Navigation

Herhaling: Strategie: inflatie trends VS kunnen monetair beleid verstoren

Herhaling: Strategie: inflatie trends VS kunnen monetair beleid verstoren

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Op basis van de PCE die vrijdag werd vrijgegeven in Amerika kunnen we concluderen dat inflatie eerder versnelt dan afneemt. De inflatie op maandbasis staat op 3,9% en over de afgelopen 3 maanden is deze gestegen naar 4,4%. Over de laatste 6 maanden werd een inflatie van 3,0% geregistreerd en over de afgelopen 12 maanden was dit 2,8%.

De gegevens over een maand en over 3 maanden zijn dus hoger dan die over 6 en 12 maanden, wat wijst op een opgaande lijn van de inflatie: een "nare" tegenvaller voor de Fed.

Minder effect op Mag 7

Dit heeft minder effect op reuzen zoals de MAG 7 die eerder goedkoop hebben gefinancierd en pas echt last van de rente gaan krijgen rond 2030. Het is wel negatief voor het MKB in Amerika die tegen hoger dan verwachte tarieven moeten herfinancieren en het is negatief voor consumenten met bijvoorbeeld een enorme creditcardschuld.

De rente op 2 jaar en aandelen

De rente op 2 jaar is vorige week geëindigd op 4,993% en heeft meerdere keren net boven de 5% gestaan. Nu rijst de vraag in hoeverre dit effect heeft op bedrijven en consumenten, en in hoeverre de aandelenmarkt een hogere rente heeft in geprijsd. Dit kan de komende week, naast de bedrijfsresultaten, opnieuw het beeld gaan bepalen.

Om het zo uit te drukken: we zijn er nog niet helemaal gerust op dat alle seinen weer op groen staan voor aandelen, ondanks dat afgelopen week de beste week in maanden voor de S&P 500 $SPX was.

En ook ondanks dat aandelen niet per se dalen bij een hoge inflatie, waarbij de belegger echter slechts wordt gecompenseerd door hogere koersen voor deze hogere inflatie: van vestzak naar broekzak dus.

Stagflatie en Goldilocks

Ons inzien is de kans van een harde landing in de VS aan het toenemen. Iets wat historisch gezien ook normaal zou zijn. De enige die eens een zachte landing heeft kunnen bewerkstelligen was Greenspan, maar in alle andere gevallen werd inflatie teruggebracht door iets te breken binnen de economie of de aandelenmarkt (wealth effect).

Ook nu zou het breken van iets wel eens kunnen gebeuren, waardoor inflatie inderdaad afneemt, of als dat niet lukt er stagflatie komt. Als het BBP blijft verzwakken en de inflatie hardnekkig blijft zou de VS dus in een stagflatie scenario kunnen belanden.

De markten prijzen nu 1 renteverlaging in voor 2024. Dit is een opvallend verschil met de 7 renteverlagingen die aan het begin van het jaar waren in geprijsd en de 3 in maart. In ieder geval is het Goldilocks scenario nog niet geheel verkeken, maar is de kans bij de huidige bekende gegevens wel afgenomen. "Nog één "tikje" en het Goldilocks-schip kapseist, zo dicht zijn we bij een ander en negatief scenario naar ons inziens.

Hoge rente blijft probleem Amerikaanse overheid

En de rente in de VS "moet" naar beneden, aangezien de Amerikaanse overheid anders wordt opgezadeld met te hoge rentelasten op de biljoenen aan uitstaande leningen die moeten worden geherfinancierd tegen een hogere rente. Dit nadat sinds covid elke vorm van budgetdiscipline is losgelaten en de wereld is overspoeld met dollars.

In het komende jaar zal een recordbedrag van $8,9 biljoen aan Amerikaanse federale schuld vervallen en tegen veel hogere rentetarieven moeten worden geherfinancierd.

De kosten voor de Amerikaanse schulden bedroegen voor de Fed begon met het verhogen van de rente ongeveer 1,5% van het BBP. Nu betaalt de VS ongeveer 3,1% van het BBP aan schulden-kosten omdat de rentetarieven zijn gestegen. Tegen 2034 wordt verwacht dat de Amerikaanse schuld boven een verbijsterende $50 biljoen zal uitkomen.

Dit kan dus onhoudbaar en hoger worden door hoge rentetarieven en de status van de dollar als reservemunt wereld in gevaar brengen. Als dat gebeurt, kan het gedaan zijn met de wereldmacht van Amerika, zoals eerder is gebeurd met bijvoorbeeld de Spanjaarden, de Hollanders en de Britten.

Moet de Fed zijn beleid heroverwegen

De implicaties van deze inflatietrends strekken zich verder uit dan louter statistische observaties. Stijgende inflatie kan ook de koopkracht aantasten, het consumentenvertrouwen verminderen en investeringsbeslissingen verstoren.

Gezien het huidige inflatietraject kan de Fed toenemende druk ondervinden om hun monetair beleid te heroverwegen. Een aanhoudende stijging van de inflatie zou beleidsmakers kunnen dwingen om het monetair beleid aan te scherpen door de rentetarieven te verhogen, iets waar nu nog geen sprake van is, maar niet langer mag worden uitgesloten.

Hogere rentetarieven kunnen helpen om inflatie af te remmen door de uitgaven en investeringen te verminderen, maar ze kunnen ook de economische groei vertragen en de leenkosten verhogen.

Resumerend

De conclusie is dat de kans van een langer blijvend hogere rente (of misschien zelfs een renteverhoging) door de Federal Reserve is toegenomen, evenals de kans van stagflatie.

Het is echter nog steeds niet het meest voor de hand liggende scenario, wat juist een afnemende inflatie is, waarbij de economie ook afneemt en toch zal trachten een zachte landing te maken of een minder harde landing. De andere scenario's zijn ook niet langer geheel weg te denken.

De hoge rente wordt uiteindelijk een probleem voor de Amerikaanse overheid. Ook is het een concurrent voor aandelen en wat dat betreft vinden we het nog steeds onduidelijk of de markten werkelijk deze hogere rentetarieven al hebben verwerkt voor de korte termijn. Zodoende is het nog steeds zo dat de rente een negatieve factor kan blijven voor risk assets.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.