Navigation

Siemens Energy: sterk hoger na cijfers - visie op de ontwikkelingen

Siemens Energy: sterk hoger na cijfers - visie op de ontwikkelingen

Tijdens het tweede kwartaal van het fiscale jaar bleven de relevante markten van Siemens Energy $ENR en de vraag naar elektriciteit zich sterk ontwikkelen. Zoals verwacht daalden de bestellingen op jaarbasis vanwege een lager volume van grote orders.

De omzet groeide met 3,7% op vergelijkbare basis tot €8,3 miljard, met aanzienlijke en significante groei bij Grid Technologies en Transformation of Industry.

Het aandeel

De cijfers leiden tot een rally van 12% in het aandeel, waardoor de eerdere opwaartse beweging van ongeveer 6 euro werd overschaduwd. In het verleden hebben we dergelijke grote bewegingen vaker gezien. We hebben die gemist en ook nu doen we niet mee.

Als eerste vraag hebben we ons af of er niet weer een neerwaartse trend komt, zoals in het verleden. Als tweede hebben we te weinig grip op dit aandeel. Als derde, ondanks de groeiende vraag naar energie, blijft de markt erg moeilijk en is het onduidelijk of Gamesa nu werkelijk in de koers zit.

Positieve punten

  • Sterke groei in omzet en winst vóór speciale posten.
  • Boek to bill boven 1, resulterend in een nieuw hoogtepunt in de orderportefeuille.
  • Verbetering in nettowinst en basiswinst per aandeel.
  • Positieve vrije kasstroom vóór belastingen, voornamelijk te danken aan sterke kasconversie.

Negatieve punten

  • Daling van de bestellingen met 21,8%, voornamelijk door een lager volume grote orders, met name in het segment Siemens Gamesa.
  • Winstmarge vóór speciale posten wordt verwacht tussen negatief 1% en positief 1%, wat wijst op een smalle winstgevendheidsmarge.
  • Resultaat vertekent door valuta-effecten
  • Vrije kasstroom beter door verschuivingen in timing bij Siemens Gamesa wat vooral boekhoudkundig is.

Enige cijfers

De winst vóór speciale posten van Siemens Energy steeg scherp tot €170 miljoen (Q2 FY 2023: €41 miljoen), mede dankzij positieve valuta-effecten. Speciale posten bedroegen positief €331 miljoen (Q2 FY 2023: positief €23 miljoen), gedreven door voor belastingen behaalde winsten uit de verkoop van bedrijfsonderdelen die verband houden met de voortgang van desinvesteringen en versnelde portefeuilletransformatie.

Als gevolg hiervan kwam de winst voor Siemens Energy uit op €501 miljoen (Q2 FY 2023: €64 miljoen).

Siemens Energy rapporteerde een nettowinst van €108 miljoen (Q2 FY 2023: netto verlies €189 miljoen). De overeenkomstige basiswinst per aandeel (EPS) bedroeg positief €0,08 (Q2 FY 2023: negatief €0,25).

De vrije kasstroom vóór belastingen was positief met €483 miljoen (Q2 FY 2023: negatief €294 miljoen). De verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar was voornamelijk te danken aan sterke kasconversie in alle bedrijfsgebieden en verschuivingen in timing bij Siemens Gamesa.

Vanwege de sterke bedrijfsprestaties in het eerste halfjaar heeft Siemens Energy zijn verwachtingen voor het fiscale jaar 2024 verhoogd.

Het management verwacht nu voor de Siemens Energy Group een vergelijkbare omzetgroei tussen 10% en 12% (voorheen tussen 3% en 7%) en een winstmarge vóór speciale posten tussen negatief 1% en positief 1% (voorheen tussen negatief 2% en positief 1%).

De vrije kasstroom vóór belastingen wordt nu verwacht tot positief €1,0 miljard (voorheen ongeveer negatief €1,0 miljard). De verwachting voor de nettowinst van Siemens Energy blijft onveranderd tot €1 miljard.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.