Navigation

Strategie: 2e dag overleg tarieven VS-China en Trump spreekt over reset: Implicaties

Strategie: 2e dag overleg tarieven VS-China en Trump spreekt over reset: Implicaties
SCE Trader

Deze zondag gaat in Genève de tweede ronde van de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China van start.

De gesprekken volgen op een intensieve eerste dag, die door beide partijen als “constructief” werd omschreven. Dit past trouwens bij onze strategie waar we het eerder over hebben gehad (zie ook de database).

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

President Donald Trump sprak op zijn sociale mediakanaal Truth Social van een “totale reset” in de handelsrelatie en benadrukte dat “grote vooruitgang” is geboekt.

De onderhandelingen worden geleid door de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent en Amerikaans handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer. Aan Chinese zijde is vicepremier He Lifeng aanwezig, samen met onder meer minister van Openbare Veiligheid Wang Xiaohong.

De Chinese president Xi Jinping heeft zijn belangrijkste economische en veiligheidsadviseurs afgevaardigd, wat de ernst van deze onderhandelingen onderstreept.

Hoewel er nog geen formeel akkoord is bereikt, zijn beide partijen volgens diplomatieke bronnen dichter bij elkaar gekomen. Deze tweede dag is dan ook een signaal dat beide partijen een oplossing willen.

Implicaties voor financiële markten

De hernieuwde dialoog tussen de VS en China kan verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldwijde markten. Het is per saldo bullish voor de onderliggende trend van aandelenmarkten.

De grootste winst op korte termijn is een vermindering van geopolitieke onzekerheid. Als de toon van de onderhandelingen positief blijft, zullen beleggers dit interpreteren als het begin van een de-escalatie. Dat zou leiden tot meer optimisme op wereldmarkten en hogere risicobereidheid onder institutionele beleggers. Iets waar we al op rekenden.

Trump heeft eerder laten doorschemeren dat tarieven mogelijk worden verlaagd naar 80%, en in sommige gevallen naar 34%. Deze getallen zijn echter door Trump zelf uit de lucht gegrepen en passen bij zijn onderhandelingstactiek. De kans is groot dat de uiteindelijke tarieven bij een akkoord aanzienlijk lager uitvallen.

Dit zou Amerikaanse importeurs, fabrikanten, techbedrijven en retailers direct helpen. Ook Chinese bedrijven die afhankelijk zijn van export naar de VS krijgen daarmee weer ademruimte. Sectoren zoals consumentenelektronica, kleding, medische apparatuur en machinebouw zouden hiervan profiteren.

Technologie in focus

Het gespreksonderwerp technologie speelt een centrale rol. De verwachting is dat Trump bereid is om enkele van Biden's exportrestricties richting China terug te draaien, zoals eerder gemeld door de media. Dit zou een fundamenteel positief signaal zijn voor de hele technologiesector (zie dit bericht), maar dit is nog geen zekerheid.

Bedrijven als (en niet beperkt tot) NVIDIA, AMD, ASML, Intel, Apple en Broadcom zouden opnieuw betere toegang kunnen krijgen tot de Chinese markt of toeleveringsketens zonder beperkende regels.

Sectorale winnaars

Let op: niet al deze aandelen zien wij als kanshebbers, maar dit is dan ook een indicatieve selectie en elke belegger maakt uiteindelijk zijn eigen keuze.

  • Tech: Aandelen zoals NVIDIA, AMD, ASML, ASMI, Intel, Apple en Salesforce kunnen positief reageren, doordat de handel met China niet volledig wegvalt. Een versoepeling van exportbeperkingen en lagere spanningen creëert opnieuw ruimte voor toegang tot belangrijke markten.
  • Industrie: Bedrijven als Caterpillar, Deere, Siemens en General Electric kunnen profiteren van hun reeds gevestigde positie in China. Bij verdere normalisatie van de handelsrelatie ontstaat opnieuw ruimte voor contracten, infrastructuurprojecten en exportgroei.
  • Retail & consumptie: Merken als Nike, Walmart, Alibaba en Adidas kunnen voordeel halen uit lagere importtarieven, wat prijsdruk vermindert en margeverbetering mogelijk maakt. Ook het consumentenvertrouwen in beide regio’s kan hierdoor verbeteren.
  • Logistiek & scheepvaart: Spelers zoals Maersk, FedEx en UPS zouden opnieuw profiteren van toegenomen handelsvolume. Meer voorspelbaarheid en soepelere douaneprocessen dragen bij aan hogere marges en efficiëntere routes.
  • Banken & financiën: JPMorgan, Deutsche Bank en HSBC krijgen mogelijk meer ruimte om in China actief te blijven of uit te breiden. Een stabieler handelsklimaat vergroot de vraag naar grensoverschrijdende financiering en valutadiensten.
  • Social media platforms: Chinese e-commercebedrijven zoals Shein en Temu zullen bij een handelsontspanning waarschijnlijk meer gaan adverteren op westerse platforms. Dat is positief voor ondernemingen zoals Meta en Google, die advertentie-inkomsten zien toenemen door een herstellende handelsdynamiek.
  • Leveranciers in de gezondheidszorg: Aandelen zoals Siemens Healthineers, GE Healthcare en Philips, kunnen tot de winnaars gaan behoren. Dat komt mede doordat China heeft aangegeven de gezondheidszorg te willen verbeteren en op te schalen met grote stimuleringsprogramma's.

