Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 26 april - negeren PCE - hoger door Alphabet

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 26 april - negeren PCE - hoger door Alphabet

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen startten de dag beter, dit door de cijfers van vooral Alphabet. De handel in Azië was ook overwegend hoger, waarbij de Bank of Japan de rente ongewijzigd liet, wat tot een verdere rally leidde van de dollar tegen de yen. Obligatiemarkten bewogen zijwaarts. Dit allemaal in aanloop naar de PCE-data in de Verenigde Staten, een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve hoe de inflatie ervoor ligt. Deze PCE-data kwamen op maandbasis in lijn uit en op jaarbasis waren ze iets hoger dan verwacht.

De markt trok zich er weinig van aan, ondanks dat de data weer aantonen dat de Federal Reserve geen haast hoeft te hebben met renteverlagingen en misschien zelfs in geheel 2024 niks met de rente gaat doen.

In ieder geval werd de Wall Street ondersteund door de bedrijfsresultaten van Alphabet, overigens ook van Microsoft en hierdoor werd de rente vergeten en zagen we hogere noteringen.

Europa ging dan ook beter de dag af. De obligatiemarkten bewogen zijwaarts. Bij commodities was olie fractioneel hoger en goud en zilver probeerden zich weer van hun beste kant te laten zien, maar liepen in weerstand. Op de cryptomarkten was het weer een dag van stilte zonder duidelijke richting.

  • De rente bleef vandaag redelijk stabiel liggen. Toch zie je dat er onder economen meer een visie gaat heersen dat de PCI-index inderdaad er toe kan leiden dat de Federal Reserve de rente in 2024 niet gaat verlagen. De markt begint misschien ook wel te wennen aan de hoge rente, hoewel we daar op de zeer korte termijn twijfels over hebben.
  • De gegevens die door Amerikaanse grote bedrijven bekend worden gemaakt geven aan dat er een hoge mate van vrije cashflow blijft bestaan en ook dat de Amerikaanse economie het vooralsnog redelijk goed blijft doen.
  • De bedrijfsresultaten gaan het op de lange termijn winnen van de rente is onze gedachte waardoor er onderliggend een bull market gaande is.
  • Op de Nederlandse beurzen en ook op andere Europese beurzen kwamen er deze week ook veel verschillende resultaten uit, die vonden we eigenlijk wat gemixt, waarbij vooral bij lokale bedrijven geldt dat er niet echt een lijn zit in de cijfers.
  • De koers van ASMI liep vandaag sterk op en bereikte een nieuw record. Zoals eerder verteld is het misschien niet heel onverwacht, omdat de eerdere cijfers redelijk waren en dan krijg je een squeeze naar boven. Toch doen wij niet mee met deze rally. We hebben eerder winst genomen en we vinden het aantal nu zo duur dat ook al zouden we nog een veel verdere stijging missen, wij wachten eerst op een correctie.
  • Volgende week staan er ook weer veel bedrijfsresultaten op de agenda, waaronder die van Apple en Amazon. Amazon is nu de enige van de zogenaamde Magnificent Seven die nog geen dividend uitkeert, dat heeft Alphabet gisteren wel voor het eerst aangekondigd. We zijn benieuwd of ook Amazon een dividend gaat uitkeren.
  • De olieprijs die consolideerde, waarbij we deze week hebben gezien dat olie voornamelijk onder druk lag. Toch lijkt het nu een bodem te vinden.
  • Bij valutamarkten geldt dat de dollar tegen de yen blijft stijgen nadat de BoJ de rente ongewijzigd liet en redelijk dovish klonk. Zoals verteld hebben wij daar een verkeerde aanname gemaakt en mogelijk dat we daar binnenkort op terugkomen, want we hielden rekening met een daling van de dollar tegen de yen.
  • De crypto-markten die liggen er rustig bij, de inflows en outflows bij spot Bitcoin ETF's dalen nog steeds, waardoor er weinig beweging is en mogelijk druk naar beneden voor crypto.
  • Resumerend, de handel heeft een week gekend die eigenlijk "best wel goed" is verlopen. Onderliggend zie je ook een opwaartse trend, maar op korte termijn moeten we niet vergeten hoeveel de rente is gestegen. En nog steeds gaat de aandacht vooral naar een klein clubje aandelen in de technologie, ook dat zou uiteindelijk toch recht getrokken moeten worden. Nog steeds sluiten we het niet uit dat de markt iets verder moet corrigeren voordat we werkelijk weer voldoende ruimte aan de bovenkant krijgen.

Fijn weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.