwachte prognose van 5,3%.


Aandelen in de vastgoed- en consumenten-niet-cyclische sectoren krijgen het te verduren. Het dochterbedrijf van de Chinese techreus Alibaba, Alibaba Health Information Technology, was de grootste verliezer op de Hang Seng-index, met een daling van 7%. Residentiële vastgoedbeheerder Longfor Group en de technologiereus Meituan dalen ook fors.

De marktrente is nog steeds aan het opkruipen. Dit past bij een adaptie op uitspraken van verschillende centrale bankiers die blijven waarschuwen dat de markt te positief denkt over het aantal renteverhogingen in 2024. Tevens wordt er steeds meer rekening mee gehouden dat de disrupties in de Rode Zee wel enig effect op inflatie kunnen hebben.

Olie beweegt zijwaarts en goud staat lager. In China staat iron ore onder druk vanwege de onzekerheid over de economische groei. De dollar is weer iets sterker geworden, net zoals de afgelopen dagen.


Bij crypto zijn met name minnen te zien, met Bitcoin dat iets lager staat. Dit kan naast een "overschot" van aanbod door de Bitcoin ETF's ook te maken hebben met renteontwikkelingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.