Navigation

Arm: matige outlook bij cijfers - visie op de situatie - update

Arm: matige outlook bij cijfers - visie op de situatie - update

Dit is een update, nadat we eerder een instant view brachten

Arm Holdings heeft een aardige prestatie geleverd in het vierde fiscale kwartaal van 2024, met een recordomzet van $928 miljoen, een stijging van 47% ten opzichte van het vorige jaar.

ARM heeft in het vierde kwartaal een winst per aandeel gerapporteerd van $0,36, wat hoger is dan de verwachte $0,30. De nettowinst voor het kwartaal bedroeg $224 miljoen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de $3 miljoen van het jaar ervoor.

Deze groei werd voornamelijk aangedreven door een toename in royalty-inkomsten en sterke licentie-inkomsten, waarbij de adoptie van Armv9-technologie een belangrijke rol speelde, vooral in smartphones, servers en de automotive sector.

Voor het financiële jaar 2025 heeft ARM echter een omzetverwachting afgegeven die onder de marktverwachtingen ligt, gemeten naar het midden van de bandbreedte.

Visie op de cijfers

We willen vermelden dat we momenteel geen aandelen van ARM bezitten, voornamelijk omdat deze erg duur zijn. Toch is ARM voor ons een belangrijke graadmeter voor de stand van zaken in de chipindustrie.

Het feit dat ARM voor het financiële jaar 2025 een lagere omzetverwachting heeft uitgesproken dan verwacht, vinden we niet bijzonder significant. Dit lijkt misschien vreemd, maar we interpreteren het als een indicatie dat het bedrijf actief de verwachtingen rond haar omzet "beheert" en stuurt.

Het bedrijf blijft goed gepositioneerd om te profiteren van de toenemende vraag naar energiezuinige en AI-capabele computing oplossingen. We verwachten dat ARM een cruciale rol zal blijven spelen in de chipontwikkeling en we vermoeden zelfs dat de omzetverwachting later dit jaar naar boven bijgesteld zou kunnen worden.

De royalty-inkomsten blijven sterk, ondanks een daling van 10% in het aantal verscheepte ARM-gebaseerde chips. Sommige analisten zien dit als een teken van marktverzadiging, maar wij denken dat de markt in afwachting is van een nieuwe generatie chips. Deze tijdelijke lagere omzetverwachting reflecteert dus een overgangsperiode naar nieuwe chipontwikkelingen aldus ons.

Concluderend, we ondernemen geen actie met betrekking tot het aandeel ARM. Hoewel de prijs wellicht daalt, blijft de onderliggende trend in de chipmarkt overwegend positief als we naar de cijfers en toelichting kijken.

De signalen wijzen dus niet op enige vorm van verzadiging, maar juist op een open markt die zich voorbereidt op een nieuwe generatie chips.

Positieve punten

  • Sterke groei van de royalty-inkomsten: Deze steeg met 37% jaar op jaar, voornamelijk door de toenemende acceptatie van Armv9-chips in verschillende markten.
  • Aanzienlijke toename van licentie-inkomsten: Met een stijging van 60% jaar op jaar dankzij waardevolle nieuwe licentieovereenkomsten.
  • Robuuste financiële positie: De niet-GAAP bedrijfswinst steeg aanzienlijk tot $391 miljoen, wat een niet-GAAP operationele marge van 42,1% vertegenwoordigt.

Negatieve punten

  • Daling van verzonden chips: Er was een daling van 10% in het aantal verzonden Arm-gebaseerde chips, wat kan wijzen op verzadiging of competitieve druk in bepaalde segmenten.
  • Investeringen in R&D: Hoewel noodzakelijk voor toekomstige groei, blijven de hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling een aanzienlijk deel van de inkomsten opnemen.
  • Wisselvalligheid in marktomstandigheden: De snelle veranderingen in de technologiemarkt en economische factoren kunnen onzekerheid brengen in de toekomstige prestaties.
  • Guidance: Guidance is aan de onderkant van de marktverwachtingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.