☀️ Strategie & Podcast: Dans gaat door: Wall Street stijgt en Europa twijfelt - Visie

De grafieken van de SPX en NDX laten weinig te raden over. De markt stijgt verder, ondanks geopolitieke ruis en aanhoudende scepsis. Niet als een rally die steunt op een paar megacaps, maar breder gedragen. En dat is precies wat vaak voorafgaat aan een bullfase. Zie ook de database.
Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

De Big Beautiful Bill van Trump, waar ook maatregelen in zitten die negatief zijn, lijkt niet meteen te zorgen voor een verstoring van de trend, met veel cadeautjes voor het zakenleven en Wall Street.
Intussen blijven veel beleggers langs de zijlijn staan. "Dit kan niet lang meer duren", horen we nog steeds. Sommigen zitten short, anderen wachten op een correctie.

Misschien krijgen ze uiteindelijk gelijk, maar historisch gezien is het juist die aarzeling die bull markets langer doet doorlopen dan verwacht. Niet als iedereen erin zit, maar zolang velen er nog níét in durven.
VS versus Europa: een kloof die groter wordt
Wie goed kijkt, ziet vooral het verschil. Terwijl kapitaal naar Wall Street blijft stromen, weet Europa zich nauwelijks te herpakken. Wij geloven er niks van dat beleggers massaal geld uit de VS halen. Dat geluid hoor je wel om je heen, maar het klopt simpelweg niet.

Insiders vertellen ons ook een ander verhaal. Niet iedereen zit long, maar het lijkt er juist op dat er opnieuw kapitaal richting de Amerikaanse markt stroomt
De Amerikaanse markt wordt gedragen door structurele thema’s: zoals kunstmatige intelligentie, tokenisatie, robots, chips en meer. Geld zoekt daar risico en beloning.

In Europa ontbreekt dat verhaal grotendeels. De Duitse DAX blijft een uitzondering. Parijs (CAC) profiteert af en toe van luxestromen, maar de AEX en de BEL20 blijven gevangen in passiviteit.
De instroom van kapitaal blijft uit. Niet het tekort aan geld, maar door gebrek aan overtuiging en visie. Er is te weinig kracht achter vernieuwing in de tegenstelling met de VS.
Angst voor tarieven zwakt af
De markt lijkt bovendien minder bang voor escalatie in de handelsoorlog. Donald Trump stelt herhaaldelijk nieuwe importheffingen uit, en het wordt steeds duidelijker dat partijen op de achtergrond proberen om tot beheersbare deals te komen.
Het risico is daarmee niet verdwenen, maar het effect ervan wordt in elk geval tijdelijk geneutraliseerd. De markt prijst dat in. Ook vandaag liet Trump weer percentages vallen van 10 tot 20 procent, maar ook van 70 tot 80 procent. Tegelijkertijd gaan er geruchten dat er een deal met India wordt aangekondigd
Wall Street in Goldilocks-modus
De economische cijfers in de Verenigde Staten zijn gematigd positief. Inflatiecijfers koelen af, de loonontwikkeling is beheerst en de groei zwakt af zonder stil te vallen. Een klassieke Goldilocks-setting.
Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.
De liquiditeit verbetert ook door de wereldwijde geldhoeveelheid. Precies de omgeving waarin aandelen goed presteren, zolang centrale banken niet onverwacht ingrijpen.
Waarderingen? Relevant als de geldkraan dichtgaat
Toch blijft het kamp van de waarderingsbeleggers hun punt maken. Aandelen zouden "te duur" zijn. Maar zolang de kapitaalinstroom aanhoudt, zijn waarderingen nauwelijks een obstakel.
Zoals we eerder schreven: waardering wordt pas relevant als de geldstroom opdroogt. En op dit moment speelt de muziek nog steeds. Beleggers dansen door.
Onze positie: bewust heropgebouwd na correctie
Na onze forse cashpositie begin februari – we gingen tijdelijk tot 70% – zijn we stapsgewijs opnieuw ingestapt. Niet uit impuls, maar op basis van een structureel verbeterend beeld.
Momenteel zitten we rond 25% cash. Dat geeft nog altijd flexibiliteit, maar we zijn nu wél weer in positie. Niet elke trade is meteen raak, maar het totaalbeeld is overtuigend.
Onze strategie begint zijn vruchten af te werpen, ook al weten we niet precies waar de handel naartoe gaat en houden we rekening met zwakke dagen.
Slotgedachte
Deze markt biedt kansen. Wij richten ons bewust op aandelen waarvan we verwachten dat ze binnen twee jaar kunnen verdubbelen. Dat betekent ook dat we bereid zijn om soms meer risico te nemen. En dat houdt óók in dat sommige van deze posities tussentijds onder druk kunnen staan, of tijdelijk minder goed presteren.
Dat hoort erbij. Juist omdat de markt grillig beweegt, zijn dit vaak de aandelen die – eenmaal losgekomen – het snelst herstellen en uiteindelijk het hardst stijgen. Dan willen wij er al in zitten, niet pas als het momentum terug is en iedereen kijkt.
Soms zijn we te vroeg, soms net te laat, en soms stappen we pas in als een aandeel al in beweging is. Maar doordat we in februari naar 70% cash zijn gegaan en sindsdien geduldig op een daling hebben gewacht, hebben we nu opnieuw een voorsprong opgebouwd. Dat deden we ook eind 2022 en begin 2023, toen we dezelfde aanpak volgden
We volgen de markt met discipline, maar zonder angst. En we weten dat de weg naar rendement zelden recht is. Daarom kopen we nu, omdat wachten op perfectie meestal betekent dat je te laat bent.
Als de muziek op een dag stopt, duikelt de handel ineen. Dat moment is er nog niet. Pas als de hele collectie is gedraaid, is de party over. De muziek speelt nog steeds. En wij dansen mee.
Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.
🕺💃 Wat een prachtige grafieken van de $SPX en de #NDX. Zeker nu de SPX ook weer lijkt te gaan stijgen, wijst dit er mogelijk op dat de markt breder gedragen wordt.
— scetrader (@scetrader) July 3, 2025
Er zijn nog altijd genoeg beleggers die roepen dat “dit niet lang meer kan duren” en blijven gokken op een… pic.twitter.com/7dzzxYDOaL
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.