Navigation

Podcast & charts Hong Kong & China: HSI op nieuwe low in 19 jaar - uitstromen

Podcast & charts Hong Kong & China: HSI op nieuwe low in 19 jaar - uitstromen
audio-thumbnail
Hang Seng blijft dalen - ouflows gelden
0:00
/268.914325

Aandelen op de beurs van Hong Kong gemeten aan de Hang Seng $HSI kenden maandag een daling van 2%, waarmee ze een dieptepunt van 19 jaar bereikten. De neergang van de indices vandaag volgt op het besluit van China om de loan prime rates onveranderd te laten. Hoewel dit in lijn was met de verwachtingen, had de markt gehoopt op actie. Er blijven grote zorgen over de economie.

De People's Bank of China (PBoC) handhaafde de éénjarige en vijfjarige loan prime rates op respectievelijk 3,45% en 4,2%. Dit besluit volgde op het verrassend handhaven van de middellange-termijn-rente vorige week.

Ondanks tekenen van steun van door de staat gesteunde fondsen hadden Chinese aandelen het moeilijk. De buitenlandse uitstroom hield aan vanwege groeiende economische zorgen in de regio.

Zolang de uitstroom van buitenlandse beleggers blijft aanhouden rekenen we niet op een herstel. Er is op de charts wel een support, maar de vraag is hoe sterk deze momenteel is. Chinese aandelen zijn op basis van de gebruikelijke meetmethoden goedkoop, maar dat zegt momenteel weinig.

De markt heeft instroom nodig om te stijgen. Dat ontbreekt. Ook moeten we ons afvragen waarom buitenlandse investeerders Chinese beurzen blijven verlaten. Dit geeft aan dat er weinig vertrouwen is, waar we het reeds vaker over hebben gehad.

Onderzoekers stellen dat overzeese fondsen dit jaar gezamenlijk ongeveer bijna 2 biljoen dollar aan Chinese aandelen hebben verkocht. Verdere uitstroom wordt verwacht.

Ook volgt geld het pad naar de meest rendabele kansen met de minste weerstand. En dat is op dit moment Japan in Azië. Zowel buitenlandse als Chinese beleggers investeren ook in India wat leidt tot uitstroom.

Daarnaast gaat het geld naar onder andere de technologie in Amerika. Technologie in China staat juist in de uitverkoop. Technologie in Hong Kong is gewoonweg zwak.

Dit past bij de algemene stemming, maar komt ook doordat de markt onzeker is of de Chinezen weer plotseling de regelgeving zullen aanpassen. Onlangs werd aangekondigd dat er wordt ingegrepen op gamingplatforms waar beloningen verdiend kunnen worden.

De vastgoedaandelen in Hong Kong bevinden zich ook in een zwakke positie. China wordt gezien als een land met beperkte ruimte voor monetaire versoepeling in reactie op de neerwaartse druk op de yuan. Ondanks recente gegevens die wijzen op een ongelijk economisch herstel en deflatoire druk, heeft de centrale bank zich afzijdig gehouden. Beleidsmakers lijken dus aanhoudende zorgen te hebben over de yuan, wat de terughoudendheid om de rente te verlagen kan verklaren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.