Navigation

Ontex: met cijfers - op een stijging blijven zitten

Ontex $ONTEX presteerde redelijk goed in het eerste kwartaal van 2024, met een toename in omzet en winstmarge. We zitten op een stijging. Eerder hebben we geïnvesteerd omdat het aandeel relatief goedkoop leek, vooral als de herstructureringen succesvol zouden zijn. En dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn, en zelfs met een groei die lijkt terug te keren. Ook is de schuld aan het afnemen. Reden dus om op een up te blijven zitten.

Het bedrijfsresultaat verdubbelde van 17 miljoen euro in 2023 tot 34 miljoen euro. We blijven optimistisch over verdere stijgingen, zoals eerder vermeld.

De omzet in het afgelopen kwartaal bedroeg 460 miljoen euro, wat een stijging van 4 procent betekende ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging was voornamelijk te danken aan een toename in volume en productmix, met name door sterke groei in Noord-Amerika. De prijzen daalden licht als gevolg van lagere kosten voor grondstoffen.

De aangepaste EBITDA (winst voor belastingen, rente, afschrijvingen en amortisatie) steeg naar 53 miljoen euro, wat een stijging van 12 miljoen euro was ten opzichte van vorig jaar en 6 miljoen euro ten opzichte van vorig kwartaal.

De lagere kosten voor grondstoffen compenseerden ruimschoots de lagere prijzen, hoewel andere bedrijfskosten en verkoopkosten, evenals algemene en administratieve kosten, nog steeds stegen als gevolg van inflatie.

De aangepaste EBITDA-marge steeg naar 11,5 procent, wat een toename van 2,4 procentpunten op jaarbasis en 1,1 procentpunt op kwartaalbasis betekende.

Het bedrijfsresultaat verdubbelde van 17 miljoen euro in 2023 tot 34 miljoen euro. De netto financiële schuld bedroeg eind maart 646 miljoen euro.

Ontex verwacht nog steeds enige groei op vergelijkbare basis voor 2024, vooral gesteund door sterke groei in Noord-Amerika, terwijl ze de prijzen beheren in lijn met inkoopkosten en marktomstandigheden.

Ontex voorspelt dat de aangepaste EBITDA-marge zal stijgen naar 11 tot 12 procent en dat de vrije kasstroom na financiering zal verbeteren, wat zal leiden tot een vermindering van de schuld tot minder dan 2,8 keer tegen het einde van het jaar.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.