☕️ SCE Trader: Morning Call vrijdag 11 juli - Bitcoin record - Tarieven en aandelen

Meer informatie is te vinden op onze website.
De huidige signalen wijzen op een verdeelde start voor de Europese beurzen. Dit nadat Trump een tarief van 35% op Canada heeft gelegd (zie artikel), waarbij er overigens uitzonderingen zijn en de markt in afwachting blijft wat nu het tarief voor Europa gaat worden.
Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.
De Amerikaanse beurs eindigde gisteren iets hoger, waarbij non-tech het goed deed. De Aziatische beurzen staan op dit moment overwegend iets beter.
De Amerikaanse futuresmarkten noteren op dit moment juist weer iets lager, hoewel de verliezen beperkt zijn.
Trump blijft de markt bezighouden met zijn tariefbeleid, al lijken de directe effecten daarvan de laatste tijd af te nemen. Beleggers lijken 'tariefmoe' te worden: ze hechten minder waarde aan zijn uitspraken en verwachten op termijn zelfs lagere tarieven.
Maar ondertussen is het signaal dat uit Canada komt, zo wordt gezegd, misschien ook wel een signaal richting Europa dat er toch iets uit de bus komt rollen wat de markt niet had gehoopt. Dit is echt koffiedik kijken, en het kan ook wel zijn dat er een goed raamwerk met de EU komt. Zoals bekend rekent de markt erop dat er een basistarief gaat komen van ongeveer 10%. Zie ook de database.
Door deze onduidelijke mix gaan we er vanuit dat de markten in eerste instantie nu verdeeld, misschien iets lager, starten. We blijven er wel bij dat de toon de laatste dagen in Europa aan het verbeteren is, met onder meer financiële waarden die het beter gaan doen en ook bepaalde andere sectoren buiten technologie om die proberen te klimmen. Dat was gisteren onder meer te zien aan een aandeel als AMG waar we op een stijging zitten (zie ook de database).

Maar nu willen we toch als eerste kijken naar de crypto-markten, want Bitcoin heeft een nieuw record bereikt en staat boven de 117.000 dollar. Bitcoin is daarmee uitgebroken naar boven. We willen stellen dat cryptomarkten vaak compleet onvoorspelbaar zijn, en ook Bitcoin.
Dat gezegd hebbende, hebben we eerder aangegeven dat we een outbreak naar boven verwachten, en we blijven er ook bij, zelfs al zou de koers tussentijds nog corrigeren, dat we naar hogere niveaus gaan. Dit is ook goed voor Bitcoin-gerelateerde aandelen. Zie ook de database.
Het is dan ook afwachten hoe MicroStrategy verder reageert op deze stijging, wat als een hefboom werkt op Bitcoin.
Bitcoin-gerelateerde aandelen waren overigens ook gisteren overwegend vriendelijk gestemd en wisten de dag dus hoger af te gaan.
Bij de obligatiemarkten zien we momenteel dat het beeld als verdeeld omschreven kan worden. De rente is vannacht iets gestegen, maar blijft binnen een bepaalde trading range.
Gisteren was er ook een veiling van 30-jarig Amerikaans schatkistpapier (zie artikel), en die verliep overwegend neutraal en minder goed dan de veiling van 10-jarig papier de dag ervoor.
Het 10-jarige Amerikaans papier ligt nu op 4,36%, de Japanse rente ligt op 1,49% en de Duitse rente begint op 2,66%.
Op Wall Street bereikten de indices weer nieuwe records, maar technologie viel een beetje tegen. Hoewel NVIDIA dan weer een procent erbij won, hadden de meeste tech-aandelen een meer voorzichtige houding.
Dat gold niet voor AMD, dat maar liefst een koersprong maakte van 4% nadat HSBC het aandeel een upgrading gaf met als koersdoel 200 dollar (zie de database).
Het is mooi om te zien dat AMD zo fors stijgt, want wij hebben onlangs AMD gekocht en die positie staat ondertussen al in een vrij aanzienlijke winst. Zoals gezegd viel het op dat non-technologie het redelijk goed deed, en nu is het aankijken of dit zich gaat doorzetten.
De kwartaalcijfers van Levi Strauss (waar we niks mee doen) zijn sterker dan verwacht en zorgen voor een opvallend positief signaal binnen de retailsector. Dat is bullish voor Nike (zie de database).
De handel was overigens wel stroperig en schokkerig, en dat heeft weer te maken met het afwachten welke brieven Trump nog verstuurt en naar welke landen over de tarieven.
In Azië zien we dat de markten een beetje stoïcijns kijken naar al dat tarievengeweld van Trump. We zien, terwijl de Nikkei dan niet meedoet en vrijwel onveranderd ligt, dat vooral China-gerelateerde indices het goed doen, met de Hang Seng zelfs 1,6% hoger. De hoop is overigens gevestigd op meer stimuleringsmaatregelen vanuit China. (zie artikel).
Bij de valutamarkten staat de euro-dollar nu op 1,1670. Dat betekent dat de euro de afgelopen dagen ten opzichte van de dollar terrein heeft verloren. De dollar tegenover de yen staat op dit moment op 147,1.
We vinden het nu nog onduidelijk of de euro-dollar al een top heeft bereikt, en misschien dat die nog wat verder doorstijgt uiteindelijk. Maar we krijgen ook het idee, zoals we hebben geschreven op onze website, dat het opletten wordt tussen nu en de komende periodes, tot misschien wel enkele maanden – dat is nooit te zeggen bij valuta – wanneer er misschien wel een top is bereikt (zie artikel).
Bij commodities gaat de aandacht toch weer uit naar koper, nu Trump blijft volharden in zijn 50% invoertarief. We hebben eerder aangegeven dat dit onhoudbaar is, en we denken dat die tarieven er ook weer afgaan. Zie de database.
Maar nu wil Trump eerst nog zijn spierballentaal laten zien. Koper ligt op dit moment iets lager en zit eigenlijk sinds de aankondiging en de rally daarop in een trading range.
Daarnaast zien we dat de prijs van goud op 3.332 dollar staat, de prijs van olie noteert op dit moment fractioneel lager. Als we naar andere goederen kijken, sinaasappelsap wint 6%, koffie is iets hoger en cacao staat 4% lager. Het wordt bij cacao opletten overigens wanneer daar ook een verdere downturn wordt ingezet.
Daarover gesproken blijven de granenmarkten relatief zwak, hoewel die op dit moment fractioneel hoger staan. Maar de lange trends zijn nog altijd neerwaarts gericht. Uiteraard kan dat plotseling omkeren, dat moet er wel bij gezegd worden.
Bij metalen zien we dat aluminium wat hoger noteert en weet zilver ook terreinwinst te boeken, terwijl uranium zwak is.
Samenvattend gaan we er dus van uit dat Europa in een enigszins afwachtende houding de dag gaat beginnen. Het zal wel weer een dag worden met verschillende tariefaankondigingen en dergelijke. Dat kan zowel negatief als positief uitvallen. In principe gaan we ervan uit dat de tarieven uiteindelijk lager worden.
Maar op dit moment zit Trump even op oorlogspad, en dat kan betekenen dat hij nu eerst wel blijft dreigen met hogere tarieven dan de markt hoopt. Uiteindelijk kunnen we dus eigenlijk stellen dat er geen pijl op te trekken is.
We hebben ook geen idee vandaag hoe dat zich verder ontwikkelt, maar de lange trend van markten blijft gewoon opwaarts.
Nu op weg naar de opening.
Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.
© 2025 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.