Navigation

China: bezoek Blinken was een mislukking - financiële strijd - Elon Musk en meer

Het recente bezoek van Blinken aan China, waar hij Xi Jinping ontmoette en bij zijn vertrek op het vliegveld "alleen en eenzaam" werd uitgezwaaid door de Amerikaanse ambassadeur van de VS in China, was een typering van de kille verhoudingen tussen de twee landen.

In plaats van dooi heeft dit bezoek de spanningen tussen beide landen verder opgeschroefd. Dit politieke spel heeft mogelijk negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven, iets waar we al vaker aandacht aan hebben besteed.

Opvallend is dat Elon Musk deze week wel succes boekte met een samenwerking op het gebied van zelfrijdende auto's met Baidu. Dit geeft goed aan dat de Chinese en Amerikaanse overheid lijnrecht tegenover elkaar en het bedrijfsleven daar doorheen laveert met nu dus een "overwinning" door Musk.

Verschillende captains of industry waarschuwen voor protectionisme en sancties die gepaard gaan met handelsbarrières, maar de politiek lijkt hier geen gehoor aan te geven. Onlangs waarschuwde de topman van Mercedes nog dat protectionisme niet de juiste weg is om te bewandelen.

Veel economen en politieke experts roepen op om een manier te vinden om samen in ieder geval door één deur te kunnen gaan zonder meteen echte vrienden te zijn.

Dit gebeurt niet, omdat de situatie ook draait om een financiële strijd tussen de VS en China, waarbij de VS probeert zijn schuld te verminderen terwijl China zijn economie wil versterken.

Onlangs zouden de Chinezen hebben afgezien van de aankoop van 400 miljard dollar aan Amerikaanse overheidsobligaties.

De VS dreigt met financiële maatregelen tegen China, waaronder het beperken van Chinese banken in het internationale geldsysteem (zie ook eerder bericht op onze website).

Als reactie hierop kan China versneld de-dollariseren en een snelle overgang naar een meer op de binnenlandse markt gerichte economie bevorderen, iets waar we al langer rekening mee houden.

Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een escalatie van de spanningen tussen beide landen, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de wereldeconomie.

Misschien dat er na de verkiezingen in de VS verlichting komt, maar voorlopig gaat de verhouding tussen beide grootmachten bergafwaarts

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.