Navigation

Valuta: dollar tegen de yen op hoogste niveau sinds 1990

De dollar ten opzichte van de yen heeft het hoogste punt sinds 1990 bereikt. Japan heeft "gedreigd" met interventies, maar dit lijkt tot nu toe weinig effect te sorteren. BoJ-gouverneur Ueda weigert commentaar te geven op specifieke valutabewegingen en niveaus.

De Bank of Japan wil nauwlettend de impact van valutabewegingen op de economie en prijzen monitoren en werkt nauw samen met de overheid zo werd bekend. Valutabewegingen hebben echter impact op de economie en prijzen.

BoJ's Tamura zei dat op basis van de huidige economische en prijsvooruitzichten, de BoJ waarschijnlijk voorlopig accommoderende monetaire omstandigheden zal handhaven en het monetaire beleid passend zal begeleiden in overeenstemming met economische, prijs- en financiële ontwikkelingen.

Tamura verklaarde dat ze nog niet op het punt zijn om marktkrachten volledig de bewegingen van lange rentetarieven te laten bepalen en de positieve cyclus van looninflatie waarschijnlijk zal aanhouden, terwijl werd toegevoegd dat toekomstige monetaire beleidsrichtlijnen zeer belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat de BoJ langzaam maar gestaag naar normalisering van het beleid gaat.

Verder zei Tamura dat de belofte om door te gaan met een accommoderend monetair beleid niet per se in strijd is met de noodzaak om de rentetarieven te verhogen.

Voor Japanse exporteurs kan dit een uitdaging vormen omdat het hun winstgevendheid kan verminderen door hogere prijzen van hun producten in het buitenland. Dit kan de economische groei in Japan belemmeren en de concurrentiepositie van het land schaden.

Interventies in de yen kunnen de situatie verder compliceren, aangezien eerdere pogingen om de valuta te versterken of te verzwakken vaak slechts tijdelijke effecten hadden en de marktverwachtingen verstoorden, wat tot volatiliteit leidde. Japanse autoriteiten moeten daarom voorzichtig zijn bij het stabiliseren van de valutamarkt en het versterken van de yen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.