Navigation

Japan rente 2Y: gestegen naar hoogste niveau in 13 jaar - data - uitspraken BoJ

Japan rente 2Y: gestegen naar hoogste niveau in 13 jaar - data - uitspraken BoJ

De rente op de Japanse staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar bereikte een hoogtepunt van 13 jaar. het Japanse indexcijfer voor de prijzen van bedrijfsgoederen steeg in februari. Hierdoor is de kans dat de Bank of Japan binnenkort het monetaire beleid zal aanscherpen weer groter geworden. De rente op de 2-jarige JGB steeg naar 0,2% deze dinsdag, hetzelfde niveau als voor het laatst bereikt in januari 2010.

Na deze gegevens heeft de Bank of Japan aangegeven dat het inderdaad overweegt om de rente te verhogen in maart. Hoewel, volgens Bloomberg, ook de mededeling kwam dat de leden van de Bank of Japan split zijn of in maart een renteverhoging moet plaatsvinden of in april. Volgende week vergadert de BoJ.

In ieder geval is het evident dat de rente inderdaad verhoogd gaat worden. De gevolgen hiervan zijn dat het voor Japan iets duurder wordt om geld te lenen en het langstlopende experiment van negatieve rente gaat verlaten.

Dit zou eventueel enige gevolgen kunnen hebben voor geldstromen in de wereld, hoewel de massering na het verlaten van de negatieve rente al een tijd gaande is waardoor de veronderstelling is dat het niet direct een grote schok teweeg zal brengen.

Wel wordt verondersteld dat het ertoe kan leiden dat de Japanse rente verder oploopt en dat hierdoor deze renteverandering een verandering in de zogenaamde carry trade op valuta, de dollar tegen de yen, kan veroorzaken. Dat is ook de reden dat we momenteel op een daling zitten van de dollar tegen de yen. Een dalingspositie die onlangs is ingenomen.

De economische data

Het Japanse indexcijfer voor de prijzen van bedrijfsgoederen steeg in februari met 0,6% op jaarbasis, wat hoger was dan de verwachte 0,5% die door economen werd voorspeld. Op maandbasis steeg de CGPI met 0,2%, een sneller tempo dan de verwachte 0,1%. De CGPI meet de prijsveranderingen van goederen die worden verhandeld binnen de bedrijfssector.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.