Navigation

Europa: verdeeld tot hoger start voorzien - Azië - Japan - Baidu - crypto

De verwachting is dat Europa vandaag verdeeld tot hoger zal starten, terwijl de boerenprotesten in Duitsland vandaag heftig kunnen zijn volgens de internationale media.

Wall Street is gesloten vanwege Martin Luther King Day en de Amerikaanse futures liggen verdeeld tot iets hoger. Dat zegt echter weinig aangezien er geen handel is in New York. Doordat er geen handel is op Wall Street zou het mogelijk kunnen zijn dat Europa onder meer kijkt naar Japan voor een leidraad. En de Nikkei staat weer hoger. Taiwan staat ook hoger na de verkiezingen.

Chinese aandelen van het vasteland van China stegen mild, nadat deze aan het begin van de sessie waren gedaald. De People's Bank of China (PBOC) verraste de markten door de tarieven op ongeveer 995 miljard yuan (138,8 miljard dollar) aan éénjarige middellange-termijnleningen (MLF) ongewijzigd te laten, en hield deze op 2,50%.

Investeerders zullen nauwlettend de cijfers voor het bruto binnenlands product (BBP) van China over het vierde kwartaal in de gaten houden die woensdag uitkomen. Japan zal vrijdag de inflatiecijfers voor december publiceren, die ook als belangrijk kunnen worden gezien. Immers, de markt wil meer inzicht in hoelang Japan nog haar nul-rentebeleid zal aanhouden.

De aandelen van Baidu kenden maandag een scherpe daling van meer dan 8%, als reactie op een rapport van de South China Morning Post. In het rapport wordt gesuggereerd dat het Chinese leger tests heeft uitgevoerd op het AI-systeem van Baidu, specifiek de Ernie Bot, die gebruikmaakt van grote taalmodellen (LLM) vergelijkbaar met ChatGPT. Hoewel Baidu ontkent, wordt het als negatief gezien omdat daarmee de onafhankelijkheid van het bedrijf in het geding is.

De dollar beweegt zijwaarts. De rente is fractioneel gedaald in een nietszeggende handel. Olie heeft een zogenaamde wait-and-see-mood. Goud staat iets hoger, maar nog steeds rond hetzelfde niveau als de afgelopen dagen. Bij commodities is cacao weer hoger.

En bij crypto zijn er winsten zichtbaar. Bitcoin neemt de leiding, waardoor verschillende altcoins ook staan te plussen. Ondermeer Hapi $HAPI doet het redelijk, een munt waar we overigens niet van uitsluiten dat deze verder stijgt.

Ook weet Chromia $CHR een leuke winst te tonen en ook dit is een munt met mogelijk meer opwaartse ruimte aangezien haar mainnet dit jaar live gaat.

Ook voor crypto geldt dat er vandaag geen richting komt uit de VS, althans beperkt, omdat er geen handel is in onder meer de Bitcoin ETF's en andere aandelen gekoppeld aan crypto.

Al met al zal de aandelenmarkt met de afwezigheid van Wall Street waarschijnlijk kijken naar Japan en de rest van Azië. Daar blijven de koersen redelijk liggen. Dit zou Europa mogelijk steunen, hoewel we eigenlijk een trage en slome dag zien, onvoorziene omstandigheden daargelaten, waarbij er wel weer selectieve vraag kan zijn.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.