Navigation

Thyssenkrupp: gaat ingrijpende herstructurering aankondigen - update

Thyssenkrupp: gaat ingrijpende herstructurering aankondigen - update

Dit is een update na een eerdere aankondiging vandaag

Het toezichthoudend bestuur van Thyssenkrupp $TKA, de grootste staalproducent van Duitsland gaat op 11 april bijeen te komen om de strategie te bespreken, aldus anonieme bronnen. De geplande herstructurering komt als reactie op de aanhoudende zwakte in de auto-industrie, de grootste klantengroep van Thyssenkrupp.

Details kunnen onder meer meer specifieke informatie bevatten over welke delen van het bedrijf worden beïnvloed en wijzen ook op mogelijke veranderingen bij de staaljoint venture HKM, waar Thyssenkrupp mede-eigenaar van is samen met Salzgitter en Vallourec.

De visie op de situatie en het aandeel

Hoewel Thyssenkrupp (Steel Europe) jaarlijks bijna 12 miljoen metrische ton staal zou kunnen produceren, verkocht het slechts ongeveer 9 miljoen ton en mogelijk zelfs minder in de toekomst. De capaciteit kan worden verminderd door sommige van de hoogovens van Thyssenkrupp te sluiten.

Dat is ook een punt van discussie in de gesprekken met EPH, de energieholding van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, waarmee Thyssenkrupp probeert samen te werken als mede-eigenaar van de staaldivisie.

In aanloop naar deze vergadering blijven wij op een up zitten. Deze positie staat momenteel echter onder water, mede doordat het herstructureringsproces tot nu toe langzamer verloopt dan verwacht. Niettemin zien we ook veel verborgen waarde in Thyssenkrupp en zodra bijvoorbeeld de automotive sector herstelt en klanten zoals Continental of andere groepen wel meer orders plaatsen kan het snel de goede kant op gaan.

Een mogelijke uitkomst zou kunnen zijn om de twee kleinere ovens van Thyssenkrupp (Steel Europe), met een totale capaciteit van ongeveer 3,7 miljoen ton, in de komende 10 jaar uit te faseren, ten gunste van de twee grotere ovens met een totale capaciteit van 7,7 miljoen ton. Dit bespaart kosten en verhoogt de efficiëntie

Thyssenkrupp functioneert, met name op het gebied van personeel als een oud staalbedrijf, en daar moet nog een herstructurering plaatsvinden. Het plan kan de basis leggen voor duizenden banen die verdwijnen bij het bedrijf wat de winstgevendheid kan verbeteren. Dit zal waarschijnlijk worden aangekondigd tijdens de binnenkort te houden vergadering.

Thyssenkrupp profiteert van de verschuiving naar groene energie, omdat het hiervoor subsidies ontvangt. Dit levert momenteel echter nog te weinig op.

Dit betekent dat hoewel we te vroeg zijn ingestapt op een stijging van Thyssenkrupp, we toch vasthouden aan deze positie. Als het herstructureringsproces versnelt en de resultaten verbeteren kunnen dit soort aandelen snel en hard stijgen. In dat geval kan ondanks het wachten het gemiddelde rendement hoger uitvallen dan het gemiddelde marktrendement.

Tot slot zien we dit ook als één van de laatste kansen voor Thyssenkrupp, in die zin dat als er nu geen vooruitgang wordt geboekt om de zaken echt op orde te krijgen, we ervan uitgaan dat het bedrijf een overnamekandidaat wordt en in delen zal worden opgesplitst en vervolgens verkocht. Dit kan ook leiden tot een hogere aandelenprijs.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.