Navigation

Markten: AEX naar record - rente heeft beperkte invloed

De aandelenmarkten toonden op deze dinsdag overwegend een verdeeld patroon, maar op de AEX-index was er vandaag reden tot vreugde. De index bereikte een nieuw record. De stijging van de Amsterdamse beurs werd veroorzaakt door onder andere een aantal chipaandelen zoals BESI en ASMI. Ook Prosus deed het goed, terwijl tegelijkertijd ArcelorMittal bij de winnaars hoorde

De stijging van de AEX-index wijst op een inhaalslag. De beurs heeft lange tijd in zijwaarts bewogen en kon de oude hoogtepunten niet doorbreken, maar sinds die doorbroken zijn zitten we in een stijgende trend. Eerder hebben we besproken dat als de AEX de 800 zou passeren dit mogelijk een positief psychologisch effect zou hebben en momenteel zien we dat, naast een bredere interesse in aandelen.

Hoewel we vanochtend voorbeurs niet veel verwachtte van de beurs, is het toch een redelijke dag geworden. Daarbij valt op dat België wat achterbleef, waarbij Melexis morgen met de cijfers komt. De Duitse en de Franse beurzen weten te stijgen.

In de middag zagen we dat de stemming in Amerika enigszins verdeeld was. De afgelopen dagen is er een jo-jo op de Amerikaanse beurs wat te maken heeft met de rentetarieven.

De tien-jaars rente in Amerika is momenteel weer iets gedaald, maar staat nog steeds op 4,11%. En daardoor, zoals door een aantal analisten wordt verondersteld, kan de markt wat weerstand gaan ondervinden.

Citigroup kwam met een rapport dat suggereert dat de kans op een aanzienlijke correctie in tech-aandelen is toegenomen. Dit maakte weinig indruk.

Terwijl Europa een redelijk positieve koers voer in een verdeelde markt lag eerder in Azië de focus op China. Daar stegen de beurzen fors omdat de Chinese overheid steeds meer geld investeert in haar eigen aandelen om deze te ondersteunen. Ze zijn actief ETF's aan het kopen.

Het is nog steeds een spagaat op aandelenmarkten om de korte termijn trend te kunnen zien. Het record op de AEX is een goed signaal, maar er is ook enige hoogtevrees.

Wat betreft valuta, de dollar beweegt momenteel zijwaarts. De goudprijs herstelt na een eerdere dip deze week. De olieprijs staat op dit moment hoger. De olieprijs daalde recentelijk vanwege zorgen over de vraag in China.

Op de crypto-markten is het beeld verdeeld, maar Bitcoin laat zich van zijn beste kant zien. De munt heeft de grens van $43.000 weer doorbroken.

Al met al kunnen deden de markten het relatief goed vandaag gezien de stijging van de rente. En natuurlijk is er wat meer hoogtevrees. Maar het valt ook op dat een klein aantal aandelen constant beleggersgelden weet aan te trekken. Op een dag als vandaag zie je zelfs dat buiten deze technologiewaarden ook andere fondsen meedoen aan de stijging. Dit komt mede door de resultaten. In Amerika kwam bijvoorbeeld Eli Lilly met hele sterke cijfers. Dat heeft een positieve invloed op het sentiment in de biotechsector.

Tot slot, een correctie bij de huidige onderliggende opwaartse trend zou welkom zijn om weer energie op te doen. Maar of dat nu al zal plaatsvinden is niet duidelijk nu ook andere aandelen dan tech in de spotlight komen te staan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.