Navigation

Strategie & Podcast: 100 dagen Trump zijn een groot falen van geopolitiek tot markten

Strategie & Podcast: 100 dagen Trump zijn een groot falen van geopolitiek tot markten

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.


TLDR: Israël overweegt een beperkte aanval op Iraanse nucleaire installaties, mede door de falende en zwakke houding van de regering-Trump, die weinig bereikt heeft in de eerste 100 dagen. De markten blijven onzeker door geopolitieke spanningen, tegenstrijdige communicatie en een gebrek aan daadkracht.

We sluiten zelfs niet uit om tijdelijk volledig in cash te gaan als er geen verbeteringen komen, maar we moeten er ook rekening mee houden dat het slechtste nieuws vaak naar buiten komt op het moment dat de markt al een dieptepunt heeft bereikt.

audio-thumbnail
Strategie & Podcast: 100 dagen Trump zijn een groot falen van geopolitiek tot markten
0:00
/1903.010625

Verderop gaan we in op onze strategie, maar nu eerst het bericht op Reuters over Israël en Iran van zaterdag. Volgens Reuters overweegt Israël nog steeds een beperkte aanval op Iraanse nucleaire faciliteiten.

Dat dit soort geruchten de ronde doen, is geen toeval, omdat de onderhandelingen tussen de VS en Iran momenteel gaande zijn. Er blijkt ook frictie te zijn tussen de Amerikaanse militaire top en het Witte Huis. De regering-Trump gedraagt zich als een slappe hap en heeft tot nu toe nauwelijks druk uitgeoefend op Iran.

Israël geeft signaal af aan het Witte Huis

Israël zegt nu eigenlijk via dit soort officieuze communicatie dat, als er geen vooruitgang wordt geboekt, de enige optie is om een militaire actie uit te voeren, waarschijnlijk gesteund door de top van het Amerikaanse leger. En dat is iets waar het Witte Huis niet op zit te wachten.

Trump faalt ook elders

Niet alleen met Iran faalt de regering-Trump jammerlijk. Ook het proces tussen Rusland en de VS is een grote puinhoop. Rusland heeft nu een Pasen-staakt-het-vuren aangekondigd als teken van goodwill, maar opnieuw is het Rusland dat dicteert en niet Trump, die ons beloofde dat hij de oorlog in Oekraïne in 24 uur zou stoppen.

Oekraïne is voor zijn zelfstandigheid afhankelijk van militaire steun van het Westen, iets waar de VS ook al niet thuis geeft. En hoe je het ook draait, Rusland is deze oorlog begonnen.

In ieder geval kan gesteld worden dat Israël zich door de zwakke houding van de regering-Trump niet laat tegenhouden en zelf optreedt. Dit ook nadat Trump zijn belofte niet is nagekomen dat hij hamas onder druk zou zetten om alle gijzelaars vrij te laten. Een actie van Israël tegen het gevaar van een Iraanse atoombom is niet alleen logisch, maar ook gerechtvaardigd.

Weinig resultaat na 100 dagen Trump

Na 100 dagen Trump is nog vrijwel geen enkele belofte uitgekomen. Dat hij universiteiten aanpakt om het antisemitisme is een goede zaak, maar, behalve dat, is het vooral laaghangend fruit dat is geplukt, zoals dat heet. Misschien heeft Trump de beste bedoelingen, maar dan is de uitvoering niet al te best.

Niet alleen op het geopolitieke front is het armoe, maar ook op het economische front. De tarievenoorlog is een slangenkuil geworden met niets anders dan verliezers.

Twijfels over marktbodem

Het geharrewar maakt ons soms onzekerder of de bodem in de markt werkelijk al is bereikt en misschien wel veel lager ligt. Dit, tenzij er nu snel vooruitgang wordt geboekt of in ieder geval meer duidelijkheid komt.

