Navigation

Fed: Stok gevonden om Powell te ontslaan - Korte en lange termijn gevolgen

Fed: Stok gevonden om Powell te ontslaan - Korte en lange termijn gevolgen
SCE Trader

TL;DR: Trump heeft iets gevonden om Powell te ontslaan. Op korte termijn gaan de beurzen mogelijk stijgen als een nieuwe Fed met een nieuwe voorzitter en een nieuw comité, als een afgericht hondje, precies doet wat de president wil.

Maar door het ontstaan van bubbels kan de boel op een gegeven moment heel hard uit elkaar knallen met grote gevolgen.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Volgens Hassett heeft Trump het recht om Fed-voorzitter Jerome Powell te ontslaan “for cause”. Kevin Hassett, economisch topadviseur van president Trump en gegadigde voor de rol van Fed-voorzitter, verklaarde zondag dat de Federal Reserve nog veel heeft uit te leggen vanwege vermeende kostenoverschrijdingen bij de renovatie van het hoofdkantoor.

De president zou overwegen Powell te vervangen door iemand die wél bereid is de rente te verlagen en zijn economische koers te volgen. Deze directe politieke druk ondermijnt de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Als Powell toegeeft of wordt vervangen, zullen aandelenmarkten en Bitcoin op korte termijn waarschijnlijk sterk stijgen door speculatie op extra liquiditeit.

Maar het kunstmatige karakter van dat beleid vergroot de kans op bubbels, inflatie en uiteindelijk een forse correctie of lange bear market. Het vertrouwen in de Federal Reserve kan daarmee structureel worden beschadigd.

Politieke dreiging aan het adres van de Fed

President Donald Trump wil dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller verlaagt. Volgens Kevin Hassett heeft Trump de bevoegdheid om Fed-voorzitter Jerome Powell te ontslaan.

Hassett verwees daarbij naar vermeende kostenoverschrijdingen bij de renovatie van het hoofdkantoor van de Federal Reserve, waarbij een bedrag van 700 miljoen dollar werd genoemd – een getal dat nergens officieel bevestigd of onderbouwd is. In een interview herhaalde hij zondag: “The Fed has a lot to answer for.”

De echte boodschap is duidelijk. De president eist dat de centrale bank zijn wensen uitvoert. Powell en het comité (die gezamenlijk beslissen over de rente en andere zaken) is benoemd om onafhankelijk te zijn, maar staat onder directe politieke druk. Tot nu toe is de Fed niet gezwicht en de kans dat er iets is gevonden om hem te ontslaan ligt nu op tafel.

Trump maakt openlijk duidelijk dat hij verwacht dat het rentebeleid zich voegt naar zijn politieke doelstellingen. Als Powell niet meewerkt, kan hij worden vervangen door iemand die dat wél doet. Dat is nog nooit eerder op deze manier gebeurd.

Dit betekent dat de zittende president actief probeert een benoemde Fed-voorzitter te dwingen het monetaire beleid aan te passen. Daarmee komt de onafhankelijkheid van de Federal Reserve direct in gevaar.

Een centrale bank die niet onafhankelijk handelt, verliest geloofwaardigheid. Als markten en internationale investeerders het vertrouwen verliezen in het beleid na de euforie, ontstaan er structurele risico’s.

Markten stijgen eerst: daarna de implosie

Als Powell toegeeft of wordt vervangen, en de rente verlaagt, zal de markt snel reageren. Rentegevoelige sectoren zoals technologie, vastgoed en crypto krijgen dan direct een impuls.

Een nieuwe voorzitter die niets anders zal doen dan uitvoeren wat de president wil: renteverlaging na renteverlaging en andere stimuleringen.

Beleggers anticiperen op goedkoper geld. Ze nemen meer risico. De waarderingen van aandelen stijgen scherp. De animal spirits worden aangewakkerd en leiden tot het opkopen van alles wat los en vast zit. Waarderingen worden nog verder opgerekt zonder dat daar een houdbare basis onder ligt.

Er ontstaat een bubbel-spiraal. Indexen kunnen nieuwe hoogtepunten bereiken. Het sentiment draait naar turbo-risk-on . De markt rekent er dan op dat de centrale bank opnieuw het vangnet biedt. Deze reactie is gebaseerd op liquiditeit, niet op structurele kracht.

Dan komt de schade: crash of lange bear market

Politiek afgedwongen renteverlagingen zijn zelden houdbaar. Ze zorgen op korte termijn voor euforie, maar bouwen onderhuids spanningen op. Denk ook aan Turkije, waar de centrale bank de afgelopen jaren haar onafhankelijkheid verloor met desastreuze gevolgen.

Speculatie neemt toe. De kredietgroei versnelt. Waarderingen raken losgezongen van de onderliggende realiteit. De link met reële winstontwikkeling verdwijnt.

