Navigation

Herhaling: Strategie: zachte landing wordt steeds moeilijker voor Federal Reserve

Herhaling: Strategie: zachte landing wordt steeds moeilijker voor Federal Reserve

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

De combinatie van hogere inflatie per eenheid van groei suggereert dat centrale bankiers niet in staat zijn om een perfecte, zorgeloze zachte landing te realiseren. Ze moeten gaan kiezen tussen prijsstabiliteit en stabiliteit op financiële markten.

In het eerste kwartaal groeide het Amerikaanse reële bruto binnenlands product (BBP) met 1,6%, wat minder sterk was dan verwacht. Deze zwakkere groei lijkt vooral te komen door problemen in volatiele onderdelen, vooral de netto-export.

De particuliere binnenlandse eindbestedingen, ook wel bekend als de Core-BBP en bestaande uit consumptie en vaste investeringen zijn met 3,1% gegroeid wat een sterke prestatie is. De consumptie van diensten en de investeringen in woningen zijn ook versterkt.

Economen kijken naar de particuliere binnenlandse eindbestedingen (PDFP) in combinatie met het totale BBP. De PDFP is eigenlijk beter in het voorspellen van het BBP van het volgende kwartaal dan het BBP zelf.

Voorraden en handel zijn volatiel en voegen ruis toe aan de prognoses. Dus PDFP is niet het daadwerkelijke BBP, maar het is een betere maatstaf voor de onderliggende trend.

Conclusie

Het eerste kwartaal overdrijft waarschijnlijk ook het resterende overschot aan inflatie. Deze trend lijkt eerder rond de 2 tot 3% te liggen. Dat is op zich niet heel slecht, maar het blijft waarschijnlijk een punt van zorg voor de Fed.

Zo lijkt inflatie alleen maar echt af te nemen als er echt iets breekt in de economie of als de aandelenmarkten breken. In ieder geval blijft het een uitdaging voor centrale bankiers.

Zoals reeds eerder aangegeven, is het misschien alleen mogelijk om inflatie terug te brengen via een harde landing. Mocht de markt daarin geloven, is dat een tijdelijke "negative" voor risk assets.

Reden dus, met alle schuivende panelen qua prognoses van economen momenteel, van een zachte landing tot een harde landing tot stagflatie om vooral niet te snel toe te happen bij aandelenkansen op de zeer korte termijn.

Dit is ondanks dat de aandelenmarkten in een cyclische bull trend (onvoorzienbare omstandigheden daargelaten) zit die nog jaren kan duren (zie ook eerdere berichten).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.