Navigation

Tarieven: VS wil China via derde landen afsnijden - Gevolgen voor aandelen en meer

Tarieven: VS wil China via derde landen afsnijden - Gevolgen voor aandelen en meer

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Volgens The Wall Street Journal van 15 april 2025 zijn Amerikaanse functionarissen onder de Trump-regering van plan om meer dan 70 landen onder druk te zetten.

Doel is om te voorkomen dat China via deze landen goederen doorvoert of bedrijven vestigt, om zo Amerikaanse importtarieven te ontwijken. In ruil zouden deze landen profiteren van gunstigere handelsvoorwaarden met de VS.

De strategie maakt deel uit van bredere onderhandelingen onder leiding van minister van Financiën Scott Bessent, en moet China verzwakken aan de onderhandelingstafel in aanloop naar mogelijke gesprekken tussen Trump en president Xi Jinping.

De inzet is duidelijk: China’s economische invloed indammen, de stroom van goedkope industriële goederen beperken en Peking dwingen tot concessies. Maar het plan is om meerdere redenen niet alleen moeilijk uitvoerbaar, het is ook fundamenteel onrealistisch.

Implicaties wereldhandel: soevereiniteit onder druk

Veel landen die nu op het Amerikaanse lijstje staan, zoals Vietnam, Mexico of Turkije, zijn economisch sterk verweven met China.

Hen vragen om de samenwerking met Chinese bedrijven te beperken of te beëindigen, betekent in feite dat ze hun eigen economische belangen moeten opofferen. Dat is voor de meeste van deze landen politiek onhaalbaar.

Bovendien betekent het meebewegen met Washington ook een verlies aan soevereiniteit. Landen zouden hun eigen handelsbeleid moeten aanpassen onder Amerikaanse druk, wat hun autonomie als onafhankelijke economische spelers ernstig aantast. Zeker kleinere economieën zouden zo in een kwetsbare afhankelijke positie terechtkomen, en dat leidt wereldwijd tot spanningen.

Er is daarnaast een reëel risico op handelsblokken en versnippering van de internationale handel. In plaats van open markten en vrije doorvoer ontstaat dan een situatie waarin landen partij moeten kiezen, met alle gevolgen van dien voor investeringen, logistiek en productieketens.

Gevolgen aandelen

Voor aandelenmarkten is het Amerikaanse plan ronduit zorgwekkend en ons basis scenario is dan ook dat dit snode plan op niks gaat uitlopen.

Bedrijven worden geconfronteerd met verstoringen in hun ketens, hogere kosten en mogelijk lagere marges. De markt houdt er niet van wanneer economische beslissingen ondergeschikt worden gemaakt aan politieke agenda’s.

Vooral industriële, technologische en logistieke ondernemingen met blootstelling aan Azië lopen risico. Koersen zouden onder druk kunnen komen te staan, niet alleen vanwege reële winstgevendheidsproblemen, maar ook doordat investeerders het moeilijker vinden om toekomstige groeiscenario’s betrouwbaar in te schatten.

Hoewel het initiatief politiek van aard is, kan het vergaande gevolgen hebben voor markten als het daadwerkelijk in beleid wordt omgezet. De kans op een wereldwijde vertraging in handelsstromen is dan niet denkbeeldig.

Wall Street als remmende kracht

Toch valt niet uit te sluiten dat dit plan wordt afgezwakt. Veel analisten wijzen erop dat Wall Street – met haar macht en invloed – uiteindelijk een corrigerende factor zal zijn.

Grote multinationals en investeerders hebben er geen belang bij dat politieke strategieën hun bedrijfsmodellen ondermijnen. De zogenoemde ‘captains of industry’ zullen niet toekijken als hun winstgevendheid op het spel staat.

Als deze bedrijven en hun belangen zwaarder gaan wegen in Washington, kan het hele plan vertraging oplopen of in meer vrijblijvende vorm worden gegoten. Want wat goed klinkt voor geopolitieke profilering, blijkt in de praktijk vaak onwerkbaar als het botst met economische realiteit.

Conclusie

Het Amerikaanse idee om China te isoleren via druk op derde landen is een voorbeeld van geopolitieke wensdenken dat botst met economische verwevenheid.

De afhankelijkheid tussen landen is te groot, de belangen te complex, en de bereidheid om vrijheden op te geven te klein. Het is niet alleen moeilijk te realiseren, maar ook onrealistisch in een wereld die juist draait op mondiale samenwerking.

De markt lijkt dat ook in te zien, al zorgt het plan wel voor toenemende onzekerheid. Zolang deze retoriek blijft hangen, zullen de gevolgen voelbaar zijn op aandelenmarkten.

De vraag is niet alleen wat landen doen, maar vooral wanneer en hoe bedrijven zelf zullen ingrijpen om hun belangen te beschermen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.