Navigation

Ahold: hoger na de cijfers - aandeel in trading-range

Ahold: hoger na de cijfers - aandeel in trading-range

Ahold $AD rapporteerde een lichte stijging in de omzet en een hogere marge dan verwacht in het eerste kwartaal van 2024. Het aandeel staat momenteel duidelijk hoger.

CEO Frans Muller noemde het een stabiel kwartaal en bevestigde dat het bedrijf op schema ligt om de doelen voor het jaar te bereiken, hoewel hij opmerkte dat de marktomstandigheden uitdagend blijven.

Positieve punten

  • Netto-omzet van de Groep in Q1 bedroeg €21,7 miljard, een stijging van 1,3% bij constante wisselkoersen en 0,4% bij werkelijke wisselkoersen. De vergelijkbare omzet in Q1, exclusief gas, steeg met 1,6% voor de Groep, met een stijging van 0,8% in de VS en een stijging van 2,8% in Europa.
  • Onderliggende operationele marge in Q1 was 4,0%, in lijn met het voorgaande jaar. Verbeteringen in de Europese prestaties werden tenietgedaan door bescheiden dalingen in de VS, waarbij Europa een opsteker is.
  • Onderliggende operationele winst in Q1 was €861 miljoen en onderliggende verwaterde winst per aandeel was €0,59, een daling van 2,9% in vergelijking met het voorgaande jaar tegen werkelijke tarieven, maar beter dan verwacht.

Negatieve punten

  • De EBIT-marge van de Groep in Q1 was €803 miljoen en de IFRS verwaterde EPS was €0,54. IFRS-resultaten waren €58 miljoen lager dan onderliggende resultaten, voornamelijk als gevolg van kosten gerelateerd aan het België Future Plan.
  • Netto online verkoop voor consumenten daalde met 1,0% in Q1 bij constante wisselkoersen, negatief beïnvloed door 5,7 procentpunten als gevolg van de verkoop van FreshDirect. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door dubbelcijferige groei bij Food Lion en Hannaford en versnellende groei bij Albert Heijn.

Het aandeel

De cijfers van Ahold zijn beter dan verwacht. We sluiten het niet uit dat de koers nog iets verder zal stijgen. Toch gaan we er niks mee doen. De vraag is hoe de ontwikkelingen in de VS verder gaan verlopen en of een verbetering in Europa zich gaat voortzetten. Tevens zit het aandeel op basis van prijs gedreven actie in een trading range en toont nog steeds geen signaal van een uitbraak.

Enige cijfers

De omzet bedroeg €21,7 miljard, iets hoger dan vorig jaar, met Amerika als grootste bijdrager. De vergelijkbare omzetgroei in de VS was 0,8%, terwijl Europa een groei van 2,8% zag.

De online omzet daalde echter met 1,2% tot ongeveer €2,2 miljard. De onderliggende marges in zowel de VS als Europa waren hoger dan verwacht, met respectievelijk 4,6% en 3,2%.

Voor 2024 blijft Ahold optimistisch, met een verwachte onderliggende operationele marge van meer dan 4%, ondersteund door kostenbesparingen van meer dan €1 miljard.

De verwachting voor de onderliggende winst per aandeel is gelijk aan die van 2023, met een geschatte vrije kasstroom van €2,3 miljard en investeringen van €2,2 miljard.

De markt voorspelt een omzet van €89,6 miljard, een onderliggende operationele winst van €3,6 miljard en een marge van 4,0% voor 2024. Op 23 mei organiseert Ahold een beleggersdag waar naar verwachting een nieuwe strategie zal worden gepresenteerd.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.