Als de inflatie vervolgens oploopt, of het vertrouwen in het rentebeleid verdampt, moet de centrale bank alsnog hard ingrijpen. Dat betekent renteverhogingen in een markt die inmiddels extreem gevoelig is geworden voor elk signaal.

Zo’n correctie is groter dan in een normale cyclus vanwege zware overwaarderingen. Beleggers trekken zich terug. De herprijzing wordt abrupt en pijnlijk. Sectoren die eerder het meest profiteerden van goedkoop geld – zoals technologie, cryptomunten en groeiaandelen – worden dan ook het hardst geraakt.

Hoewel zo’n tegenreactie zich jaren later kan aandienen, lijkt die na een periode van extreem artificieel verruimd beleid uiteindelijk onvermijdelijk.

Japan-scenario als historische waarschuwing

In de jaren 80 hield de Bank of Japan de rente te lang laag. Dat leidde tot enorme bubbels. Toen de centrale bank ingreep, barstte alles. De Nikkei verloor meer dan de helft van zijn waarde. Vastgoed kelderde. Banken bleven met slechte leningen zitten.

Vanaf 2013 probeerde Japan het herstel te forceren met extreem monetair beleid. De centrale bank begon zelfs ETF’s en vastgoedfondsen op te kopen. Op het hoogtepunt bezat de BOJ 80% van de Japanse ETF-markt.

Maar groei bleef uit. Inflatie kwam niet terug. En beleggers verloren hun vertrouwen. De les is duidelijk: extreme kunstmatige steun leidt tot langdurige schade.

Waarom de VS nu hetzelfde risico loopt

De situatie in de VS vertoont parallellen met Japan. Politieke druk neemt toe. Waarderingen zijn hoog. Speculatie groeit. Als de Fed zwicht, ontstaat eerst een hausse die zijn weerga niet kent. Maar daarna volgt een periode van correctie, instabiliteit of stagnatie.

Het risico is niet de stijging zelf, maar het ontbreken van fundament. De markt vertrouwt dan op centrale banksteun, niet op economische kracht. Dat maakt het systeem kwetsbaar. Als steun wordt ingetrokken of faalt, slaat euforie om in paniek.

Beleggers die nu profiteren van overvloedige liquiditeit, kunnen later hard worden geraakt door hernieuwde renteverhogingen of inflatiegolven.

Dat gezegd hebbende: het betekent ook dat er eerst een stijging komt waar je natuurlijk op kunt inspelen. Zolang de muziek speelt, wordt er gedanst, tot de drank op is en het een puinzooi is die je ziet als je weer nuchter bent.

Vaak duurt zo’n fase jaren, zoals we ook zagen voorafgaand aan de Lehman-crisis in 2008, al lag de oorzaak toen elders.

Belangrijkste punten op een rij:

  • President Trump wil dat Powell de rente verlaagt en dreigt met ontslag als hij weigert.
  • Kevin Hassett verklaarde: “The Fed has a lot to answer for” over de renovatie-uitgaven.
  • Trump overweegt om Powell te vervangen door iemand die wél doet wat het Witte Huis wil.
  • De onafhankelijkheid van de Federal Reserve komt daarmee direct in gevaar.
  • Als de Fed toegeeft, zal dat waarschijnlijk leiden tot een rally op de markten.
  • Goedkoop geld stimuleert risicobereidheid en jaagt aandelen en crypto omhoog.
  • Maar het fundament onder deze stijging is zwak en kunstmatig.
  • Inflatie, oververhitting en hernieuwde renteverhogingen kunnen een aantal jaren later tot een scherpe correctie en bear market leiden.
  • Japan liet zien wat er gebeurt als een centrale bank haar geloofwaardigheid verliest.
  • De Verenigde Staten dreigen dat pad nu ook op te gaan.
  • Beleggers profiteren eerst, maar wie te laat uitstapt zal later in een neerwaartse spiraal terecht komen.
  • Een centrale bank die onder politieke druk werkt, verliest haar functie als anker van stabiliteit.

Conclusie

De markten kunnen gaan profiteren van de politieke druk op de Fed, zeker als Powell toegeeft of wordt vervangen. Het zal leiden tot een aanzienlijke bull market (andere zaken buiten beschouwing gelaten).

Maar beleggers moeten beseffen dat deze stijging gebaseerd is op kunstmatige verwachtingen, niet op economische kracht. Wie nu instapt op basis van hoop op liquiditeit, neemt het risico een paar jaar later geconfronteerd te worden met een pijnlijke correctie wanneer het vertrouwen in de centrale bank wegvalt.

De rally kan scherp zijn, maar het fundament blijft broos. Toch zouden wij, als dit scenario zich daadwerkelijk ontvouwt, op korte koper zijn, om daarna uiterst scherp te blijven kijken naar het moment waarop de boel mogelijk begint te breken over een paar jaar.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.