Navigation

Markten: in afwachting veiling Amerikaans papier - aandelen en meer

Markten: in afwachting veiling Amerikaans papier - aandelen en meer

Terwijl het gisteren in Amsterdam op de AEX tijd was om een nieuw record te vestigen, was het vandaag de beurt aan de MSCI World Index die naar een nieuw hoogtepunt ging. Dit in een overwegend lethargisch handel op de Europese beurzen met Frankfurt zwak.

De handel startte verdeeld, waarbij de toon wel redelijk was en met de signalen uit Azië verdeeld. China ging hoger doordat verondersteld wordt dat de Chinezen nu serieus een zaak gaan maken om hun aandelenmarkten te ondersteunen.

Voorbeurs kwam Akzo met de resultaten. Deze resultaten waren slechter dan verwacht, maar de vooruitzichten voor Akzo, die willen wij omschrijven als iets beter dan verwacht. Het aandeel moest echter toch iets terug waarbij wij het aandeel op watch positive hebben gezet.

Melexis, dat chips maakt voor auto's, wist juist te stijgen met 1% na de resultaten. De plus van Melexis kan aangeven dat er al heel veel slecht nieuws in de koers zit. Momenteel zijn we nog neutraal, maar we overwegen weer volop in dit aandeel te gaan stappen als de bodemvorming nog duidelijker wordt.

De markten gingen vervolgens op weg naar de Verenigde Staten. Dat startte iets hoger waarna de winsten groter werden. Uber presenteerde sterke cijfers. Het aandeel staat wat lager, maar dat komt door enige winstnemingen, nadat de lat erg hoog was gelegd bij de cijfers. De onderliggende trend blijft opwaarts.

De markten reageerde ook op een bericht wat Bloomberg plaatste. Dat zou suggereren dat Tesla mogelijkerwijs mensen gaat ontslaan. De koers van Tesla reageerde hier rustig op. En dat komt omdat er waarschijnlijk ook al heel veel slecht nieuws in de koers zit.

De koers van Alibaba levert 6% in na de cijfers. Het gaat nog meer aandelen inkopen (in totaal voor 35,3 miljard dolar), maar beleggers zijn teleurgesteld over de groei in cloud. Ondertussen is het aandeel in verhouding tot de vrije kasstroom nog nooit zo goedkoop geweest.

Ondertussen konden we constateren dat de hardnekkige fusiegeruchten tussen Renault en Stellantis nog steeds aanhouden. En dat terwijl beide bedrijven hardnekkig blijven ontkennen. De koersen van beide automakers genoteerd in Parijs stegen en in Amsterdam wist het aandeel Exor, wat het beleggings-vehikel van de Angelli-familie is, hiervan te profiteren. Het heeft een groot belang in verschillende automakers, waaronder Stellantis en bijvoorbeeld Ferrari. Exor beoordelen wij bullish.

Vandaag om 13.00 New York time is de veiling van 42 miljard (een record) aan 10-jarige Amerikaanse obligaties door de overheid. Als deze veiling gunstig verloopt, kan dit weleens leiden tot een nieuwe rally op aandelenmarkten. Andersom, als de veiling slecht verloopt, zou de stijging eventueel kunnen worden afgeremd. Dit jaar moet Amerika heel veel nieuwe schulden herfinancieren of nieuwe schulden uitgeven. En zodoende dat de markten gefocust zijn op deze veilingen.

De dollar koos geen duidelijke richting en bleef zijwaarts bewegen. Op obligatiemarkten is een wait-and-see-mood in de aanloop naar de veiling van dat 10-jarige Amerikaanse schatkistpapier.

Bij commodities staat goud momenteel iets hoger. Olie kan mild terrein winnen. Wat betreft de olieprijs, die blijft standhouden boven een aantal belangrijke steunpunten. De kans is overigens aanwezig dat de huidige olieprijs een supportive factor gaat worden voor verschillende olieaandelen, die nog steeds onder hun toppen noteren. Maar ondertussen komt de ene na de andere naar buiten met berichten over grote inkoopprogramma's voor aandelen en andere beloningen voor aandeelhouders. Daarover gesproken, Warren Buffett, de beroemde belegger van Berkshire Hathaway, heeft opnieuw zijn belang in Occidental Petroleum uitgebreid.

In de crypto blijft het beeld verdeeld, hoewel we wederom in de vroege Amerikaanse handel een milde vraag zien. Vandaag kwam er ook nog een rapport uit over de crypto-mining-bedrijven. Daarin wordt gesuggereerd dat deze momenteel niet aan de verkoopzijde manoeuvreren, in de aanloop naar de halving van Bitcoin die in april plaatsvindt. Sterke mining-bedrijven zullen dan waarschijnlijk nog sterker gaan worden omdat de zwakken gaan afvallen. Sterke mining-bedrijven zijn bijvoorbeeld een Riot en een CleanSpark.

Resumerd. De handel deed het vandaag in Europa rustig aan, maar de ondertoon in de markt blijft redelijk goed. Wel zal vanavond voor de zeer korte termijn de richting bepaald kunnen worden door de veiling van Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar.

Tevens komen er morgen weer een trits aan bedrijfsresultaten uit die ook de toon kunnen gaan zetten. Zo zal in Nederland ondermeer een Unilever en een Flowtraders hun cijfers gaan presenteren en dat kan natuurlijk weer invloed op de markten hebben. Tevens komt ook Sligo met de resultaten. Om daar even bij stil te staan, wij denken dat dit aandeel nog steeds ondergewaardeerd is. Aandacht is er ook voor Adyen met de cijfers. Daar zal heus een mooi verhaal uitkomen, maar wij denken dat er betere kansen liggen in technologie.

Internationaal gezien zijn er ook weer een trits aan bedrijfsresultaten. Ondermeer van Harley Davidson, Philip Morris en bijvoorbeeld een Cloudflare. Ook deze resultaten kunnen weer de toon van de markten gaan bepalen. In Frankrijk kan Kering invloed gaan hebben op de luxe-sector.

Maar zoals gezegd, het belangrijkste blijft de veiling van de 10-jarige Amerikaanse staatsleningen vanavond om 13.00 uur New York Time.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.