Navigation

Amazon: cijfers prima - geen dividend - visie op de cijfers en het aandeel

Amazon: cijfers prima - geen dividend - visie op de cijfers en het aandeel

Amazon $AMZN heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. CEO Andy Jassy sprak van een positief begin van het jaar voor het hele bedrijf, waarbij verbeteringen in de klantervaring en financiële resultaten duidelijk naar voren kwamen.

Voor het huidige kwartaal verwacht Amazon een omzet tussen de 144 en 149 miljard dollar, waarbij een negatief valuta-effect van ongeveer 60 basispunten is meegenomen. Het operationele inkomen wordt geschat op 10 tot 14 miljard dollar voor het lopende kwartaal.

Het aandeel Amazon

De cijfers van Amazon willen we omschrijven als prima, met e-commerce als klein negatief punt dat iets tegenviel. Deze groei werd gestuwd door de opkomst van AI, wat de cloud-computing divisie van Amazon heeft gestimuleerd.

Als we eerst naar de chart kijken, dan zien we dat Amazon naar boven probeerde uit te breken. Dat is nog niet gelukt. Wij zitten op een stijging in Amazon vanaf een uitermate gunstig niveau en zijn met een beetje geluk aan het begin van de huidige opwaartse cyclus gaan kopen. Onlangs - door de outbreak die er aan zat te komen naar boven, maar zich nog niet heeft doorgezet - overwogen we om te verzwaren. Dat hebben we nog niet gedaan.

Toch willen we graag nog groter in het aandeel Amazon, maar we wachten nu af totdat ook het koerspatroon weer wat beter is, want gezien de algehele marktstemming sluiten we het niet uit dat ook Amazon eerst nog verder corrigeert, dan wel consolideert.

Terug naar de cijfers kunnen we constateren dat deze gewoonweg sterk zijn. Als eerste willen we opmerken dat Amazon geen dividend gaat betalen. Daarmee is het het enige bedrijf binnen de Magnificent 7 dat geen dividend uitkeert. De markten reageerden hier echter schouderophalend op. Er was dus geen hevige negatieve reactie. Mogelijk, zo kan worden veronderstel, komt dat doordat de markt ervan uit gaat dat Amazon haar overtollige gelden beter kan aanwenden voor groei in plaats van het uitkeren van dividend. Dat werd later door de topman Andy Jassy ook bevestigd in de conference call.

Tegelijkertijd betekent het dat Amazon ook de vrijheid houdt wanneer het overtollige kastgelden heeft, om op een andere manier beleggers te belonen. Dit kan dan via de inkoop van eigen aandelen. En de verwachting is dat er in de toekomst nog heel veel eigen aandelen worden ingekocht.

Kijk je naar de kasstromen - de aangepaste vrije kasstroom bedroeg $48.8 miljard - dan zien we dat deze heel sterk is. Dat geld gaat voor een gedeelte weer terug naar de aandeelhouders en in plaats van dividend kiest Amazon voor het inkopen van eigen aandelen, waardoor het meer flexibel is met de timing van het gebruik van haar gelden.

Ook blijkt uit de cijfers dat de operationele marge van Noord-Amerika is opgelopen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar het nam iets af ten opzichte van het afgelopen kwartaal. De verschillen zijn echter te klein en onderliggend is er een opgaande trend zichtbaar wat gunstig is.

De verkopen van Amazon Web Services waren ronduit een positieve versassing. De nettoverkopen stegen met 17% op jaarbasis ten opzichte van de verwachte stijging van 14,5%. Zoals de zaken er nu voor liggen, kan je er ook vanuit gaan dat de marges eerst nog verder blijven toenemen vanwege een betere kostenbeheersing.

De vaststelling daarbij is dat er sowieso extra wordt geprofiteerd van artificiële intelligentie, wat Amazon zelf ook aangeeft. Zodoende kan Amazon haar leidende positie blijven behouden met Amazon Web Services.

Een punt waar tot nu toe bij Amazon nog weinig aandacht aan wordt besteed zijn haar robots. En deze gaan steeds meer richting humanoid robots. Hoewel dat nu nog op de achtergrond speelt, denken wij dat over een langere periode dit één van de belangrijke ontwikkelingen gaat worden.

Amazon kan deze robots intern gebruiken om kostenefficiënter te worden, maar wij verwachten dat op een gegeven moment deze robots ook gebruikt kunnen worden (verkocht als product) door derden. De upside zit dan vooral in de constante upgrades van software waar de klant die de robot heeft gekocht voor moet betalen en dit kan een samenspel worden met AI en het onderdeel AWS.

Dit is één van de redenen (robots), en in het verleden hebben we het er wel eens vaker over gehad, dat wij ook positief gestemd zijn en blijven voor de lange termijn op Amazon. Wij verwachten dat robotisering één van de nieuwe evolutionaire trends gaat worden naast en samen met artificiële intelligentie.

Om nog even terug te keren naar de cijfers hebben we gezien dat de omzet is gestegen naar 143,3 miljard dollar tegen 127,4 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is een aanzienlijke groei. En daar valt iets op, namelijk dat bedrijven zoals Amazon ruimte hebben om hun prijzen te verhogen. Met andere woorden: extra omzet in de toekomst.

Vanwege de dominante positie van Amazon samen met een paar anderen rekenen we erop dat de prijsstijgingen voorlopig blijven aanhouden, waardoor dit een positief effect kan hebben op de omzet en uiteindelijk het resultaat. Dit wordt dan mede extra opgestuwd door artificiële intelligentie en daardoor kan het haar leidende rol in cloud computing behouden.

Resumerend

Na de cijfers van Amazon kunnen we maar één conclusie trekken, het bedrijf doet het gewoon ijzersterk. Het betekent niet op de hele korte termijn dat de koers meteen stijgt, sowieso omdat we wat voorzichtiger zijn over de beurs vanwege de renteontwikkelingen. Maar elke grotere correctie zien we nog steeds als een duidelijke kans om (bij) te kopen.

Wij willen verzwaren in het aandeel Amazon, maar we wachten nog even totdat ook het chart patroon wat duidelijker is en de algehele stemming is verbeterd. Maar overall hebben we weinig aan te merken op deze cijfers en voorzien een sterke toekomst voor het bedrijf en voor het aandeel.

Enige cijfers

Amazon heeft in het laatste kwartaal een operationele marge behaald van 10,7% op de wereldwijde nettoverkopen, vergeleken met 7,8% in het voorgaande kwartaal en 3,7% in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De operationele marge van de Noord-Amerikaanse divisie bedroeg 5,8%, vergeleken met 6,1% in het voorgaande kwartaal en -0,1% in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De nettoverkopen van Amazon Web Services (AWS) [cloud computing] bedroegen $25 miljard, wat een stijging van 17% op jaarbasis. Het bedrijfsresultaat van de divisie steeg met bijna 84%.

De aangepaste vrije kasstroom bedroeg $48.8 miljard, vergeleken met een negatieve kasstroom van $4,46 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het operationele resultaat van Amazon bedroeg het afgelopen kwartaal 15,3 miljard dollar, vergeleken met 4,8 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2023.

De nettowinst steeg naar 10,4 miljard dollar, ofwel 0,98 dollar per aandeel, ten opzichte van 3,2 miljard dollar, ofwel 0,31 dollar per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg van 127,4 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar naar 143,3 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

De advertentie-inkomsten stegen met 24 procent tot 11,82 miljard dollar, waarbij Amazon in januari begon met adverteren op zijn Prime Video-platform, tenzij klanten bereid zijn om extra te betalen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.