Navigation

BMW: 5% lager na cijfers - visie op het aandeel - update

BMW: 5% lager na cijfers - visie op het aandeel - update

Dit is een update na een eerdere instant view.

In het eerste kwartaal van 2024 heeft de BMW Groep een consistente strategische implementatie laten zien, waarbij de dynamische uitbreiding van het assortiment aan batterij-elektrische voertuigen (BEV) in lijn was met de winstgevendheid, zoals gepland. Ondanks mondiale uitdagingen heeft het bedrijf verschillende positieve mijlpalen bereikt:

Het aandeel

De cijfers van BMW zijn minder goed dan verwacht. Daardoor daalt het aandeel. Toch blijven wij op een stijging zitten. We zijn vooral positief over BMW's positie in elektrische auto's, ook al lijkt de markt daar nu nog niet veel aandacht aan te besteden en zich meer te focussen op huidige winstmarges. Tevens focust de markt zich op de kosten en zwakte in China, die zich wel eens kan doorzetten. We denken dat dit in andere gebieden wordt opgevangen.

De prijs actie van het aandeel is momenteel slecht en het kan een moeilijke weerstand maar niet doorbreken. Wat dat betreft hebben we weinig illusies dat de koers op de korte termijn zal stijgen.

Daartegenover staat dat het bedrijf een aantrekkelijk dividend uitkeert en een hele sterke balans heeft. Zelfs in meer uitdagende omstandigheden is de balans zo sterk dat we het niet uitsluiten dat het bedrijf zoekt naar mogelijkheden om aandeelhouders extra te gaan belonen.

Over het algemeen heeft BMW in het eerste kwartaal van 2024 veerkracht getoond en belangrijke doelen bereikt, maar het heeft ook te maken gehad met uitdagingen zoals kosten en marktdruk. Niettemin denken we dat BMW goed gepositioneerd is voor toekomstige groei en innovatie, vooral vanwege de strategische focus op elektrificatie en winstgevendheid.

Positieve punten

  • De uitbreiding van het assortiment aan BEV's ging zoals gepland door, met een groei van 28% tot ongeveer 83.000 BEV's geleverd in Q1.
  • De verkoop van het BMW-merk steeg met 2,5%, en de leveringen van modellen in het hogere prijssegment stegen met meer dan 20%.
  • De EBT-marge van de groep overtrof het streefcijfer van >10% in Q1, wat wijst op een sterke financiële prestatie.
  • De EBIT-marge bleef binnen het streefbereik van 8-10% gedurende negen opeenvolgende kwartalen, wat wijst op consistente winstgevendheid.
  • De vooruitzichten voor 2024 werden bevestigd, wat vertrouwen in toekomstige prestaties aantoont.

Negatieve punten

  • De EBIT-marge van het Automotive-segment daalde tot 8,8% in Q1, vergeleken met 12,1% in dezelfde periode vorig jaar, hoewel deze binnen het streefbereik bleef.
  • De EBIT van het eerste kwartaal van het vorige jaar profiteerde van lagere inkoopprijzen, wat van invloed was op de jaar-op-jaar vergelijkingen.
  • De concurrentieomgeving intensiveerde, wat van invloed was op het wereldwijde prijsniveau in de nieuwe en gebruikte autohandel.
  • Het bedrijf werd geconfronteerd met toenemende productiekosten, wat van invloed was op de winstgevendheid ondanks sterke verkoopprestaties.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.