Navigation

TSMC gaat haar CAPEX verhogen - bullish - ASML en meer

TSMC gaat haar CAPEX verhogen - bullish - ASML en meer

Bronnen melden dat Taiwan Semiconductor [TSMC] $TSM naar verwachting haar kapitaaluitgaven (CAPEX) voor 2024 met meer dan 7% gaat verhogen, van een oorspronkelijke schatting van 28 tot 32 miljard dollar naar 30 tot 34 miljard dollar.

Dit jaar kan TSMC het record van kapitaaluitgaven van 36,3 miljard dollar uit 2022 doorbreken. Op 18 april houdt TSMC haar Earnings Conference voor investeerders. Daar wordt veel positief nieuws verwacht voor de industrie.

ASML

De verhoging van de kapitaaluitgaven is ook gunstig voor ASML $ASML en ondersteunt ook onze veronderstelling dat ASML haar verwachtingen wellicht zal verhogen tegen het einde van het jaar (zie ook eerdere berichten). TSMC breidt haar capaciteit snel uit en heeft daarbij de apparatuur van ASML nodig. Daarom blijven we positief gestemd over het aandeel ASML. De Earnings Conference van TSMC op 18 april staat genoteerd in onze agenda, omdat deze dag een impuls kan geven aan ASML en andere chipaandelen.

Klanten van TSMC

Belangrijke klanten voor geavanceerde verpakking zijn onder meer NVIDIA $NVDA, Broadcom $AVGO, Marvell $MRVL en AMD $AMD, die allen sterk verbonden zijn met kunstmatige intelligentie. De recente onthulling van de nieuwe Blackwell-architectuur door NVIDIA maakt geavanceerde verpakking bijna onmisbaar voor volgende generatie chips. TSMC wordt zodoende dit jaar gestimuleerd door de sterk groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI).

Groei en nieuwe fabrieken

Groei in AI kan TSMC in het tweede kwartaal ondersteunen, waarbij het bedrijf naar verwachting minimaal een groei in het lage enkele cijfer percentage zal laten zien met volgens ons een upside bij het Taiwanese bedrijf.

TSMC blijft haar fabrieken uitbreiden, waaronder het in bedrijf stellen van de eerste 2-nanometer fabriek in april, de toevoeging van nog een 2-nanometer fabriek later en de lancering van twee geavanceerde verpakkingsfabrieken die ook op de planning staan. Er zijn ook geruchten in de markt dat TSMC daar bovenop nog eens twee A14-fabrieken gaat openen.

Halfgeleiderbedrijven en institutionele beleggers wijzen er dan ook op dat de Earnings Conference op 18 april een belangrijk keerpunt voor het bedrijf kan zijn in de volgende generatie processen. Zowel de kapitaaluitgaven en de operationele vooruitzichten voor het tweede kwartaal hebben het potentieel om de markt te verrassen.

Resumerend

De stijging van de kapitaaluitgaven (CAPEX) door TSMC is bullish. We blijven daarom positief gestemd over verschillende chipaandelen op basis van de huidige informatie. Hoewel winstnemingen en correcties in chipaandelen altijd mogelijk zijn, zien we dit momenteel niet als een breuk in de opwaartse trend. Ook blijkt wederom dat de toeleveranciers aan chipbedrijven de eerste grote winnaars gaan worden.

We zijn ook van mening, zoals eerder beschreven, dat we ons in een totaal nieuwe fase bevinden door kunstmatige intelligentie. Deze is vergelijkbaar met de jaarringen aan een boom of de lagen op de aarde die de geschiedenis weerspiegelen. Dit kan betekenen dat we ons in een grote evolutie bevinden, wat gunstig is voor aandelen gerelateerd aan kunstmatige intelligentie.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.