Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 10 juli - Europa hoger en meer - nu Oranje!

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 10 juli - Europa hoger en meer - nu Oranje!

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Terwijl het Nederlands elftal zich voorbereidt op de wedstrijd tegen Engeland, zagen we dat de Europese beurzen over de linie o,7 tot 0,9 procent wisten te winnen.

In Amerika hield voorzitter Powell van de Fed zijn tweede dag van de hoorzitting voor het Huis van Afgevaardigden, wat vooralsnog geen verrassingen opleverde. De Amerikaanse beurzen staan verdeeld en traders sluiten niet uit dat er vandaag winstnemingen gaan plaatsvinden.

Europa heeft dus een goede dag achter de rug, waarbij we zagen dat de rente eerst steeg en daarna daalde, waarbij ook de Franse rente omlaag ging.

Op de valutamarkten werd de dollar fractioneel sterker en de goudprijs steeg weer iets. De olieprijs trok in Amerika flink aan, terwijl de industriële metalen zich moeten heroriënteren op de korte termijn. Op de cryptomarkten was het beeld verdeeld, met Bitcoin dat een klein verlies moest incasseren.

 • De Europese rentemarkten tonen onderliggend nog steeds een onrustig beeld. Dit komt doordat de Franse linkse politiek heeft aangekondigd 90% belasting te willen heffen op grootverdieners. Maar misschien nog belangrijker is dat men de pensioenleeftijd op 60 jaar wil stellen. Dit betekent dat de pensioenleeftijd in Frankrijk veel lager is dan in andere Europese landen zoals Nederland. Uiteindelijk moet iemand dit betalen, en de rekening zal uiteindelijk bij andere Europese landen terechtkomen. Dit leidt tot het risico dat de Fransen, die toch al overheidsbudgetten aan hun laars lappen, een lagere kredietwaardigheid krijgen en dus duurder moeten lenen. En het is jammer dat de Fransen een "gevaar" kunnen zijn voor de verder eenwording van Europa.
 • Chairman Powell van de Federal Reserve houdt vandaag zijn tweede dag van getuigenis, deze keer voor het Huis van Afgevaardigden. Er kwam tot nu toe weinig nieuws naar voren, nadat de getuigenis gisteren aangaf dat Powell wat optimistischer wordt over de daling van de inflatie, maar dat het nu nog te vroeg is om de rente te verlagen.
 • Morgen wordt een belangrijke dag voor macro-economische data. De consumentenprijzen (CPI) in de Verenigde Staten worden vrijgegeven. Als deze tegenvallen kan het tot een tijdelijke dip leiden, maar als de data meevallen, kan dit de markten overtuigen dat de Federal Reserve misschien wel twee keer dit jaar de rente gaat verlagen. Daarnaast krijgen we ook de definitieve inflatiecijfers in Duitsland, die ook van belang kunnen zijn, evenals de wekelijkse werkloosheidsaanvragen in Amerika.
 • Op het gebied van bedrijfsresultaten is het rustig, met Renewi dat met een trading update komt. Dit is echter een aandeel waar wij niets mee doen. Tegelijkertijd gaan we richting vrijdag en dan barst in Amerika het bedrijfsresultatenseizoen los, waarbij verschillende banken de spits afbijten met hun cijfers.
 • Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn de F-16's momenteel onderweg van Denemarken naar Oekraïne. Eerder heeft Putin gezegd dat dit opnieuw een escalatie kan veroorzaken. De Poolse stafchef generaal Wieslaw Kukula zei tijdens een persconferentie dat Polen het leger moet voorbereiden op een grootschalig conflict.
 • Taiwan Semiconductor publiceerde vandaag haar omzetcijfers over de maand juni, die zeer sterk waren. Het aandeel Taiwan Semiconductor lijkt de stijgende lijn voort te zetten, wat ook goed nieuws is voor ASML als belangrijke toeleverancier.
 • Het Duitse Vonovia stond flink in de plus. We komen daar morgen nog even op terug, maar doen vooralsnog niets met deze huizenbezitter. De CEO liet zich vandaag nogal somber uit en voorziet een golf van faillissementen bij Duitse vastgoedbedrijven.
 • Volkswagen maakte gisteren nabeurs bekend dat het de verwachting voor de marges verlaagt. Dit komt door de fabriekssluiting in België, veroorzaakt door de slechte verkoop van elektrische voertuigen. De kans is groot dat de problemen bij Volkswagen nog niet voorbij zijn, vooral met de aanhoudende onrust in China. Dit kan ook andere Europese automakers treffen.
