Navigation

Fed: laat rente ongewijzigd - visie op ontwikkelingen - afbouw QT

Fed: laat rente ongewijzigd - visie op ontwikkelingen - afbouw QT

De Federal Reserve heeft de rente ongewijzigd gelaten. De inflatie blijft "elevated", en er is een "lack" aan verbetering in de inflatie richting het doel van 2%, aldus de Fed. Wel zal vanaf juni de Fed het tempo van het kwantitatieve verkappings-programma (QT) vertragen.

Powell herhaalde tijdens de persmeeting in grote lijnen wat in het persbericht staat. Hij benadrukt dat de rente hoog zal blijven zolang dat nodig is, maar voegde eraan toe dat de Fed wel kan ingrijpen via de rente als de arbeidsmarkt plotseling verzwakt, zoals hij ook bij de vorige FOMC-vergadering heeft aangegeven. Ook is hij van mening dat een renteverhoging niet op de agenda staat.

Visie op de ontwikkelingen

De indices in de in VS gingen eerst hoger. Powell klonk minder hawkish dan verwacht, maar ook onzeker. Het leek wel of Powell de rente hoe dan wil verlagen of dat de markt dat graag wil. Toen kwam de realiteit terug. De Amerikaanse aandelenindices gaven de de eerdere winsten uit handen.

De daling zou kunnen zijn veroorzaakt door het feit dat de rente voorlopig niet zal worden gewijzigd. Opvallend was dat de kapitaalmarktrente in Amerika juist is gedaald, omdat de Federal Reserve haar kwantitatieve verkrappingsbeleid, afgekort als QT, gaat terugbrengen.

Dit komt neer op een vorm van losser monetair beleid, wat betekent dat geld minder moeilijk beschikbaar wordt wat ook steun is vanuit de theorie-boeken voor risk assets zoals aandelen.

Op dit moment blijft de markt echter onzeker over de rente. De kans dat de rente dit jaar niet wordt gewijzigd is steeds groter gezien de sterke macro-economische data.

Hoewel de markt de Fed-vergadering misschien als neutraal zal beschouwen, blijft voorzichtigheid geboden wat betreft de rente en de marktverwachtingen op de zeer korte termijn. Een zigzagbeweging lijkt misschien het meest waarschijnlijk, met een correctie die al plaatsvindt in technologie, zoals veel chipaandelen en andere sectoren. Daarmee wordt de nieuwe situatie verwerkt, voordat aandelen weer duidelijk gaan stijgen.

Maar ook groeit het aantal economen dat verwacht dat de economie afkoelt, maar dat de inflatie hoog blijft. Dat is stagflatie en is het slechtste scenario voor risk-assets. Wij neigen steeds meer naar een minder zachte landing (nog geen stagflatie), omdat de Federal Reserve op dit moment deels de regie kwijt is.

Op de langere termijn, de komende weken, zijn we opnieuw afhankelijk van elk macro-economisch cijfer om te bepalen waar de inflatie naartoe gaat en hoe de economie zich ontwikkelt.

Wat momenteel als een "probleem" wordt beschouwd: er heerst onzekerheid op de markt, omdat beleggers niet weten wat ze moeten geloven. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, slaagde er niet in om met zijn uitspraken overtuiging te bieden.

Hij verklaarde dan wel dat er geen plannen zijn om de rente te verhogen, maar zelfs dit kon de markt niet kalmeren. Nu blijft de markt in het ongewisse en kijken beleggers uit naar de werkgelegenheidscijfers die vrijdag in Amerika worden gepubliceerd. Deze cijfers kunnen verdere invloed hebben op de koersbewegingen op de markt.

Het persbericht van de Fed samengevat

Recent economisch nieuws wijst op voortdurende groei, stabiele werkgelegenheid en die geen vooruitgang boekt. Comité handhaaft de rentetarieven op 5-1/4 tot 5-1/2 procent en blijft alert op inflatierisico's.

Het Comité verwacht niet dat het passend zal zijn om het doelbereik te verlagen totdat het meer vertrouwen heeft dat de inflatie duurzaam richting de 2 procent beweegt. Het Comité is sterk toegewijd aan het terugbrengen van de inflatie naar zijn doel van 2 procent.

Bovendien zal het Comité doorgaan met het verminderen van zijn bezittingen aan staatsobligaties, agentschapsschulden en door agentschappen gedekte effecten.

Vanaf juni zal het Comité het tempo van de afname van zijn effectenbezit vertragen door de maandelijkse inkooplimiet voor staatsobligaties te verlagen van $60 miljard naar $25 miljard.

Het Comité zal de maandelijkse inkooplimiet voor agentschapsschulden en door agentschappen gedekte effecten op $35 miljard handhaven en zal eventuele hoofdsombetalingen die het cap overschrijden herinvesteren in staatsobligaties.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.