Navigation

☕️ SCE Trader: Morning Call maandag 14 juli - Van Bitcoin tot aandelen en meer

☕️ SCE Trader: Morning Call maandag 14 juli - Van Bitcoin tot aandelen en meer
SCE Trader

Meer informatie is te vinden op onze website. Zie ook dit artikel over Besi.

Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen redelijk relativerend bij de opening gaan reageren op een aantal uitdagingen die dit weekend duidelijk werden. Die uitdagingen zitten in de tarieven van Trump van 30% voor Europa, hoewel deze nog steeds onderhandelbaar zijn.

Tevens lijken de spanningen rond Oekraïne verder op te lopen, nu volgens Amerikaanse media de Verenigde Staten bereid zijn meer wapens te leveren, indirect via de NAVO, waaronder ook offensieve wapens.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

De signalen wijzen op een iets lagere start, gezien de wat lagere Europese futures, maar op zich lijken de verliezen beperkt te blijven, hoewel dat nog niet alles zegt over de rest van de sessie.

Terwijl de Amerikaanse beurzen op vrijdag iets lager sloten, zien we momenteel dat de futures van de Verenigde Staten enige verliezen vertonen van ongeveer 0,4% en de Aziatische beurzen liggen gemixt.

Dit wijst dus op een overwegend iets lagere start van Europa, die vervolgens moet gaan uitpuzzelen waar het zwaartepunt ligt qua richting.

Maar laten we eerst naar crypto kijken, waar de koers van Bitcoin weer verder is gestegen. Momenteel staat Bitcoin op 120.500 dollar. De stijging van Bitcoin is vrij krachtig, waarbij het momentum duidelijk mee zit en een verdere stijging niet wordt uitgesloten.

De rally in Bitcoin zou ook gevolgen kunnen hebben voor Bitcoin-gerelateerde aandelen, die hier dan positief op reageren door ook verder te stijgen.

In ieder geval zien we, door de rally in Bitcoin, ook dat de altcoins mee naar boven trekken en munten zoals Ethereum het prima doen. In deze munt kan een shortsqueeze gaan plaatsvinden.

Terug naar andere indicatoren: kijken we naar de obligatiemarkten, dan zien we dat de rente iets is opgelopen. Het tienjarige Amerikaanse papier ligt nu op 4,42%. Het Japanse papier is redelijk fors gestegen op 10 jaar, met 5 basispunten naar 1,56%. De Duitse rente begint de dag op 2,68%.

De markten prepareren zich ook op eventueel nieuwe aanvallen op chairman Powell van de Federal Reserve. Dit weekend werd duidelijk dat het Witte Huis via een omweg – bijna een truc – Powell onder druk wil zetten. Namelijk dat de kosten voor de renovatie van het Federal Reserve-hoofdgebouw veel hoger zijn uitgevallen dan verwacht, en dat dat moet worden verantwoord.

Hoe dan ook, men probeert op alle mogelijke manieren Powell weg te krijgen en dan een Fed-voorzitter te installeren met een comité dat doet wat Trump wil.

Als de onafhankelijkheid van de Fed verder in het geding komt, dan leidt dat op de korte termijn waarschijnlijk tot een rally van aandelen, maar voor de langere termijn is dat minder gunstig.

Op Wall Street zagen we vrijdag dat markten een afwachtende houding aannamen. Wel wist NVIDIA weer verder te stijgen en konden we tevens zien dat Tesla, Amazon en Microsoft het redelijk goed deden, evenals Google. Apple bleef iets achter. In de bredere markten zagen we overwegend voorzichtigheid bij technologie en andere sectoren.

In Azië is het beeld momenteel verdeeld. Economische data over de export van China waren wat beter dan verwacht, maar dit maakt weinig indruk. De koersbewegingen blijven binnen de marge, maar opvallend is dat de Aziatische beurzen vrij rustig reageren op de geopolitieke gebeurtenissen van dit weekend.

Bij de valuta staat de euro tegenover de dollar op 1,1680; de euro is dus opnieuw wat zwakker geworden. De dollar tegenover de yen staat op 147,4.

Bij commodities valt de rally in zilver op, dat op de charts is uitgebroken. Maar zilver is ook een gemanipuleerde commodity. Hoewel wij niet uitsluiten dat zilver verder stijgt, is het toch altijd uitkijken bij dit edelmetaal, juist gezien de manipulatie die erin plaatsvindt.

Goud ligt op dit moment vlak, terwijl de olieprijs momenteel iets lager noteert. Bij andere commodities kunnen we constateren dat de prijs van sinaasappelsap 9% is opgelopen, timmerhout is wat lager, terwijl bij de granen het beeld verdeeld tot iets lager is. Bij metalen zien dat koper juist iets moet inleveren.

Samenvattend gaan we ervan uit dat het beeld voor Europa bij de start wel wat terughoudend is, maar van echte paniek is geen sprake na de tariefvoorstellen van Trump, die hoger zijn dan verwacht.

De markt heeft nog wel wat te verwerken in de loop van de dag, maar het lijkt ook ‘fine-tuning time’ te zijn. Toch gaan we het maar eens even van moment tot moment bekijken.

Nu op weg naar de opening.

Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.

© 2025 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.