In de afgelopen week hebben we meerdere keren een gedachteflits gehad om aankopen met onze cash te stoppen of om zelfs naar 100 procent liquide te gaan. Momenteel zitten we op 50/50 en zijn daarmee gelukkig al in een redelijke luxepositie. (Zie ook de strategie op scetrader.)

Als we trouwens iets wijzigen, melden we dat. En dat kan dus zijn dat we zelfs naar 100 procent cash gaan als er niet snel meer zicht komt op een uitweg. Maar ook dan verwachten dat we in de endgame zitten, ook al is het een begin, wat juist weer een contradictie is en reden om aandelen te blijven kopen.

De negatieve gedachtes worden ook weer doorkruist doordat we er ook rekening mee houden dat de machten buiten het Witte Huis, zoals Wall Street en het zakenleven, gaan ingrijpen, wat zou inhouden dat markten vooruit gaan lopen op minder onzekerheid.

Maar als dan weer blijkt dat, na de zoveelste oneliner uit het Witte Huis dat alles fantastisch gaat, de markten niet meer reageren en Trump doof is voor de waarschuwingen van het zakenleven, dan verlies je opnieuw "elke hoop" dat markten zich voorbereiden op een betere periode.

En dan heb je ook nog eens te maken met het feit dat hij Powell openlijk aanvalt, voor schut zet en eigenlijk een manier probeert te vinden om de Fed zijn onafhankelijkheid te laten verliezen.

Met andere woorden: als we op een dag besluiten om naar 100 procent cash te gaan, betekent dat we liever scheef zitten als de boel wél weer snel gaat herstellen, dan dat we het risico willen lopen dat alles misgaat. We gaan daar volgende week verder naar kijken en de nadruk moet er liggen dat dit ook puur een gedachte is.

Tot overmaat van ramp zit er totaal geen lijn in de communicatie van Trump. Hij zegt tegenstrijdige dingen en de manier waarop de tarieven zijn berekend, klopt ook niet.

Dit leidt ertoe dat markten mogelijk zelfs na het oplossen van de tarievenkwestie daarna nieuwe "gekkigheid" verwachten, en zodoende durven grote institutionele beleggers hun exposure naar aandelen niet tot een maximum op te voeren.

Hierdoor zijn ook grote tussentijdse stijgingen nog geen indicatie dat de langere uptrend alweer wordt opgepikt. Dit zolang er geen echt momentum is of geen nieuwe all-time highs worden bereikt. Wel geeft de chart op de S&P 500 aan dat deze nog steeds in een opgaande trend beweegt sinds de dip van covid. Dat is trouwens niet zo op de Nasdaq 100.

Uitspraken Trump doorspekt met beledigingen

Trump belooft telkens een nieuwe handelsovereenkomst en zegt vervolgens dat de besprekingen fantastisch verlopen, maar dat optimisme wordt niet gedeeld door insiders. Een voorbeeld: er zou vooruitgang zijn geboekt met een handelsdeal met Japan, maar de media melden juist het tegenovergestelde.

De geloofwaardigheid van vrijwel elk woord van Trump staat onder druk, op welk gebied dan ook, en ondertussen heeft hij de bondgenoten van de Verenigde Staten tegen zich in het harnas gejaagd.

Helaas zijn zijn uitspraken vaak doorspekt met onnodige beledigingen, waardoor de relatie met veel wereldleiders ernstig onder druk is komen te staan.

Lashon Hara

Dit gedrag komt overeen met wat bekend staat als Lashon Hara, oftewel kwaadsprekerij. Lashon Hara is verboden omdat het iemands reputatie kan schaden en verdeeldheid zaait, wat als moreel en spiritueel destructief wordt beschouwd.

Denk bijvoorbeeld aan de beledigingen die Zelensky kreeg bij zijn bezoek aan het Witte Huis, wat niet alleen over zijn kleding ging, maar waar hij ook nog eens werd uitgedrukt als een peuk van een sigaret, dat hij maar een klein mannetje was. Dat is Lashon Hara.

