Navigation

Thyssenkrupp: winstwaarschuwing - aandeel lager - visie

Thyssenkrupp $TKA heeft zijn winst- en omzetverwachtingen voor het lopende boekjaar verlaagd vanwege lagere vraag, hogere kosten en waardeverminderingen na het boeken van een nettoverlies in het eerste kwartaal.

Het bedrijf meldde woensdag dat het nu verwacht dit boekjaar een break-even nettowinst te behalen, vergeleken met een eerdere prognose van enkele honderden miljoenen resultaat. Het verwacht nu ook dat de omzet op hetzelfde niveau zal blijven als vorig jaar, nadat het oorspronkelijk een lichte stijging had voorzien.

De visie op het aandeel

De cijfers van Thyssenkrupp zijn zwak. De koers staat 4% lager. Daarbij zijn we verrast over de grootte van de tempering van de verwachtingen. We hielden al rekening met een daling, maar deze is groter dan verwacht.

Toch blijven we positief gestemd. Als eerste, het bedrijf denkt dat het nog steeds de doelstellingen voor de vrije kasstroom en aangepaste EBIT kan halen. We krijgen ook het idee dat het slechte nieuws in dit en mogelijk het volgende kwartaal wordt gestopt. Vervolgens is de weg vrijgemaakt voor groei. De split-up-value van het aandeel is tevens hoger wat het een kandidaat maakt om te worden overgenomen.

Kijkend naar de prijsactie van het aandeel is deze zwak en rekenen we erop dat we nog enige tijd moeten wachten voordat we beloond worden. Het aandeel heeft een high risk sticker.

Enige informatie over de cijfers

Voor het kwartaal dat eindigde in december boekte Thyssenkrupp een nettoverlies van 314 miljoen euro vergeleken met een winst van 75 miljoen euro in het voorgaande jaar. De orderontvangst daalde met 13% naar 7,97 miljard euro.

De winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie daalde naar 238 miljoen euro van 485 miljoen euro. De omzet daalde naar 8,18 miljard euro van 9,02 miljard euro in het eerste kwartaal van boekjaar 2023.

De winst vóór rente en belastingen daalde naar een verlies van 185 miljoen euro ten opzichte van een winst van 246 miljoen euro in het voorgaande jaar. De EBIT-marge bedroeg negatief 2,3%.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.