Navigation

Vliegtuigen: orders groeien voor Chinese Comac - Airbus - Boeing

De Chinese Vliegtuibouwer COMAC breidt zijn fabriek in Shanghai uit om de productie van de C919-jets op te voeren, als reactie op de toenemende vraag door honderden nieuwe orders. Dit schrijft Reuters.

Concurrentie voor Boeing en Airbus

Dit kan wijzen op een mogelijk afnemende vraag naar nieuwe orders voor Boeing $BA en Airbus $AIR in de toekomst. De impact hiervan is op de korte termijn echter beperkt, omdat de aard van de vliegtuigmarkt zodanig is dat orders vaak ver van tevoren worden geplaatst.

China streeft ernaar om dit jaar bredere internationale erkenning voor de C919 te verkrijgen, inclusief het nastreven van certificering door de Europese Unie voor luchtvaartveiligheid en heeft het toestel op de markt gebracht in Zuidoost-Azië. Als het certificering krijgt in Europa, is dit wel degelijk concurrentie voor Airbus en Boeing op de lange termijn, omdat de COMAC dan ook ingezet kan worden op Europese routes.

Bij het aandeel Airsbus blijven we op een up zitten en met Boeing doen we niks. Wij denken dat Airbus deze concurrentie aankan. Boeing kan op de lange termijn ook deze competitie aan, maar het effect kan groter zijn, mede door de politieke situatie tussen de VS en China, die redenen genoeg biedt om steeds minder zaken te doen met Boeing en ook geen orders te plaatsen voor de lange termijn.

Bovendien heeft Boeing nu enorme problemen. Zoals we hebben gemeld zou Boeing volgens The Wall Street Journal veiligheidscontroles hebben vervalst.

Enige achtergrond

De uitbreiding volgt nadat Chinese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air China en China Southern Airlines, elk orders voor 100 C919-jets hebben geplaatst. De C919 heeft tot nu toe meer dan 1.000 bestellingen ontvangen, voornamelijk van Chinese luchtvaartmaatschappijen en leasemaatschappijen, en heeft momenteel vijf jets in bedrijf op drie binnenlandse routes.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.