Navigation

Taiwan: pro onafhankelijke partij wint - visie op de financiële markten

Taiwan: pro onafhankelijke partij wint - visie op de financiële markten

Lai Ching-te, ook bekend als William Lai van de Democratische Progressieve Partij (DPP), heeft bij de verkiezingen in Taiwan een aanzienlijke overwinning geboekt. Lai staat bekend als iemand die sympathie heeft voor de oproep voor onafhankelijkheid van Taiwan. The Wall Street Journal schrijft dat de overwinning de spanningen tussen Taiwan, Peking en Washington kan verhogen.

Eerste visie van ons op verkiezingen Taiwan

Ons inziens kan de verkiezingsoverwinning zeker de spanning aanzienlijk verhogen, maar een snelle invasie van China om Taiwan te laten buigen voor het regime in Peking lijkt op dit moment nog ver weg en onrealistisch. Wel kan China haar zogenaamde schaduw- en grijze aanvallen (nepaanvallen) opvoeren en disruptiefs in de waterwegen rond Taiwan veroorzaken.

De VS steunt Taiwan militair

China maakt geen kans om zomaar Taiwan binnen te vallen. Daarmee zouden ze een conflict met de VS uitlokken, dat het eiland militair zou steunen. Deze toegezegde militaire steun bij een invasie, neemt overigens niet weg dat de VS eerder hebben aangegeven dat Taiwan eventueel ook weer onderdeel wordt van China in de toekomst.

Broodje aap met betrekking tot technologie

Tevens is het een broodje aap dat bij een inval in Taiwan de Chinezen gebruik kunnen maken van allerlei hoogst geavanceerde apparatuur in de chipsector. Ze zouden inderdaad de baas worden over ondermeer de fabrieken van TSMC en zodoende ook toegang hebben tot de wafersteppers van ASML die daar staan.

Echter, deze apparatuur heeft constant onderhoud nodig en specialistisch personeel. Experts hebben eerder aangegeven dat binnen 6 tot 12 maanden deze apparaten en fabrieken niet meer op volle capaciteit kunnen draaien als er geen onderhoud wordt toegepast door de toeleveranciers zoals het Nederlandse ASML.

Overwinning Lai niet verassend: wel de grootte

Dat gezegd hebbende, zien we de uitkomst niet als verrassend, wel de grootte van de overwinning van Lai. Dit wijst uit dat de meeste Taiwanezen zelfstandig willen blijven en niet onder het juk van China willen vallen.

Onderhandelingen met meer stress

Ook gaan toekomstige onderhandelingen over éénwording voor veel meer stress zorgen, wat tijdelijk misschien invloed zou kunnen hebben op de financiële markten. De markt zal een risicopremie kunnen blijven inbouwen dat de Chinezen plotseling wel besluiten Taiwan aan te vallen.

Hoe groot deze risicopremie is, is nu nog niet te zeggen en zal afhangen van de gebeurtenissen op de korte termijn. Wij rekenen er echter op dat deze erg klein zal zijn bij de huidige beschikbare informatie, die uiteraard altijd kan wijzigen.

Tevens zal een risicopremie ook afhangen in hoeverre China eventuele sancties zal opvoeren tegen westerse bedrijven. Qua tijdlijn hebben we immers de mislukte top gehad enkele maanden geleden tussen Biden en Xi Ping, gevolgd door weinig of geen doorbraak tussen de twee grootmachten daarna.

En nu geven de verkiezingen in Taiwan aan dat eventuele gesprekken over toenadering nog moeilijker zijn. Ook zal China het Westen en vooral de VS beschuldigen van inmenging in de verkiezingen.

Techbedrijven maken zich los van Taiwan

De verkiezingsoverwinning past tevens bij de trend dat chipbedrijven minder afhankelijk willen worden van Taiwan. Niet voor niets wordt gekeken of TSMC haar fabrieken elders kan bouwen.

Dit gaat gepaard met enorme subsidies, maar ook met vaak moeilijke voorwaarden, waardoor er in de VS vertragingen zijn opgetreden bij de bouw van nieuwe projecten.

Friend shoring reeds gaande

De ontwikkelingen in Taiwan geven ook aan dat de reeds ingezette zogenaamde friend shoring zal doorgaan. Landen zoals India en bijvoorbeeld Vietnam zijn uitstekende alternatieven voor bedrijven om hun fabrieken te vestigen.

Zo produceren grote techbedrijven zoals Apple $AAPL en haar toeleveranciers steeds meer in Vietnam. Tesla $TSLA heeft plannen, zoals dit weekend in de pers wordt geschreven, voor een investering van $30 miljard om een basis in India op te zetten. Mexico komt ook steeds meer in beeld als belangrijke handelspartner van de VS wat het ook al was.

Reeds op up via ETF's bij verschillende landen

Met betrekking tot beleggen biedt dit mogelijkheden om bijvoorbeeld in te spelen op een stijging van India en Taiwan. Voor beide landen zitten wij via ETF's sinds 2023 op een up. We zitten ook op een stijging van Zuid-Korea. Dit is een ontwikkelde markt en zelfs een economisch wonder na het einde van Koreaanse Oorlog in de jaren 50.

We verwachten zeker niet dat een stijging op deze aandelenmarkten in een rechte lijn zal verlopen. Wel zal over een langere periode er een sterke outperformance kunnen plaatsvinden.

De eerste conclusie

Onze eerste conclusie is dat de reeds bestaande status quo voorlopig niet doorbroken wordt. Hoewel de kans op een militaire invasie van China zeer klein is op dit moment, blijft het wel sluimeren.

Voor de chipsector rekenen we op meer subsidies om fabrieken buiten Taiwan te bouwen, waarbij dit niet alleen in Europa en de VS is, maar ook in Japan en Israël (waar Intel een grote nieuwe fabriek gaat neerzetten). Ook kunnen opkomende landen zoals Vietnam profiteren en zal Zuid-Korea zijn positie versterken.

Trend westerse financiële markten

Voor de trend van de westerse financiële markten is onze eerste instant conclusie dat er weinig is veranderd. Zowel Taiwan, China als de VS willen geen militair conflict. Zodoende kan de verkiezingsuitslag de belangrijkste spelers om tafel dwingen om in ieder geval de status quo te laten voortbestaan zonder dat er een verdere escalatie zal plaatsvinden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.