Valuta en rentemarkt: Fed kan rente verlagen

Een ontspanning van de handelsrelaties kan leiden tot meer stabiliteit in de dollar en een grotere kapitaalinstroom richting opkomende markten en Europa. De verwachting dat de Federal Reserve binnen afzienbare tijd de rente verlaagt, gecombineerd met geopolitieke ontspanning, zou aandelen extra wind in de rug kunnen geven.

Achtergrond: meer dan alleen handel

Het handelsconflict tussen de VS en China bereikte dit jaar een nieuw hoogtepunt toen Trump in april tarieven van 145% instelde op Chinese importgoederen. China reageerde met tegenmaatregelen door tarieven op Amerikaanse producten te verhogen tot 125%.

De gesprekken van dit weekend volgen op maandenlange spanningen, waarin handel, geopolitiek en technologie met elkaar verstrengeld raakten.

Toch lijken beide landen zich nu bewust van de economische schade die dit conflict aanricht. Fabrieken in China liggen stil, Amerikaanse bedrijven kampen met hogere kosten en consumentenprijzen stijgen.

De wederzijdse afhankelijkheid van beide economische grootmachten maakt dat een langdurige handelsbreuk onhoudbaar is.

Opmerkelijk is dat het overleg in Genève zich niet alleen richt op tarieven en handelsbalans, maar ook op strategische thema’s zoals de export van halfgeleiders, chiptechnologie, de toegang tot zeldzame aardmetalen en de bestrijding van fentanylhandel.

Trump heeft meermaals aangegeven dat hij “eerlijkere handel” met China wil, maar ook concessies eist op het veiligheidsvlak.

Fentanyl als geopolitieke hefboom

De Amerikaanse regering heeft een eisenpakket overhandigd aan China met betrekking tot de bestrijding van fentanylproductie.

Als China bereid is om op dit vlak mee te werken, zou dat niet alleen binnenlands politiek voordeel opleveren voor Trump, maar ook de weg vrijmaken voor substantiële economische afspraken.

Voor markten zou dit het vertrouwen vergroten dat beide partijen zaken willen doen, ondanks structurele rivaliteit.

Grondstoffen en zeldzame aardmetalen

China heeft een bijna-monopolie op de productie en export van zeldzame aardmetalen, essentieel voor defensie, elektronica en elektrische voertuigen.

Als de gesprekken leiden tot een versoepeling van exportrestricties of garanties op beschikbaarheid, zou dat deflatoire druk kunnen uitoefenen op grondstofprijzen en productieketens stabiliseren.

Europese implicaties: weg naar vrijhandelsakkoord

De vooruitgang met China opent ook de deur naar een hernieuwde toenadering tussen de VS en Europa. Al langer zijn er volgens bronnen informele gesprekken over een mogelijke vrijhandelszone tussen de VS en de Europese Unie.

Als de VS laat zien in staat te zijn tot structurele handelsakkoorden, kan dat een doorbraak forceren in de trans-Atlantische relaties. Europese aandelen in sectoren als auto-industrie, chemie en energie zouden hiervan profiteren.

Conclusie

Hoewel er nog veel mis kan gaan en de onderhandelingen nog pril zijn, zijn de contouren van een structurele ontspanning zichtbaar. Voor financiële markten is dit een scenario met potentieel krachtige positieve uitwerking.

De betrokkenheid van topfunctionarissen, de positieve toon van president Trump en de bereidheid van China om te praten over technologie en veiligheid, wijzen op serieuze intenties aan beide zijden.

Minder spanningen, lagere tarieven, hernieuwde technologische samenwerking en geopolitieke stabiliteit vormen gezamenlijk een cocktail van bullish signalen. Ook doordat de Fed meer ruimte krijgt om de rente te verlagen.

Als ook de gesprekken deze zondag vooruitgang boeken, is een rally op de wereldwijde aandelenmarkten waarschijnlijk, vooral in sectoren die gevoelig zijn voor handelsconflicten.

Zo niet, dan kan er tijdelijk negatief worden gereageerd, wat slechts als een schrikreactie wordt gezien, aangezien de grote wereldspelers zich nu realiseren dat er hoe dan ook een akkoord moet komen.

Al met al mag de ontwikkeling als positief worden gezien gezien voor risk assets zoals aandelen.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.