Signify presenteert beter dan gevreesd: Visie op het aandeel en meer

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.
De cijfers over het eerste kwartaal van 2025 waren in absolute zin matig, maar in lijn of zelfs iets beter dan de marktverwachtingen. De winst onder de streep steeg sterker dan voorzien, ondanks een daling in de omzet en marges.
Visie op het aandeel

We hebben momenteel geen positie in het aandeel Signify, maar overwegen wel om het bedrijf op onze radar te zetten. De grafiek van het aandeel oogt bovendien technisch aantrekkelijk, wat aanleiding geeft op een gegeven moment misschien iets te doen.
Hoewel de marktomstandigheden uitdagend blijven, laat Signify in dit kwartaalrapport zien dat het bedrijf controle weet te houden over kosten en marges in een lastige omgeving.
De autonome omzetdaling van 2,8 procent was minder dan gevreesd, mede dankzij een opleving in China en aanhoudende vraag naar connected home producten binnen de consumententak.
De winst onder de streep steeg met ruim 53 procent naar 67 miljoen euro, geholpen door lagere herstructureringslasten en financiële kosten. Dit getuigt van veerkracht, zeker in een tijd waarin vooral Europese professional-omzetten nog steeds zwak zijn.
Wat strategisch opvalt, is de focus van Signify op verduurzaming en digitale groei. De omzet uit connected en specialty lighting vertegenwoordigt inmiddels meer dan een derde van de totale business, en deze segmenten winnen marktaandeel.
De circulaire omzet (bijvoorbeeld via herbruikbare luminaires en horticulture lighting) steeg naar 36 procent, ruim boven de doelstelling van 32 procent.
Deze ontwikkeling versterkt de langetermijnstrategie waarin Signify zich wil onderscheiden door duurzaamheid, innovatie en energie-efficiëntie.
De EBITA-marge daalde weliswaar van 8,3 procent naar 8,0 procent, maar bleef daarmee binnen de marge van het verwachte beeld.
Belangrijker is dat Signify maatregelen heeft genomen om de kortetermijneffecten van importheffingen op te vangen, met aanvullende structurele stappen in de tweede jaarhelft.
Dit wijst erop dat het bedrijf zijn winstgevendheid en cashflow probeert te stabiliseren terwijl de markt herstelt. De free cashflow halveerde naar 40 miljoen euro, maar bleef positief ondanks ongunstige werkkapitaalbewegingen.
Ook de balans oogt solide. De nettoschuld daalde met 10 miljoen euro ten opzichte van eind 2024 en de nettoschuld/EBITDA-ratio kwam uit op 1,2. De daling van het aantal werknemers tot onder de 30.000, mede door eerdere herstructureringen, wijst op verdere kostenoptimalisatie.
Tegelijkertijd blijven we waakzaam. De OEM-divisie blijft zwaar onder druk staan met een krimp van ruim 10 procent en een halvering van de marge tot 4,2 procent.
De conventionele tak is structureel aan het verdwijnen, met een omzetdaling van 23,9 procent op jaarbasis. Die afbouw is gepland, maar zorgt op de korte termijn wel voor negatieve mixeffecten op marges.
Technisch gezien lijkt het aandeel een bodem te vormen na een langdurige daling. Het consolideert rond een belangrijk steunniveau, met tekenen van herstel. We nemen echter nog geen positie in, maar volgen de ontwikkelingen scherp. Als we besluiten tot aankoop over te gaan, melden we dat uiteraard. De kans dat de bodem is bereikt is in ieder geval toegenomen.
Kritische noot
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.