☕️ SCE Trader: Morning Call woensdag 9 juli - Verdeeld met veel tarieven onzin

Meer informatie is te vinden op onze website.
De huidige signalen wijzen op een verdeelde start van de Europese beurzen. De Amerikaanse aandelenmarkten bewogen gisteren nauwelijks en sloten uiteindelijk overwegend licht lager.
Ook in Azië heerst een afwachtende houding. Op basis van fair value staan de Amerikaanse futures momenteel iets lager, maar dat is slechts een momentopname.
Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.
De markt is opnieuw in de ban van de tariefen show van president Trump. Hij verstuurt brieven met voorstellen voor nieuwe tarieven richting verschillende landen. Trump zegt dat de VS waarschijnlijk nog maar twee dagen verwijderd zijn van het versturen van de brief naar de EU, waarbij hij aangeeft dat een brief een deal is.
De ene keer zegt hij dat onderhandelen geen zin meer heeft, om vervolgens de deur toch weer op een kier te zetten. Naar verwachting wordt binnen enkele dagen dus ook het nieuwe tarief voor Europa bekendgemaakt.
De Europese Unie EU zou bereid zijn om een "tijdelijk kader" te ondertekenen waarin het wederkerige tarief van 10% van de Amerikaanse president Trump wordt geaccepteerd, terwijl de onderhandelingen doorgaan. Dat meldt de Financial Times.

Gisteren kondigde Trump aan dat hij een importtarief van maar liefst 50% op koper wil invoeren. De koperprijs schoot daarop met zo’n 10% omhoog.
Wij achten de kans klein dat dit tarief daadwerkelijk wordt ingevoerd. Zo’n maatregel staat haaks op Trumps eigen strategie. Koper is essentieel voor de uitbouw van AI-datacenters, en een fors importtarief zou die ontwikkeling juist afremmen. Zie artikel.
Marktdeelnemers laten steeds vaker doorschemeren dat ze klaar zijn met de tarief-retoriek van Trump en het steeds minder serieus nemen. Het "probleem" is dat Trump op dit moment de macht heeft en veel besluiten eenzijdig neemt. Daardoor is de markt opnieuw overgeleverd aan grillige headline trading.
Hoewel er geen breuk is in de onderliggende opwaartse trend, is de handel stroperig. De markt voelt als kauwgom die onder je schoen plakt: taai, vervelend, maar nog altijd dicht bij recordniveaus.
We kijken vandaag met belangstelling naar Europese aandelen zoals Fugro, Sif en Siemens Energy, die mogelijk reageren op Trump's uitspraken dat hij subsidies voor zon en wind verder wil afbouwen (zie artikel). Ook dreigt Ttump met enorme tarieven op farma (zie artikel).
Daarnaast zal EssilorLuxottica in de schijnwerpers staan, nu bekend is geworden dat Meta een belang in het bedrijf heeft genomen. Zowel in Meta als EssilorLuxottica zitten we op een stijging. Zie artikel.
De rente is wereldwijd verder opgelopen. Het Amerikaanse tienjaars papier noteert op 4,42% en is vannacht weer licht gestegen. De Japanse tienjaarsrente ligt op 1,5%, wat eveneens een verhoogd niveau is. De Duitse tienjaarsrente opent op 2,64%, terwijl deze recent nog onder de 2,5% stond.
Vooralsnog wordt deze rentestijging als tijdelijk beschouwd, maar bij verdere stijgingen kan dit alsnog druk zetten op de aandelenmarkten.
In China zijn nieuwe cijfers gepubliceerd over de producenten- en consumentenprijzen (zie artikel). De producentenprijzen daalden, wat opnieuw wijst op aanhoudende deflatierisico’s. Dit suggereert dat de Chinese economie zich nog altijd niet duidelijk herstelt uit het eerdere dal.
Op Wall Street lagen de chipwaarden redelijk sterk, voor de rest was het beeld nogal verdeeld. Wel waren de leveringscijfers van Boeing een lichtpuntje, het aandeel reageerde daar echter niet op (zie artikel).
De markten in de Verenigde Staten laten op dit moment een soort van pauze zien, maar zo wordt nog steeds verondersteld, zodra Trump weer gaat inbinden met zijn tarieven, krijgen we een nieuwe stijgings-situatie.
In Azië kan gesteld worden dat de markten niet echt een richting kiezen, waarbij we zien dat de Hang Seng juist lager noteert en de andere indicies overwegend wel iets beter, maar zonder een duidelijke tendens.
Op de valutamarkt noteert de euro-dollar momenteel op 1,17. De dollar ten opzichte van de yen staat op 147,1. De dollar is de afgelopen dagen wat sterker geworden, ook tegenover de euro.
De vraag is nu of de euro-dollar weer verder oploopt of juist een top begint te vormen. Sommige leden van de Europese Centrale Bank waarschuwen inmiddels voor een te sterke euro-koers.
Bij grondstoffen draaide het gisteren vooral om koper, dat scherp steeg op Trump's tariefaankondiging. In Azië consolideerde de koperprijs vannacht. Gezien de economische signalen uit China en de twijfels rond het Amerikaanse beleid is het de vraag of koper zijn recente winst vasthoudt of toch weer corrigeert. Hoewel er al langere tijd sprake is van een opwaartse trend in koper, is een tussentijdse correctie goed mogelijk.
De olieprijs beweegt momenteel vrijwel vlak. Cacaoprijzen liggen weer wat lager, terwijl sinaasappelsap met maar liefst 8% is gestegen. Bij de granen is het beeld gemengd tot licht positief.
Bij crypto noteert Bitcoin momenteel op 108.500 dollar. Gisteren zagen we dat crypto-gerelateerde aandelen overwegend lager noteerden. Deze sector had recent een sterke opwaartse beweging, maar lijkt nu te consolideren. Opvallend was wel dat mining-aandelen iets beter presteerden.
Tether houdt trouwens een goudvoorraad van $8 miljard aan in een geheime Zwitserse kluis.
Samenvattend starten we de dag opnieuw met verdeeldheid op de markten. De focus ligt op Trump, die met zijn tariefdreigingen de gemoederen bezighoudt. Hoewel hij zegt dat 1 augustus de harde deadline is, houdt hij tegelijk ruimte open voor uitstel.
Uiteindelijk heeft Amerika de wereld nodig en andersom. Daarom rekenen we erop dat het uiteindelijk niet zo’n vaart zal lopen met de tarieven en dat dit de markten op termijn juist zou kunnen ondersteunen.
Mocht Trump echter doorzetten met zijn hoge tarieven — niet alleen richting landen maar ook op grondstoffen zoals koper — dan verandert het verhaal. In dat scenario zou hij niet alleen Amerika maar ook de wereld in een recessie kunnen duwen. Voorlopig gaan we daar niet van uit, maar de markt is wel weer uiterst gevoelig voor elk nieuw signaal.
Nu op weg naar de opening.
Op onze website meer, inclusief een database met duizenden artikelen.
$SOX gewoon 1,9% hoger. Mooie prestatie in deze TACO Trump markt. pic.twitter.com/hwIZ7IKsNN
— scetrader (@scetrader) July 8, 2025
© 2025 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.