Navigation

Strategie: rente blijft stijgen - van Apollo tot Pimco - euro - goud - aandelen - Bitcoin

Strategie: rente blijft stijgen - van Apollo tot Pimco - euro - goud - aandelen - Bitcoin

De rente blijft stijgen. Het rendement op tienjarig Amerikaans staatspapier staat momenteel op 4,37%, terwijl Duits staatspapier op 2,36% staat. De Duitse rente is op dagbasis afgenomen als reactie op gunstige inflatiecijfers in Europa.

Dit wijst erop dat het renteverschil tussen de Verenigde Staten en Europa waarschijnlijk blijft toenemen. De Europese Centrale Bank overweegt mogelijk om voor de zomer de rente te verlagen wat eventueel voor een zwakkere euro kan zorgen.

We zijn op dinsdag in de euro tegen de dollar (EURUSD) short gegaan waarbij het nu wachten is op de volgende move.

Van Apollo tot Pimco

Ondertussen nemen de verwachtingen voor renteverlagingen in de Verenigde Staten steeds verder af. Steeds meer partijen beginnen te geloven in de visie van Thorsten Slok van Apollo, die recentelijk veel aandacht kreeg vanwege zijn standpunt tegen renteverlagingen.

Ook voormalig minister van financiën Larry Summers heeft al aangegeven dat de markt het bij het verkeerde eind kan hebben, waarbij wordt opgemerkt dat Summers in het verleden vaak gelijk heeft gehad.

Pimco, één van 's werelds grootste obligatiebeleggers, heeft aangegeven dat ze nu voldoende informatie hebben en zich voorbereiden op minder renteverlagingen dan aanvankelijk werd verwacht van de Federal Reserve. Hierdoor zijn ze minder optimistisch over de obligatiekoersen en verwachten ze dat de rente voorlopig hoog zal blijven.

De disconnect

De aandelenmarkt lijkt tot nu toe de recente sterke herwaardering van de verwachtingen voor renteverlagingen door de Fed te negeren.

Dit suggereert dat beleggers mogelijk vertrouwen hebben in de huidige economische omstandigheden of dat ze de impact van mogelijke renteverlagingen op de aandelenwaarderingen niet serieus nemen.

Deze stemming kan echter veranderen als economische indicatoren of opmerkingen van de Fed significant veranderen en wijzen op nog minder kans op renteverlagingen in de komende maanden.

Later vandaag houdt Powell een toespraak aan de Stanford University, wat opnieuw invloed kan hebben op de markten. Het is daarom niet uitgesloten dat de rente nog verder zal stijgen, wat mogelijk kan leiden tot voorzichtigheid op de aandelenmarkten en andere risico-activa.

Opvallend is dat goud, en mogelijk in de toekomst ook zilver, steeds meer worden gebruikt als bescherming tegen inflatie.

Het tegenovergestelde wordt nu waargenomen bij Bitcoin wat echter ook een tijdelijk dip kan zijn voor deze munt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.