Pharming met ‘veelbelovende’ studie – beleggers mogen weer even dromen - Flut aandeel

Pharming Group heeft opnieuw een wetenschappelijke studie naar buiten gebracht die grote verwachtingen oproept, althans in de communicatie. Het biotechbedrijf meldde dat een studie in het vooraanstaande medisch tijdschrift Cell aantoont dat APDS mogelijk vaker voorkomt dan eerder werd aangenomen.
Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.
De studie, uitgevoerd door wetenschappers van Columbia University, richtte zich op het beter in kaart brengen van genetische varianten die betrokken zijn bij deze zeldzame immuunstoornis.
Onze visie op het aandeel
Wij zijn al jaren uitgesproken negatief over Pharming en zien in dit soort berichten vooral een patroon dat we maar al te goed kennen. Keer op keer komt het bedrijf met hoopgevende wetenschappelijke publicaties of kleine vorderingen in diagnostiek of behandelstrategieën.
Maar telkens ontbreekt het aan wat écht telt voor beleggers: zicht op structurele winstgevendheid, groeiende marktaandelen, en financiële prestaties die verder gaan dan het herkauwen van dezelfde verhalen rondom één enkel product.
Deze nieuwe studie is inhoudelijk wellicht interessant voor artsen en onderzoekers, maar voor beleggers voegt het weinig toe. Er is geen nieuwe goedkeuring, geen omzetstijging, geen uitbreiding van het productportfolio.
Alleen de suggestie dat APDS vaker voorkomt dan gedacht, iets wat al jaren in biotechland wordt gezegd over nagenoeg elke zeldzame ziekte.
We zien bovendien een bekend patroon terugkomen: een aankondiging, gevolgd door een webcast. Veel ruis, weinig resultaat. De markt reageert soms kortstondig positief, maar fundamenteel verandert er niets. Wie instapt op dit soort nieuws, speculeert eerder op sentiment dan op waarde.
Terug naar de studie
Volgens Pharming maakt de studie het mogelijk om genetische VUS’s (variants of uncertain significance) beter te classificeren. Hierdoor zou de route naar een definitieve diagnose voor patiënten met APDS kunnen worden versneld. Chief Medical Officer Anurag Relan benadrukte dat dit waardevol is voor klinisch genetische laboratoria die patiënten begeleiden in het diagnosetraject.
De betrokkenheid van Pharming bij de studie was beperkt: het bedrijf ondersteunde het onderzoek deels, maar claimt uiteraard wel het belang van de uitkomst voor het eigen product, Ruconest. Op 30 juni organiseert Pharming een webcast om het nieuws verder toe te lichten.
Conclusie
Pharming blijft het toneelstukje opvoeren van het biotechbedrijf dat nét op de rand van de grote doorbraak lijkt te staan. Maar wie al langer meeloopt, weet: dit script is oud, en de afloop steeds hetzelfde. De studie in Cell is leuk voor de wetenschap, maar irrelevant voor de omzet. Wij kopen niet en blijven ver weg van dit aandeel (zie ook de database).
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.