Navigation

Galapagos: handhaaft cashburn - gok-positie staat in verlies

Galapagos $GLPG handhaaft de cashburn in 2024 op het niveau van 2023, met een prognose van €280-320 miljoen ten opzichte van €415 miljoen in het voorgaande jaar. De kaspositie van het bedrijf bedroeg eind maart 2024 €3,56 miljard, ten opzichte van €3,7 miljard eind december en ruim €4 miljard eind maart 2023.

Galapagos bevindt zich op een kruispunt. De vooruitgang in de klinische programma's is bemoedigend (hoewel we daar twijfels over hebben), en de cashburn en de dalende kaspositie baren zorgen.

De toekomst van het bedrijf hangt af van het succes van de pijplijn en het vermogen om de financiële stabiliteit te behouden. En die valt tegen.

We zitten op een stijging overigens en staan flink in het verlies. Dat we op een stijging zitten heeft enkel en alleen maar te maken met de kaspositie en de kans dat op een dag het bedrijf zichzelf gaat opheffen of in delen wordt verkocht. We zijn dus aan het gokken.

Enige informatie

Ondanks de dalende kaspositie toont Galapagos belangrijke vooruitgang in haar klinische programma's volgens het bedrijf zelf. Het bedrijf streeft ernaar om in het komende jaar significante mijlpalen te bereiken, waaronder het starten van klinische ontwikkeling van CAR-T-programma's in de VS en het uitbreiden van het gedecentraliseerde CAR-T-netwerk in de VS en Europa.

De focus van Galapagos ligt op het versnellen en uitbreiden van de pijplijn van 'best-in-class' onderzoeksgeneesmiddelen in oncologie en immunologie. Hiervoor evalueert het bedrijf voortdurend mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling die passen bij deze strategie.

Een belangrijke ontwikkeling in het eerste kwartaal van 2024 was de afronding van de verkoop van de Jyseleca-activiteiten aan Alfasigma. Deze deal leverde Galapagos een vooruitbetaling van €50 miljoen op, met nog eens €120 miljoen aan mijlpaalbetalingen en royalty's in het verschiet. De omzet uit Jyseleca in januari bedroeg ruim €11 miljoen, terwijl de opbrengsten vanaf 1 februari (€26,7 miljoen in het eerste kwartaal) volledig naar Alfasigma gingen.

De R&D-kosten stegen in het eerste kwartaal met 38% (€19,1 miljoen) tot €71,6 miljoen. Deze stijging werd gedreven door hogere kosten voor CAR-T- en small molecule-programma's in oncologie.

Galapagos boekte in het eerste kwartaal van 2024 een geconsolideerde omzet van €62,4 miljoen, ten opzichte van €58,6 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel resultaat kwam uit op -€33 miljoen, terwijl dit in Q1 2023 nog -€14,2 miljoen was. Onder de streep resteerde een nettowinst uit voortgezette activiteiten van €23,5 miljoen, tegenover een verlies van €11,2 miljoen in Q1 2023.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.