Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 8 mei - optimistisch maar voorzichtig

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 8 mei - optimistisch maar voorzichtig

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen overwegend beter. Dit werd vooral veroorzaakt door de bedrijfsresultaten, hoewel ze niet allemaal met gejuich werden ontvangen.

De handel ging vervolgens op weg naar Amerika, waarbij we zagen dat de stemming toch wat verslechterde. Amerika opende lager tot verdeeld, maar herstelde. Europa kon hierdoor met winst tot een verdeeld beeld de dag af.

De dollar liet een zijwaarts patroon zien voor de zoveelste achtereenvolgende dag. Olie is sterk gedaald en goud en zilver lieten een milde stijging zien, zonder dat er duidelijk momentum was. De cryptomarkten lieten een beperkte beweging zien, en bleven in een bandbreedte. De kapitaalmarktrente was fractioneel hoger.

  • Opvallend was vandaag dat in de loop van de dag er toch weer twijfels zijn gerezen over het rentebeleid in Amerika. In het begin van de sessie en ook gisteren werd het genegeerd. Nu zien we dat beleggers dit toch weer op de agenda hebben gezet en het optimisme dat de Fed al in september de rente gaat verlagen weer iets is afgenomen.
  • Op de Europese indices was bij het slot dus een meer verdeeld beeld zichtbaar, maar wel overwegend hoger. De onderliggende trend blijft opwaarts. Maar als we dan weer zien dat vandaag plotseling de voorzichtigheid troef wordt, dan vraag je je toch weer af op korte termijn of we nog steeds niet in de jojo zitten. Overigens, nadat we een tijdje terug in tech hebben gereduceerd, beïnvloedt het verder niet ons beleggedrag dat we in de jojo zitten. We blijven dus nog steeds opwaarts beleggen. We "hopen" wel op een correctie om zo goedkoper naar kansen te zoeken.
  • Terugkijkend, toen we in 2022 weer in veel aandelen zijn gaan investeren, kunnen we nu eigenlijk stellen dat er niet zulke mooie kansen liggen als toen, waarbij je door het grote opwaartse potentieel toentertijd ook ruimte had voor fouten. Dat is afgenomen. Dat betekent dat je nu veel selectiever moet zijn en misschien tevreden moet zijn met lagere rendementen.
  • Gesproken over de korte termijn blijven wij het beeld nog steeds wat onduidelijk vinden. Daarmee kunnen we te voorzichtig zijn. Maar als de ene dag de markten een soort van optimisme betonen over de ontwikkelingen rond de Federal Reserve en de dag daarna weer andersom, is dat nog geen beeld van stabiliteit. Overigens, wat we al vertelden, misschien zijn wij te voorzichtig en het hoeft geen stijging tegen te houden, mocht de markten dit nieuws willen negeren.
  • De Zweden hebben vandaag de rente met een kwart procent verlaagd. Zweden maakt geen onderdeel uit van de euro, maar zit wel in de Europese Unie. Dit wordt gezien, deze renteverlaging, als een signaal dat de ECB ook de rente gaat verlagen.
  • Er kwamen vandaag een trits van bedrijfsresultaten uit. Deze hebben bij ons niet geleid tot veranderingen. Hoewel we wel moeten zeggen dat we bij Bekaert steeds meer interesse krijgen om toch misschien iets met het aandeel te doen, zeker na de dip van vandaag.
  • In Amerika onderzoekt het ministerie van justitie Tesla of het fraude heeft gepleegd met informatie over zelfrijdende auto's, dit meldde Reuters. Wij denken dat het uiteindelijk gaat meevallen en met een sisser gaat aflopen mocht dit bericht van Reuters waar zijn.
  • Intel verlaagde haar omzetverwachting voor het eerste kwartaal vanwege nieuwe restricties voor het verzenden van chips naar China. Dit was niet onverwacht. We kunnen er vanuit gaan dat dit ook voor Qualcomm gaat gelden. Aangezien het hier om een buitengewone factor gaat die misschien op de lange termijn minder effect zal sorteren omdat omzet uit andere gebieden kan komen, hebben we besloten om op bij beide aandelen op een stijging te blijven zetten.
  • De cijfers van Ahold werden positief begroet. Ons kan het niet overhalen om iets met het aandeel te doen. Dit ook gezien de chart die nog steeds een trading range aangeeft.
  • Siemens Energy reageerde sterk positief op haar cijfers. Ook hier geldt voor dat we het veel te riskant vinden om nu al wat te doen. Daarbij moet wel gesteld worden dat we een grote rally in het aandeel tot nu toe hebben gemist.
  • De markt reageerde negatief op de cijfers van BMW. Wij denken echter dat de cijfers onderliggend veel sterker zijn dan de markt denkt. Met name op het gebied van elektrische voertuigen begint BMW in het luxe-segment tot één van de beste spelers te behoren.
  • Olie is weer in elkaar gekletterd. Dat betekent dat we onze winsten, die eerder redelijk waren, kwijt zijn geraakt. We blijven nu nog op een stijging zitten, maar mocht het zo zijn dat het beeld ook voor de lange termijn ons ziens echt te vaag wordt, dan is het jammer en en hebben we onze winst verspeeld en stappen we toch uit.
  • Goud en zilver proberen nog steeds te stijgen. Toch zit er geen overtuiging achter en meer een consoliderend patroon. We zitten overigens nog steeds op een stijging van goud.
  • De cryptomarkten waren opnieuw leeg. De markt zoekt naar nieuwe katalysatoren en die zijn er momenteel niet. We sluiten niet uit dat dit beeld voorlopig nog blijft aanhouden.

Resumerend, het was een dag vandaag waarin we van een redelijke stemming uiteindelijk toch weer naar een meer twijfelachtige stemming gingen. Voor ons geldt dat we het eigenlijk nog steeds een onduidelijk markt vinden, niet voor de lange termijn. We zien heel veel kansen, de markt is opwaarts gericht, maar de ruimte zoals eind 2022 is geen sprake van.

Op de korte termijn, zoals we al eerder hebben gezegd, als de markt steeds weer gaat flipfloppen op de rente, dan is dat een signaal van enige onzekerheid. Daar kunnen we overigens te voorzichtig mee zijn, want ondanks dat er vandaag een gemixte reactie was op bedrijfsresultaten, blijven deze wel degelijk de handel ondersteunen buiten de rente om.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.