Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 3 mei - banen-data gunstig - services inflatie tegenvaller

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 3 mei - banen-data gunstig - services inflatie tegenvaller

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen openden hoger nadat op donderdag Apple haar cijfers bekendmaakte en de grootste aandeleninkoop ooit in de geschiedenis, namelijk een bedrag van 110 miljard dollar. De bedrijfsresultaten in Europa kunnen we gerust redelijk noemen, waarbij dit milde steun gaf, vooral op de Franse beurs, vanwege de bankencijfers.

Daarna ging de markt zijwaarts bewegen en om half drie kwamen de werkgelegenheidscijfers uit in Amerika. De werkgelegenheidscijfers vielen iets onder de prognoses uit, ook de uurlonen. Dit leidde tot een rally op obligaties en een positieve stemming rond aandelen.

Later op de dag bleek dat de inflatiecomponent binnen de Amerikaanse ISM-services op het hoogste niveau in 3 maanden uitkwam en is versneld, en dat werd als minder gunstig gezien.

Europa is uiteindelijk hoger de dag afgegaan, terwijl Amerika een gedeelte van de eerdere winsten uit handen gaf rond het slot van Europa.

De rente is gedaald, de dollar is zwakker. Goud is weer lager, evenals olie, en crypto is onder aanvoering van Bitcoin hoger.

  • Hoewel de werkgelegenheidscijfers in Amerika inderdaad de kans op oververhitting kleiner maken, viel het ons wel op dat verschillende marktparticipanten toch de euforische stemming wat probeerden te temperen, dat de Federal Reserve nu al snel de rente kan gaan verlagen. Waarschijnlijk heeft de Fed meer gegevens nodig. Ook werd erop gewezen dat de Federal Reserve vooral kijkt naar inflatiedata en minder naar werkgelegenheidsdata.
  • De Fed-leden Bowman en Goolsbee lieten zich, naar aanleiding van de werkgelegenheidscijfers in de VS, voorzichtig tot zelfs hawkish uit.
  • De prices paid binnen de Amerikaanse ISM-index voor services bereikte het hoogste niveau in 3 maanden. Dit wijst juist op een stijging van inflatie en is juist ongunstig. Het geeft ook weer aan dat we nog steeds hobbelen van data naar data.
  • De rentemarkten tonen een dalende tendentie na de werkgelegenheidscijfers. Dat zien we als een steun. Heel misschien is de top inderdaad in de kapitaalmarktrente bereikt. Hoewel we daar nog steeds een slag om de arm over houden en enige twijfel over hebben.
  • Bedrijfsresultaten blijven overwegend redelijk. Wel valt het op dat meer cyclisch gerelateerde bedrijven in Europa erop wijzen dat de resultaten eventueel door een zwakkere economie beïnvloed kunnen worden.
  • Eén van die bedrijven was Daimler Truck dat met cijfers kwam die op zich nog wel redelijk waren, maar waarbij het toch wijst op tegenwind vanwege de Europese economie. We zijn uitgestapt en hebben winst genomen.
  • Aperam reageerde nogal wisselend op de cijfers en daalde in koers. Aangezien wij denken dat het dividend gehandhaafd blijft, vinden wij het aandeel nog steeds aantrekkelijk als trading buy.
  • Societe Generaal en Credit Agricole kwamen in Frankrijk met de resultaten. Deze bankcijfers waren weer prima. We zien de laatste tijd dat banken in de spotlight staan vanwege hun beter dan verwachte cijfers.
  • Apple heeft dus de grootste aandeleninkoop ooit aangekondigd van 110 miljard dollar. Als Apple dat niet had gedaan was de koers waarschijnlijk niet naar boven gegaan. Momenteel zitten we nog neutraal in Apple, maar we zijn het wel met meer interesse gaan volgen hoewel we de onderliggende cijfers toch aan de zwakke kant vinden. Nu doen we nog niks.
  • De koers van Amgen liet de grootste koerssprong ooit zien met 14%. Dit na sterke cijfers. In onze feed hadden we een foutje gemaakt. We hadden gezegd dat Amgen stopt met de ontwikkeling van een afslankmedicijn. Dat klopt niet, want Amgen gaat wel door met het ontwikkelen van een afslankmedicijn. Het maakt overigens niet veel uit voor onze visie op dit soort aandelen zoals Amgen, Novo Nordisk of Ely Lilly, waar we bij alle drie op een up zitten. Amgen liet zo'n forse stijging zien vanwege de sterke cijfers waarmee het kwam, en we zien het aandeel als een pensioenaandeel.
  • Goud en zilver blijven problemen ondervinden om te stijgen. We zitten nog steeds op een stijging van goud, waarbij een groot gedeelte van onze winst uit handen is gegeven. We moeten daar volgende week maar weer eens naar gaan kijken wat we nu willen.
  • De dollar werd zwakker na de werkgelegenheidscijfers in Amerika, omdat de markt positiever denkt over de rente van de Fed. Of de dollar inderdaad nu ook zwakker blijft, dat vragen we ons af, omdat de ECB nog altijd eerder de rente kan gaan verlagen dan de Amerikanen.
  • Crypto liet na de data een sterke rally zien met Bitcoin wat weer richting de 61.800 dollar ging. We zien dit echter nog niet als een signaal dat de bodem in de markt bereikt is, we blijven er sowieso bij dat crypto op korte termijn zeer volatiel zal blijven en misschien verder moet dalen.

Resumerend, de financiële markten hebben positief gereageerd op de aandeleninkoop van Apple en op de milder dan verwachte werkgelegenheidscijfers in Amerika. Dat enthousiasme nam af nadat de ISM-services aantoonde dat de inflatie juist is gestegen en er verschillende toonaangevende marketwatchers niet meegaan in het narratief dat de Fed dit jaar 2 keer de rente gaat verlagen.

Of de corrigerende dan wel consoliderende fase van aandelenmarkten nu echt voorbij is, daar hebben we nog steeds enigszins twijfel over. Daar gaan we volgende week verder mee.

Ondanks dat we voorzichtig zijn, betekent het niet dat we negatief zijn over de onderliggende trend, daar blijven we evident bullish over. Met andere woorden, de langdurige cyclische bullmarket is nog steeds intact, maar dat zegt weinig over de koersvorming op de hele korte termijn.

Mooi weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.