Navigation

Tarieven: EU en VS praten verder over handel - Europa moet kiezen en de markten

Tarieven: EU en VS praten verder over handel - Europa moet kiezen en de markten
pro
SCE Trader

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over een breder handelsakkoord gaan dit weekend door. Hoewel er nog geen definitieve doorbraak is, lijkt het proces wel richting een afrondende fase te gaan. Zie ook de database over tarieven.

Voor de markten geldt dat elke headline weer van invloed kan zijn, met momenten van dips. De huidige bull market is echter bij de huidige bekende informatie onaangetast en kan zich mogelijk voortzetten.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Volgens Le Grand Continent journalist Maria Tadeo ligt de kern van de Europese afweging echter niet in de technische details, maar in een politieke keuze. Welk niveau van asymmetrie – ofwel ongelijke behandeling – is de EU bereid te accepteren om een deal te sluiten die verdere escalatie voorkomt.

Binnen de EU lopen de inschattingen over de voortgang uiteen. Sommige onderhandelaars spreken van een skelet van een akkoord, terwijl anderen benadrukken dat er nog veel open ligt.

Intussen blijft de officiële lijn vanuit Brussel dat men blijft streven naar een onderhandelingstraject, ondanks de oplopende druk vanuit Washington.

Trump drijft de spanning op

De Amerikaanse regering heeft duidelijk gemaakt dat landen vanaf volgende week in 3 groepen worden verdeeld:

  1. Landen met een akkoord in principe – deze krijgen een verlenging van het tariefmoratorium;
  2. Landen zonder akkoord, maar met voortgaand overleg – zij kunnen rekenen op tijdelijke verlichting, maar blijven kwetsbaar;
  3. Landen zonder akkoord en zonder open onderhandeling – voor hen wordt het Liberation Day-tarief van kracht, wat voor de EU zou neerkomen op invoertarieven van 20%.

Alsof dat nog niet genoeg was, dreigt Washington ook met een specifieke importheffing van 17% op Europese voedsel- en landbouwproducten, wat als extra drukmiddel wordt ingezet.

Tadeo wijst erop dat deze onderhandelingen technisch complex zijn, maar in wezen draait het om één fundamentele vraag: is Europa bereid nu concessies te doen in de hoop later betere voorwaarden af te dwingen en zonder daarbij de integriteit van de interne markt te schaden.

Implicaties voor financiële markten

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.