Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 6 mei - winst in Europa - AEX flirt met 900

Dagafsluiting SCE Trader maandag 6 mei - winst in Europa - AEX flirt met 900

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen de dag al wat beter, gedragen op de vleugels van Wall Street op vrijdag en vooral op de lagere rente. De Amsterdamse beurs werd ondersteund door de financiële waarden, terwijl in de rest van Europa overwegend ook een vriendelijke stemming heerste. Amerika opende hoger en consolideerde deze winsten. Hierdoor is Europa beter de dag afgegaan.

De dollar werd iets zwakker, terwijl de olieprijs wist te stijgen en er ook weer een ronde vraag naar goud en zilver was. De cryptomarkten lieten zich van hun beste kant zien vandaag en gingen naar boven. In Amerika echter zagen we dat er toch weer een milde verkoopdruk kwam.

  • Opvallend is dat de financiële waarden in Europa blijven stijgen. We denken dat op korte termijn deze groep aandelen wel eens meer winst kan gaan boeken. Het gaat misschien nog niet eens zozeer om de resultaten zelf, maar wel om grote kasposities die nu wordt gebruikt voor de inkoop van aandelen. Dat was vorige week goed te zien bij ING.
  • De technologiesector tracht ook te herstellen, waaronder de chipaandelen. Toch is dat voor de korte termijn nog niet helemaal overtuigend. Voor de lange termijn denken we wel dat de vooruitzichten sterk blijven en dat in deze sector veel grote winnaars zitten. We zitten al op veel van deze tech-aandelen op een stijging en zijn de laatste tijd enigszins inactief met nieuwe aankopen (voor een gedeelte ook winstgenomen [gereduceerd] zoals gemeld). We willen meer duidelijkheid of we echt nog een grotere nieuwe ronde stijging krijgen of toch nog eerst een verdere correctie.
  • Doordat de Amerikaanse rente iets is gedaald en ook de Duitse rente, zien we dat dit steun geeft aan aandelen. Mocht de rente nog verder dalen deze week, dan sluiten we niet uit dat er een verdere stijging van de markten gaat plaatsvinden.
  • Gesproken over een stijging, de AEX nadert de 900 en de kans is vrij groot dat die 900 deze week wordt bereikt. We zeggen niet dat daarna niet een correctie gaat plaatsvinden, want dat zal wel op een dag reëel zijn, maar nu wil de markt graag naar boven kijken. Over langere periode rekenen we op een AEX 1000.
  • Morgen wordt een drukke dag met bedrijfsresultaten, waarbij ondermeer Heijmans, Kendrion, maar bijvoorbeeld ook Zalando of BP met cijfers komen. Uiteraard komen er nog veel meer bedrijfsresultaten uit. De kans is groot dat de meesten weer steun gaan geven aan de handel, waarbij we overigens onze vraagtekens blijven zetten bij bijvoorbeeld Zalando.
  • Gesproken over aandelen waar we vraagtekens bij zetten, Lyft komt morgen ook met de cijfers en dat is een concurrent van Uber. Wij denken dat Lyft achterloopt op de curve en blijven kiezen voor het aandeel Uber.
  • Daarentegen rekenen we op redelijke cijfers bij Solvay. Zowel bij dit aandeel als het afgesplitste Syensqo zitten we op een stijging.
  • De olieprijs is iets opgeveerd. Het ziet ernaar uit dat bepaalde steunlijnen toch weten te houden. Eigenlijk denken we dat olie wel weer verder naar boven kan gaan. Zeker als er meer optimisme over China komt, wat de laatste tijd zichtbaar, is met betrekking tot een economisch herstel.
  • Goud en zilver hebben hun steunniveaus gehouden en trachten nu toch weer te klimmen.
  • Bij de cryptomarkt lijkt de stemming op de korte termijn iets beter te worden. Althans dat is de verwachting van verschillende traders. Dit zou eventueel tot een verdere stijging kunnen leiden. Het betekent echter niet dat we direct een nieuwe melt-up verwachten in de markten. Mocht die wel plaatsvinden, houden we rekening met daarna opnieuw een flinke correctie. We gaan dan ook niet groter in crypto op dit moment. Crypto zien we toch wel als een soort van casino en wijzelf hebben een hele lage weging zodat het niet verstorend is als het 'gokken' wel misgaat. Voor iedereen geldt daarvoor uiteraard een ander niveau. Het effect op de totale beleggingen houden we dus altijd binnen de perken.

Resumerend, de markten willen op dit moment naar boven kijken, de rente is plotseling weer gedaald en dit is een belangrijke steun, evenals de bedrijfsresultaten die redelijk zijn.

Het blijft echter onduidelijk of het beeld zo blijft, want we weten de laatste tijd hoe snel markten weer van stemming kunnen wisselen en dat is zeker een punt om in de gaten te blijven houden.

Qua langere trend rekenen we op veel meer winst en zoals gezegd, het zou ons niet verbazen als onze eigen AEX binnen 12 maanden op 1000 punten staat bij de huidige bekende informatie.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.