 • Hapag-Lloyd steeg nadat het positieve uitspraken deed over de resultaten. Analisten zijn echter nog steeds sceptisch of deze hogere verwachtingen, die voortkomen uit betere marges en hogere tarieven, zich in de toekomst zullen voortzetten.
 • Apple $AAPL heeft in het tweede kwartaal een stijging gezien van haar PC-verschepingen van maar liefst 21%, aldus IDC. Deze indrukwekkende groei in een competitieve markt is een positief signaal en suggereert dat Apple zijn marktaandeel mogelijk behoudt en het wijst op vervangings-vraag, iets waar we enkele maanden geleden reeds over hebben geschreven.
 • De koers van Baidu is sterk gestegen omdat analisten optimistisch zijn over de vooruitzichten voor haar zelfrijdende auto's. Baidu is daarmee een voorloper in China. Op 8 augustus komt Tesla met nieuws over haar robotaxi. Tesla is ook bezig met zelfrijdende auto's. Dit is een positief signaal voor Tesla, vooral als het erin slaagt deze producten succesvol op de markt te brengen.
 • Fastned maakte bekend dat het een nieuwe deal heeft gesloten in Spanje voor twee laadstations. Dit is een kleine order en waarschijnlijk onvoldoende om een winstwaarschuwing van Fastned te voorkomen. Momenteel doen we niets met Fastned en de grafiek ziet er ook niet goed uit.
 • Er is veel ophef ontstaan over Akzo omdat het een kleine groep analisten had uitgenodigd en even vertelde dat de winstverwachting is verlaagd. Dit wordt door de VEB gezien als ongelijkheid van informatie, wat volgens de wet echter is toegestaan. Eerder hadden we erop gewezen dat Akzo mogelijk met een winstwaarschuwing zou komen.
 • Bij commodities is er bezorgdheid over de prijs van ijzererts vanwege een overschot nu de economie in China maar niet wil herstellen. Dit kan ook betekenen dat andere industriële metalen voorlopig zijwaarts bewegen. De koperprijs, waar we een stijging verwachten, blijft waarschijnlijk op korte termijn ook onduidelijk bewegen.
 • De prijs van goud stijgt en we blijven optimistisch. De olieprijs, waarop we ook een stijging verwachten, consolideert momenteel, hoewel als de Chinese economie te weinig tekenen van herstel toont en er te weinig wordt gestimuleerd, dit een sterke stijging van de olieprijs kan tegenhouden. Aan de andere kant kan de situatie in het Midden-Oosten, vooral aan de noordgrens van Israël met Hezbollah, alsnog escaleren als Iran hierbij betrokken raakt. Sinds 8 oktober heeft Hezbollah meer dan 6.800 raketten afgevuurd op Israëlische burgergebieden. Deze aanvallen hebben niet alleen levens en eigendommen bedreigd, maar ook aanzienlijke schade aan de natuur veroorzaakt. Het onophoudelijke raketvuur heeft 710 branden veroorzaakt in het noorden van Israël, wat heeft geleid tot uitgebreide ecologische vernietiging in de regio. De branden hebben grote gebieden met bossen en leefgebieden van wilde dieren verwoest, waardoor de al ernstige humanitaire crisis nog erger wordt. De voortdurende beschieting met raketten benadrukt het escalerende conflict en de ernstige impact daarvan op zowel de mens als het milieu in de getroffen gebieden.
 • De crypto-markten wisten vandaag te herstellen met Bitcoin iets lager, met het herstel nog steeds niet overtuigend. Er waren ook weer instromen in de spot-Bitcoin-ETF's, maar dat hebben we de laatste tijd al vaker gezien en ondanks dat, wist Bitcoin niet verder te stijgen. We zien het herstel dus als twijfelachtig en nog geen reden om hier op te anticiperen.

Samenvattend, het was vandaag een dag waarop de markten toch wisten te klimmen. De markt blijft kijken naar de situatie in Frankrijk, waar de linkse partijen misschien te ver zijn doorgeschoten, wat de kans op downgrades voor de Franse schuld vergroot. Amerika blijft echter het belangrijkste, en morgen krijgen we de consumentenprijsgegevens in Amerika die de toon kunnen zetten. Opvallend is dat de markten veerkracht blijven tonen, ondanks waarschuwingen van grote brokers voor een flinke correctie van misschien wel 10-20%. De markt blijft voorlopig echter stijgen.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.