Navigation

NVIDIA: Export H20-chip naar China nog niet officieel goedgekeurd - AMD

NVIDIA: Export H20-chip naar China nog niet officieel goedgekeurd - AMD
SCE Trader

Er is nog geen officiële goedkeuring voor de export van NVIDIA’s H20-chip of AMD’s MI308 naar China. De geruchten over een bredere “tech grand bargain” tussen de VS en China zijn nog onbevestigd. Wij zitten al geruime tijd op een stijging van NVIDIA en AMD, vanaf aantrekkelijke niveaus en kopen momenteel niet bij. We blijven echter comfortabel zitten.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Het artikel

Het is nog steeds geen uitgemaakte zaak dat NVIDIA zijn aangepaste chips, zoals de H20, mag exporteren naar China.

Hoewel eerder door zowel NVIDIA als AMD werd gesuggereerd dat er een versoepeling van de Amerikaanse exportregels aanstaande was, is er tot op heden nog altijd geen sprake van een officiële, onvoorwaardelijke goedkeuring door de Amerikaanse overheid.

De verwachting is dat toestemming op termijn alsnog zal volgen, maar voorlopig blijft dit speculatief.

Wij zitten op een stijging van het aandeel NVIDIA, en ook op AMD. We kopen op dit moment niet bij, maar opereren dan ook vanuit een comfortabele positie. Dat komt doordat we eerder op lagere niveaus in beide aandelen zijn gestapt.

Eerder meldde NVIDIA dat er mogelijk sprake zou zijn van een beleidswijziging. Die zou het opnieuw mogelijk maken om de H20 AI-chip aan Chinese afnemers te leveren. Ook AMD zou hiervan kunnen profiteren met de export van zijn aangepaste MI308-chip.

Toch is het belangrijk om te benadrukken dat NVIDIA eerder in juli 2025 enkel aangaf dat exportvergunningen waarschijnlijk zouden worden verleend. Het gaat vooralsnog slechts om een verwachting, en niet om formeel vastgesteld beleid.

Dit artikel zet de feiten, de achtergrond en de mogelijke implicaties op een rij.

Beleid en speculatie mogelijke US-China tech-deal

In juli 2025 verklaarde NVIDIA dat de Amerikaanse regering onder president Trump bereid zou zijn om exportvergunningen te verlenen voor de H20-chip. Deze aangepaste AI-chip valt buiten eerdere strengere restricties.

De verklaring kwam na lobbywerk. Daarbij zou een diner tussen CEO Jensen Huang en president Trump in Mar-a-Lago hebben bijgedragen aan een koerswijziging.

De exportbeperkingen die in 2022 door de regering-Biden werden ingesteld, hadden als doel om China’s toegang tot geavanceerde technologie af te remmen. Reden daarvoor was de vrees dat chips zouden worden ingezet voor militaire toepassingen of supercomputers.

De krachtigere H100- en A100-chips van NVIDIA werden hierdoor verboden voor verkoop aan Chinese klanten. Om hieromheen te werken ontwierp NVIDIA de minder krachtige H20-chip.

Toch kondigde het Amerikaanse ministerie van Handel in april 2025 aan dat ook deze chip per transactie moest worden goedgekeurd. Die regelwijziging zou volgens NVIDIA een negatieve impact van 5,5 miljard dollar hebben op de resultaten in het eerste kwartaal van 2026.

H20-chip: technische en geopolitieke betekenis

De H20 is ondanks zijn beperkingen nog altijd geavanceerder dan veel Chinese alternatieven. Daardoor is de chip aantrekkelijk voor Chinese bedrijven die actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zo gebruikt het bedrijf DeepSeek deze chip bij de ontwikkeling van zijn chatbot R1.

Hoewel de H20-chip minder krachtig is dan de nieuwste modellen van NVIDIA, blijft hij commercieel gezien relevant. Tegelijkertijd maakt die relatieve kracht het ook een geopolitiek gevoelig product.

Amerikaanse veiligheidsdiensten vrezen dat zelfs een iets beperktere chip alsnog een militair voordeel kan opleveren voor China.

AMD en bredere versoepeling

Tegelijk met het nieuws rond NVIDIA bevestigde ook AMD dat het groen licht kreeg voor de verkoop van zijn MI308-chip aan Chinese klanten.

