Navigation

Airbnb: lager voorbeurs na cijfers - achtergrond en visie op het aandeel - update

Airbnb: lager voorbeurs na cijfers - achtergrond en visie op het aandeel - update

Dit is een update, nadat we eerder een instant view brachten.

Airbnb $ABNB rapporteerde een aanzienlijke stijging van de kwartaalwinst, ondersteund door een sterke internationale reisactiviteit, hoewel de boekingen in Noord-Amerika tekenen van vertraging vertoonden. Het bedrijf heeft een outlook neergelegd die iets lager is dan de markt had verwacht.

In het eerste kwartaal behaale Airbnb een omzetstijging van 18% tot 2,1 miljard dollar ten opzichte van 1,8 miljard een jaar eerder. De aangepaste EBITDA groeide jaarlijks met 62% tot 424 miljoen dollar, terwijl de nettowinst steeg tot 264 miljoen dollar, of 0,41 dollar per aandeel, van 117 miljoen dollar, of 0,18 dollar per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar.

Voor het lopende kwartaal verwacht Airbnb een omzet tussen 2,68 en 2,74 miljard dollar, iets lager dan de analistenprognose van 2,74 miljard dollar, mede door de invloed van de timing van de paasvakantie die het eerste kwartaal gunstig beïnvloedde.

Het aandeel en visie

De cijfers van Airbnb hebben geleid tot een daling van het aandeel van ongeveer 8% in de voorbeurshandel. Dit komt omdat beleggers een hogere outlook hadden verwacht. Er zijn echter aanwijsbare redenen waarom deze outlook wat minder is dan de markt had voorspeld.

Dit heeft dat te maken met de timing van Pasen, wat het eerste kwartaal positief beïnvloedde en dus een mogelijk mild negatieve invloed heeft op het tweede kwartaal.

Gesteld moet worden dat Noord-Amerika tegenvalt. Echter, ook dat zien we niet als een echt probleem, omdat Airbnb al heeft aangegeven andere regio's te willen uitbreiden, zoals we eerder hebben geschreven. Onder meer in Azië ziet men goede kansen, maar men zoekt ook naar kansen in Zuid-Amerika.

We rekenen er tevens op dat met de sportevenementen deze zomer, waaronder de Olympische Spelen in Parijs, dit juist weer een positieve impuls gaat betekenen voor Airbnb.

En zo komen we tot de conclusie dat, ondanks dat we op korte termijn niet uitsluiten dat de koers inderdaad nog verder daalt, we toch hebben besloten om volledig vast te houden aan onze long positie.

Dit betekent dus dat als je de cijfers verder bekijkt, er redenen zijn waarom de outlook wat teleurstelt zonder dat dit betekent dat de groei of de vrije kasstroom van het bedrijf in gevaar komt. Dat blijft gewoon gunstig. De markt zoekt dus eigenlijk meer naar excuses om winst te nemen.

Aangezien de lange termijn vooruitzichten voor deze bijna monopolist sterk blijven, nemen we het voor lief als het aandeel eerst wel verder daalt en blijven we vasthouden aan een stijging.

Mocht de correctie aanzienlijk worden, bijvoorbeeld naar de onderkant van het stijgende trendkanaal, dan is zelfs de kans groot dat we nog een keer gaan verzwaren. We blijven dus positief gestemd over de onderliggende trend van het aandeel Airbnb en blijven op een stijging zitten.

Positieve punten

  • Sterke groei in internationale markten, met name in Azië-Pacific en Latijns-Amerika.
  • Toegenomen winstgevendheid met een aanzienlijke stijging van de nettowinst jaar op jaar.
  • Voortdurende groei in het gemiddelde dagtarief dankzij gunstige boekingstrends.
  • Positieve vooruitzichten voor de omzetgroei in Q3, aangedreven door belangrijke internationale evenementen.

Negatieve punten

  • Vertraging in de groei van boekingen in de Noord-Amerikaanse markt.
  • De omzetverwachting voor het tweede kwartaal blijft achter bij de verwachtingen van analisten, beïnvloed door ongunstige wisselkoerseffecten en seizoensgebonden timing.
  • Mogelijke uitdagingen om het momentum in Noord-Amerikaanse markten te behouden te midden van veranderende reisvoorkeuren en economische factoren.

Achtergrond en cijfers

De reis- en accommodatiesector heeft een toegenomen vraag gezien in regio's buiten Noord-Amerika, met name in Azië-Pacific en Latijns-Amerika, wat positief bijdroeg aan de winsten nu het wereldwijde reizen weer aantrekt.

In het eerste kwartaal stegen de geboekte nachten en ervaringen met 9,5% op jaarbasis tot ongeveer 133 miljoen dollar, met een opmerkelijke groei van 21% en 19% in respectievelijk de Azië-Pacific en Latijns-Amerika. Het bedrijf merkte echter op dat de boekingen in Noord-Amerika enigszins vertraagden tijdens deze periode.

Het in San Francisco gevestigde bedrijf rapporteerde een nettowinst van 264 miljoen dollar, of 41 cent per aandeel, voor het kwartaal dat eindigde in maart, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 117 miljoen dollar, of 18 cent per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar.

De totale omzet voor het eerste kwartaal steeg jaar op jaar met 18% tot 2,14 miljard dollar. De gemiddelde kosten per nacht, of gemiddelde dagtarief, waren 173 dollar, een stijging van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Airbnb schreef deze stijging toe aan een toename van kortere verblijven en het boeken van volledige huizen, wat leidde tot hogere marges.

De omzetverwachting voor het tweede kwartaal ligt tussen de 2,68 miljard en 2,74 miljard dollar, iets onder de verwachtingen van analisten van 2,74 miljard dollar.

Deze voorzichtige schatting is deels te wijten aan wisselkoerseffecten en de timing van Pasen, die het eerste kwartaal ten goede kwam maar het volgende kwartaal mogelijk negatief beïnvloedt.

Met het oog op de zomer is Airbnb optimistisch over een versnelling van de omzetgroei in het derde kwartaal, aangedreven door de verhoogde reisvraag in verband met grote internationale evenementen zoals de Olympische Spelen en het EK voetbal.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.