Navigation

SBM: met cijfers - visie op het aandeel

SBM Offshore [SBM] $SBM heeft in het eerste kwartaal van 2024 zijn omzet verhoogd vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, en handhaaft zijn financiële verwachtingen voor het volledige jaar.

CEO Øivind Tangen bevestigde: "We hebben dit kwartaal goede resultaten behaald die overeenkomen met onze verwachtingen, en we blijven positief over onze outlook voor het hele jaar."

Positieve en negatieve punten

Positief aan de kwartaalresultaten is de stevige groei in omzet en de succesvolle expansie van de FPSO-vloot, wat wijst op een sterke marktpositie en operationele capaciteit. Ook de handhaving van de financiële verwachtingen voor 2024 geeft vertrouwen.

Aan de negatieve kant staat de toename van de nettoschuld, wat financiële druk kan leggen op het bedrijf. De dalende omzet in de bouwportefeuille kan ook wijzen op mogelijke uitdagingen in het voltooien van projecten binnen de verwachte marges.

De outlook voor SBM Offshore voor 2024 ongewijzigd, met een verwachte omzet van ongeveer 3,5 miljard dollar en een EBITDA-richtlijn van ongeveer 1,2 miljard dollar.

Het aandeel

Wij zitten op een stijging en houden onze positie vast. Het bedrijf heeft een sterke positie opgebouwd voor haar belangrijke markten. De schuld moet ook gerelativeerd worden, omdat dat een uitbreiding van de vloot tegenover staat. Het momentum van het aandeel is beperkt, maar dat weerhoudt ons er niet van om op de stijging te blijven zitten nadat we op 13 euro zijn ingestapt.

Enige achtergrond

In detail zag de operationele omzet een stijging van 17%, uitkomend op 871 miljoen dollar, ten opzichte van 742 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2023.

Deze groei is voornamelijk te danken aan het succesvolle Lease and Operate-segment. Bovendien vertoonden de Directional Turnkey-opbrengsten een stijging van 9%, naar 316 miljoen dollar, vooral gedreven door het FEED-contract voor FPSO Jaguar en ondersteunende activiteiten voor de vloot, ondanks dat de bouwportefeuille minder opbrengsten genereerde naarmate projecten hun afronding naderden. De opbrengsten uit Directional Lease and Operate groeiden met 22% tot 554 miljoen dollar, vooral door de toevoeging van twee nieuwe FPSO's.

Echter, de directionele nettoschuld nam toe met 187 miljoen dollar, tot een totaal van 6,8 miljard dollar aan het einde van het kwartaal. Deze toename is het gevolg van opnames onder projectfinancieringsfaciliteiten om de bouw van drie FPSO's voort te zetten.

Wat betreft aandeelhouderswaarde, is SBM voornemens een dividend van 0,7651 euro per gewoon aandeel uit te keren, en de inkoop van eigen aandelen ter waarde van 65 miljoen euro was per 30 april 2024 voor 20,7 procent voltooid.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.