Navigation

Alphabet: sterk hoger nabeurs op cijfers en dividend - visie op het aandeel

Alphabet: sterk hoger nabeurs op cijfers en dividend - visie op het aandeel

Dit is een update na een eerdere instant view.

Alphabet $GOOGL heeft indrukwekkende resultaten behaald. De winst per aandeel was $1,89. De omzet bedroeg $80,54 miljard. YouTube advertentie-inkomsten waren $8,09 miljard en de Google Cloud omzet was $9,57 miljard. De traffic acquisition costs (TAC) kwamen uit op $12,95 miljard.

Visie op het aandeel

De cijfers van Alphabet zijn ijzersterk te noemen. Het feit dat het bedrijf ook een dividend nu gaat uitkeren van 20 cent, en van plan is om elk kwartaal dividend uit te keren, werd ook juichend begroet. Deze aankondiging van een dividend komt na een soortgelijke aankondiging van Meta eerder in februari. Tevens gaat het nog veel meer eigen aandelen inkopen en heeft de teller opgeschroefd met 70 miljard dollar.

Bij de cijfers van Alphabet vallen een aantal zaken op, ook na de conference call. Ten eerste gaat het bedrijf haar kapitaaluitgaven verhogen. Meestal wordt hier wat sceptisch op gereageerd als dit mogelijk niet direct resultaat oplevert. Maar de markt heeft er vertrouwen in bij Alphabet dat dit juist voor langdurige groei gaat zorgen.

Tevens blijkt dat het effect van Bing (Microsoft) en haar AI-toepassingen geen negatieve verdere resultaatontwikkeling bij Alphabet heeft veroorzaakt. Ook daar kan dus over gesteld worden dat het haar dominante positie houdt in de browserwereld.

Een ander punt is dat Cloud het ook beter heeft gedaan dan verwacht. Dit was tot nu toe een zorgenkindje en dat is totaal omgedraaid.

Daarmee heeft het bedrijf op alle parameters een positiever dan verwachte resultaatontwikkeling laten zien. Je kan stellen dat dit een bijzonder sterk resultaat is aangezien ook Alphabet nog steeds bezig is met een omwenteling richting artificiële intelligentie waarbij het eerst leek achter te lopen. Nu laat het langzamerhand een inhaalslag zien en begint het juist weer voor te lopen.

De hoge vrije cashflow die het blijft genereren zorgt ervoor dat het niet alleen meer aandelen kan inkopen maar ook een dividend gaat uitkeren en zonder dat dit de hogere kapitaaluitgaven in de toekomst in gevaar gaat brengen. Het signaal wat het bedrijf heeft afgegeven, is dat het een nog veel hogere vrije kasstroom in de toekomst zal genereren.

Resumerend

De conclusie is dan ook dat wij duidelijk positief gestemd blijven over Alphabet. Het is wel zo, net als de gehele techsector, dat we onlangs zijn gaan reduceren. Met andere woorden we hebben een lagere weging gegeven aan de technologie als geheel om een gedeelte van de winsten veilig te stellen. Dit betekent niet dat we niet meer bullish zijn, want op de lange termijn denken we dat het aandeel Alphabet nog veel hoger gaat.

De reden om technologie in totale weging wat te verlagen had te maken met de algehele marktomstandigheden waarbij een consolidatie of zelfs een correctie mogelijk is na een enorme run-up.

Voor het aandeel Alphabet geldt dat het overigens in een duidelijk stijgende trend zit en waarbij wij op een stijging zijn gaan zitten op 98,20 dollar. Dit was in januari 2023.

We gaan er nu vanuit dat de koers vandaag bij de opening sterk hoger start. Daarna sluiten we het toch niet uit dat het aandeel tijdelijk consolideert dan zelfs corrigeert om vervolgens de weg naar boven te hervatten. Mocht de kans zich voordoen, dan is kans is groot dat we weer groter in het aandeel Alphabet gaan.

Enige achtergrond

De omzet van Alphabet steeg met 15% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat het snelste groeipercentage was sinds begin 2022. Alphabet heeft aangekondigd dat het een contant dividend van 20 cent per aandeel zal uitkeren aan aandeelhouders op 17 juni, met een recorddatum van 10 juni. Het bedrijf heeft ook plannen om in de toekomst driemaandelijkse contante dividenden uit te betalen.

Verder heeft de raad van bestuur van Alphabet de terugkoop van nog eens $70 miljard aan aandelen goedgekeurd, met als doel het beste belang van het bedrijf en zijn aandeelhouders te dienen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.