Die goedkeuring versterkte de speculatie over een bredere versoepeling van de exportregels. De suggestie ontstond dat de Amerikaanse regering bezig zou zijn met een bredere strategische deal.

Wat houdt een “tech grand bargain” in?

De term verwijst naar een mogelijke strategische afspraak tussen de Verenigde Staten en China. Daarin zouden beide landen wederzijdse concessies doen op het gebied van technologie, zeldzame aardmetalen, batterijtechnologie, AI en chips.

Volgens bronnen zouden er gesprekken zijn gevoerd ent tijdens die onderhandelingen zouden de VS bereid zijn geweest om importtarieven te verlagen en exportregels te versoepelen. In ruil daarvoor zou China garanties bieden op het leveren van zeldzame aardmetalen. Die zijn essentieel voor smartphones, elektrische voertuigen en militaire toepassingen.

Maar deze berichten zijn nog niet bevestigd. De goedkeuringen voor de export van chips zijn voorwaardelijk. Er moet per transactie een licentie worden aangevraagd. Het betreft dus geen structurele versoepeling. Ook zou China aandringen op verdere verlichting van Amerikaanse investeringsbeperkingen, maar het is onduidelijk in hoeverre de VS daartoe bereid is.

Tegenstellingen binnen de Verenigde Staten

De aankondigingen hebben geleid tot verdeeldheid. Voorstanders van versoepeling, waaronder NVIDIA-topman Huang, vinden dat Amerikaanse technologie wereldwijd dominant moet blijven. Zij vrezen dat een te strikte houding juist leidt tot technologische isolatie en de opkomst van Chinese alternatieven.

Critici, vooral uit de hoek van defensie en nationale veiligheid, blijven waarschuwen. Zij vinden dat zelfs een beperkte chip als de H20 militaire toepassingen kan ondersteunen. De scheidslijn tussen civiel en militair gebruik is moeilijk te bewaken.

De geopolitieke achtergrond blijft intussen gespannen. Trump kondigde eerder invoertarieven van 145 procent aan op bepaalde Chinese producten. Die zijn nu uitgesteld, maar de dreiging ervan blijft. In dat licht lijkt de versoepeling van chipregels een pragmatische stap.

Tegelijkertijd schuilt het gevaar dat dit de technologische onafhankelijkheid van China op lange termijn juist versterkt.

Wat kunnen beleggers verwachten

De situatie rond de H20-chip en de bredere exportregels blijft complex. Eventuele voorlopige goedkeuringen voor NVIDIA en AMD suggereren enige versoepeling. Toch zijn die beperkt en afhankelijk van individuele transacties. Er is nog geen structurele beleidswijziging.

Een duurzame verbetering van de technologiebetrekkingen tussen China en de VS vereist formele afspraken. Alleen daarmee kunnen investeerders vertrouwen krijgen in blijvende toegang tot buitenlandse markten. Tot die tijd blijft het risico op beleidswijzigingen bestaan.

De regering-Trump lijkt een pragmatische middenweg te zoeken. Enerzijds wil ze economische belangen beschermen. Anderzijds wil ze controle houden over strategische technologie. De uitkomst van die balans is nog onzeker.

Conclusie

Er is op dit moment, deze zondag 20 juli, nog geen sprake van algemene of structurele toestemming voor de export van NVIDIA’s H20-chip naar China.

De vergunningen waarover wordt gesproken, zijn nu nog tijdelijk en afhankelijk van goedkeuring per geval. Wel wordt er rekening mee gehouden dat er een versoepeling in het beleid komt.

De speculatie over een mogelijke “tech grand bargain” is interessant, maar voorlopig te voorbarig. Er zijn te veel onbeantwoorde vragen over de voorwaarden, reikwijdte en haalbaarheid van zo’n deal. De situatie blijft zich ontwikkelen. Economische belangen en veiligheidszorgen blijven met elkaar in botsing komen.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Dat gezegd hebbende, zitten we al vanaf uitstekende niveaus op een stijging van NVIDIA en AMD. Omdat deze aandelen inmiddels sterk zijn opgelopen en veel goed nieuws al is verrekend in de koers, kiezen we er nu voor om niet meer bij te kopen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.