Navigation

Valuta: Japan niet blij met sterkere yen - reeds op een daling USDJPY

Japan's toonaangevende valutadiplomaat, Kanda, heeft verklaard dat de valutabewegingen nauwlettend in de gaten worden houden met een hoog gevoel van urgentie. Japan zal passende stappen ondernemen om te reageren op een buitensporige verzwakking van de yen zonder enige maatregelen uit te sluiten. Hij voegde eraan toe dat de huidige zwakte van de yen niet in overeenstemming is met de fundamentele factoren en te wijten is aan speculatie.

Uitdagingen voor Japan

De huidige situatie waarin de yen verzwakt ten opzichte van de dollar kan enkele implicaties hebben. Een daling van de dollar ten opzichte van de yen kan een uitdaging vormen voor Japanse exporteurs, omdat het hun winstgevendheid kan verminderen door de prijzen van hun producten in het buitenland te verhogen. Dit kan de economische groei in Japan belemmeren en de algehele concurrentiepositie van het land aantasten.

Interventies in de yen

Bovendien kan de moeizame positie waarin Japan zich bevindt met betrekking tot de interventie op valutamarkten de situatie verder compliceren. Hoewel interventies in het verleden zijn geprobeerd om de yen te versterken of verzwakken, hebben ze vaak slechts tijdelijke effecten gehad en kunnen ze de marktverwachtingen verstoren, wat op zijn beurt kan leiden tot volatiliteit en onvoorspelbaarheid op de valutamarkten. Daarom moeten de Japanse autoriteiten voorzichtig te werk gaan bij het nemen van stappen om de valutamarkt te stabiliseren en de yen te versterken.

Reeds op daling dollar tegen de yen

Tot nu toe heeft de markt gereageerd met een sterkere dollar tegenover de yen op de aanpassing van de Bank of Japan, waarbij de rente van negatief naar 0,1% positief is gegaan.

Dit werd als dovish gezien, maar Japan heeft nu te maken met hogere kosten voor import en hogere lonen. Dit zou een verrassende wending kunnen zijn en kan leiden tot meer opwaartse stappen van de Bank of Japan.

We blijven een verkooppositie aanhouden van de dollar tegenover de yen (USDJPY) en verwachten dat deze down moeizaam zal verlopen op de korte termijn met een beperkte kans van slagen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.