Navigation

Tarieven: Eerst Bessent en dan Trump - Bull case aandelen weer open

Tarieven: Eerst Bessent en dan Trump - Bull case aandelen weer open

Eerst was het Bessent en daarna maakte Trump bij Fox een draai van 180 graden. Trump zegt nu geen intentie te hebben om Powell te ontslaan, maar gaf ook aan dat toekomstige tarieven aanzienlijk lager zullen zijn, ook in de relatie met China.

Kort gezegd: de kans wordt steeds groter dat we het licht aan het einde van de tunnel zien. Later vandaag komen we nog terug op het scenario uit de jaren 90, dat nu het meest voor de hand liggend zou kunnen zijn. En dat is, met een paar luchtzakken tussendoor, bullish.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Het begon met Bessent

Op dinsdag vertelde de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, tijdens een besloten bijeenkomst voor investeerders dat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China niet lang kunnen aanhouden.

Beide landen zijn economisch te belangrijk en kunnen een langdurige handelsoorlog niet volhouden. Volgens Bessent zal er dan ook op korte termijn een afbouw van de spanningen plaatsvinden.

Maar ook maakte een persoon dicht bij Bessent bekend dat de berichtgeving over zijn uitspraken over een op handen zijnde handelsdeal met China overdreven is.

Wat hij bedoelde, is dat er ruimte is voor gesprekken en de-escalatie, maar dat veel ook afhangt van de bereidheid van China om concessies te doen op het gebied van handel.

"Rebalancing of China economy towards consumption and US economy towards manufacturing in two to three years would be a huge win," aldus Bessent.

De bijeenkomst werd georganiseerd door JPMorgan en was niet toegankelijk voor het publiek of de media. Volgens aanwezigen sprak Bessent zelfs van een soort handelsembargo om de ernst van de huidige situatie te benadrukken.

Meer akkoorden

Volgens Politico staat het Witte Huis op het punt om brede handelsakkoorden te sluiten met Japan en India, al kan het nog maanden duren voordat de definitieve verdragen rond zijn.

Volgens ingewijden is er mogelijk een opening om uit de impasse met tarieven te komen. Hoewel formele onderhandelingen met China nog niet zijn gestart, signaleert Bessent een eerste stap richting de-escalatie.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse regering bewust inspeelt op een spel van good cop, bad cop, waarbij Bessent de rol van good cop op zich neemt.

Hij brengt gematigde geluiden en lijkt de deur op een kier te zetten richting samenwerking. Dan wordt gekeken hoe daarop wordt gereageerd en volgt de president zelf.

De rol van Bessent wordt door insiders gezien als cruciaal, omdat hij zowel het vertrouwen van Wall Street als dat van grote bedrijven geniet. Daarmee kan hij als bemiddelaar fungeren tussen politieke druk en economische realiteit.

President Trump blijft ondertussen vasthouden aan zijn harde retoriek richting Peking. Zijn dreigende toon staat in contrast met de pragmatische insteek van Bessent, die volgens verschillende bronnen expliciet de opdracht heeft gekregen om rust en vertrouwen te herstellen onder investeerders.

Het is nog net te vroeg om te spreken van een doorbraak, maar dat er intern aan een opening wordt gewerkt, lijkt duidelijk. Dat is bullish voor aandelen.

Wat als Bessent gelijk krijgt: markten

Als Bessent inderdaad een opening weet te forceren en de spanningen met China afnemen, kan dit het begin zijn van een nieuw tijdperk van handelsrust. De markten zouden daar op vooruit gaan lopen met herstelbewegingen.

Voor beleggers betekent dit dat er opnieuw ruimte ontstaat voor optimisme, al blijft voorzichtigheid geboden zolang officiële onderhandelingen nog op zich laten wachten.

Samengevat

Bessent zet in op de-escalatie van het handelsconflict met China en kiest daarbij voor een diplomatieke toon, ondersteund door economische argumenten. Trump mag dan met de eer strijken en aandelen kunnen hier op vooruit gaan lopen.

Het is nu afwachten of de benadering van Washington daadwerkelijk tot tastbare resultaten leidt. Mocht dat lukken, dan kan dit niet alleen bijdragen aan geopolitieke stabiliteit, maar ook een stevige bodem leggen onder de financiële markten.

Hoewel het nog steeds mogelijk is dat we in de komende maanden een keer terugvallen naar een bodem, is de kans dat we in een dalende lijn blijven duidelijk afgenomen. De kans van een stijgende lijn is toegenomen. Wij houden dan ook vast aan onze 30-100-regel (zie artikel). En dat is mooi.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.