Kamala Harris of Biden is geen excuus

Ook onder Kamala Harris was het misschien ook een chaos geworden, maar zij is niet gekozen. Dat is Trump wel, en daarom mag je hem aanrekenen dat na 100 dagen als president de wereld op ramkoers ligt als er niet snel iets verandert.

Nog steeds de schuld geven van alles aan Biden is pure onzin. Trump erfde een sterke economie. Wel heeft hij heeft als hij zegt dat onder Biden de Amerikaanse overheid veel te veel geld heeft uitgegeven.

Tarievenoorlog als lakmoesproef

Als de markt "gered" wil worden, moet er heel snel vooruitgang worden geboekt in de tarievenoorlog, aangezien al het andere in de eerste 100 dagen van Trump een compleet falen is als het gaat om geopolitiek.

Gelukkig kan iedereen zijn mening aanpassen. Ook Trump, als hij over zijn ego heenstapt. Laten we dat maar hopen, anders gaat de wereld binnen 3 maanden naar een globale depressie die, zoals we eerder aangaven, de jaren 1930 doet verbleken.

We blijven nu bij de visie dat we zoeken naar kansen bij aandelen, maar misschien gaan we wel pauzeren. Ook kan het zijn dat als we voorlopig meer ellende zien, we gewoon eerst 100 procent liquide gaan. Maar goed, zover is het nu nog niet en deze week kan opnieuw bepalend gaan worden in de beslissing.

Ook is het van belang om te blijven opmerken dat vaak het slechtste nieuws plaatsvindt als de markt zijn low heeft bereikt, en het dus uitkijken is dat je visie daardoor over een iets langere periode niet wordt vertroebeld. Dat zijn allemaal punten die de komende dagen mee kunnen spelen.

Waarderingen en geldstromen

De laatste tijd lees je vaak dat veel aandelen op basis van waardering, zoals de koers-winst-verhouding, relatief goedkoop zijn geworden. Maar zoals we vaker benadrukken: dat is slechts één aspect van beleggen.

Als waarderingsparameters alleen doorslaggevend zouden zijn en iedereen daarop gaat kopen en verkopen, dan was iedereen inmiddels multimiljonair.

Wat echt bepalend is, zijn de geldstromen. Zolang er liquiditeit richting de markten stroomt, stijgen de koersen, ongeacht of de waarderingen al hoog zijn of zelfs sprake is van overwaardering. Wordt er echter liquiditeit aan de markten onttrokken, dan dalen aandelen, ook als ze ondergewaardeerd zijn.

Juist daarom beschouwen we de geldstromen als één van de belangrijkste indicatoren om te bepalen of een markt kans maakt om te stijgen.

Op dit moment is in de Verenigde Staten nog geen sprake van extreme instroom van kapitaal, maar in Europa – en met name in Duitsland – zijn de kapitaalstromen wel wat gunstiger.

Dit kan een buffer vormen tegen verdere koersdalingen. Houd er echter rekening mee dat dit de huidige situatie betreft en dus ook kan veranderen.

Een positieve noot

En om toch met een positieve noot af te sluiten: over minder dan twee jaar zijn de midterms. Als Trump wil dat de Republikeinen worden gekozen, zal hij op korte termijn werk moeten maken van het aanpassen van zijn beleid. Alleen dan kan hij ervoor zorgen dat één van de belangrijkste stemmachines in zijn voordeel werkt: de aandelenmarkt.

Samenvattend

De chaos in het Witte Huis, gecombineerd met oplopende geopolitieke spanningen en twijfel over economisch beleid van Trump, maakt dat we filosoferen over alle mogelijkheden. We blijven alert en flexibel, maar zijn bereid tijdelijk een stap terug te zetten als dat nodig is om risico’s te beperken. Tegelijk blijven we kansen zoeken, in de wetenschap dat de markt soms juist draait op het dieptepunt van slecht nieuws.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.