Navigation

Philips: cijfers Q1 soft miss - apneu schikking - instant view op resultaten

Dit is een instant view. Later vandaag volgt een update.

Deze ochtend is Philips $PHIA met haar cijfers gekomen. Deze zijn een "soft miss", maar dat is van ondergeschikt belang. Er is ook bekend geworden dat er een vroegtijdige schikking is bereikt met betrekking tot de Apneu-affaire. De schikking omvat een bedrag van $1,1 miljard en een 540 miljoen dollar deal met verzekeraars.

Dat is lager dan verwacht en gunstig. Het apneu-onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie en een aantal individuele zaken speelt nog wel, aldus CEO Jacobs op Bloomberg. Hij liet zich voor de rest positief uit over de toekomst.

Wij vinden dit goed nieuws en dit houdt in dat terwijl we nu nog neutraal zijn in Philips mogelijkerwijs zelfs besluiten om het aandeel positiever te gaan bekijken. Die beslissing nemen we nu nog niet en komen we later vandaag op terug in een update


De cijfers

De groepsomzet bedroeg EUR 4,1 miljard, met een vergelijkbare omzetgroei van 2,4%. De vergelijkbare orderontvangst daalde met 3,8%, voornamelijk als gevolg van China.

Er is een schikking van USD 1,1 miljard bereikt in de Respironics-rechtszaak in de VS (voorziening erkend van EUR 982 miljoen).

Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR -824 miljoen, inclusief bovengenoemde voorziening, met een aangepaste EBITA-marge van 9,4% van de omzet. Er was een vrije kasstroom van EUR 336 miljoen negatief.

Er is ook een overeenkomst bereikt van EUR 540 miljoen met verzekeraars voor aansprakelijkheidsclaims met betrekking tot de terugroepactie van Respironics-producten.

Roy Jakobs, CEO van Royal Philips, zei: "We zijn het jaar gestart volgens plan, met een positieve groei van de orderontvangst buiten China en een sterke margeverbetering.

Ondersteund door belangrijke innovatielanceringen en een sterke focus op onze uitvoeringsprioriteiten, blijven we vertrouwen hebben in ons prestatieverbeteringsplan voor 2024.

Patiëntveiligheid en kwaliteit hebben onze hoogste prioriteit, en we hebben belangrijke stappen gezet om de gevolgen van de terugroepactie van Respironics verder op te lossen.

De herstelwerkzaamheden aan de slaaptherapieapparaten voor patiënten zijn bijna voltooid, en de tot nu toe behaalde testresultaten tonen aan dat het gebruik van deze apparaten naar verwachting geen aanzienlijke schade aan de gezondheid zal veroorzaken."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.