Navigation

Crypto: Trump belooft veel - Biden doet hetzelfde - politics - wat moet je er van denken

Crypto: Trump belooft veel - Biden doet hetzelfde - politics - wat moet je er van denken

Donald Trump belooft de toekomst van Bitcoin in Amerika veilig te stellen, de invloed van Elizabeth Warren te beperken, een Central Bank Digital Currency (CBDC) te blokkeren, en de straf van Silk Road-oprichter Ross Ulbricht te verlichten. Hij beschuldigt de Biden-regering van pogingen om de crypto-industrie te verzwakken door strenge reguleringen. In aanloop naar de verkiezingen in november proberen zowel Trump als Joe Biden de stemmen van crypto-houders te winnen.

De draai van Trump

Zijn "draai" is des te opvallender, omdat Trump in het verleden heeft gezegd dat hij crypto als "dollar ondermijnend" zag, naast andere uitspraken die negatief waren over crypto: hij was meer anti-crypto dan zelfs de regering Biden op dat moment.

In juli 2019 tweette hij dat hij "geen fan was van Bitcoin en andere cryptocurrencies", omdat deze "niet echt geld zijn" en hun waarde "zeer volatiel en gebaseerd op lucht" zijn. Hij waarschuwde ook dat ongecontroleerde crypto-activa illegale activiteiten kunnen bevorderen.

Trump noemde in juni 2021 Bitcoin een "scam tegen de dollar" tijdens een interview met Fox Business. Hij benadrukte dat hij niet blij was met Bitcoin omdat het concurreerde met de Amerikaanse dollar en riep op tot zware regulering van cryptocurrencies om de dominantie van de dollar te behouden.

Biden geen haar beter

Aanvankelijk ondersteunde de regering-Biden strikte reguleringen om consumenten te beschermen en financiële stabiliteit te waarborgen, onder leiding van Gary Gensler van de SEC.

Recentelijk is hun standpunt echter verschoven naar een meer crypto-vriendelijke benadering, met mogelijke goedkeuring van een spot Ethereum ETF en andere gunstige beleidsmaatregelen.

In mei 2022 waarschuwde het ministerie van Arbeid bedrijven om Bitcoin niet toe te voegen aan hun 401(k)-pensioenplannen. Ze benadrukten dat de volatiliteit van cryptocurrencies een risico vormt voor pensioenspaarders.

Senator Elizabeth Warren bekritiseerde Fidelity Investments voor hun plan om Bitcoin aan te bieden in 401(k)-plannen en noemde het "een risicovolle en speculatieve gok" die consumenten kan schaden​.

Onder leiding van Gary Gensler, voorzitter van de SEC, heeft de SEC streng toezicht gehouden op de crypto-industrie. Gensler waarschuwde dat de cryptomarkt "vol zat met fraude, scams en misbruik" en dat de SEC haar bevoegdheden volledig zou inzetten om de markt te reguleren.

Politiek gemotiveerd

Beide nieuwe benaderingen ten opzichte van crypto zijn sterk politiek gemotiveerd. Trump probeert crypto-eigenaren aan zijn kant te krijgen door de regering-Biden te bekritiseren en zichzelf te presenteren als de beschermer van financiële innovatie en vrijheid.

Aan de andere kant probeert de regering-Biden nu ze "bang" zijn de kiezers te verliezen die crypto bezitten te paaien.

Deze strijd om de stemmen van crypto-houders weerspiegelt een breder politiek gevecht dat ook bij andere onderwerpen, zoals de houding ten opzichte van China, zichtbaar is. Als twee kemphanen bieden ze tegen elkaar op wie de grootste sancties gaat opleggen tegen China.

Read my lips: no new taxes

Historisch gezien zijn politieke beloften tijdens verkiezingen niet altijd betrouwbaar.

Een voorbeeld hiervan is George Bush, die tijdens zijn campagne in 1988 de beroemde belofte "Read my lips: no new taxes" deed. Na zijn verkiezing werd hij echter gedwongen de belastingen te verhogen, wat bijdroeg aan zijn verlies in de verkiezingen van 1992.

Een ander voorbeeld is Barack Obama, die in zijn campagne van 2008 beloofde Guantanamo Bay te sluiten. Ondanks herhaalde pogingen en enkele stappen in die richting, bleef de gevangenis gedurende zijn twee termijnen open vanwege juridische en politieke obstakels.

Ook Donald Trump zelf beloofde in 2016 een volledige herziening van de gezondheidszorg, waarbij hij de Affordable Care Act (Obamacare) zou afschaffen en vervangen door een beter systeem. Hoewel er pogingen waren om dit te doen, bleef de kern van Obamacare intact tijdens zijn ambtstermijn.

Joe Biden heeft ook enkele belangrijke beloften niet waargemaakt. Bijvoorbeeld, hij beloofde de immigratiewetgeving te hervormen en een pad naar burgerschap te creëren voor miljoenen immigranten. Ondanks voorstellen zoals de U.S. Citizenship Act van 2021, is er weinig voortgang geboekt vanwege politieke tegenstand in het Congres. Bovendien beloofde Biden een verbod op aanvalswapens, maar ondanks beperkte vooruitgang met betrekking tot wapenwetgeving, is er weinig voortgang geboekt bij het daadwerkelijk verbieden van dergelijke wapens.

Resumerend

In de aanloop naar de verkiezingen in november proberen zowel Trump als Biden de stemmen van crypto-houders te winnen.

Trump belooft Bitcoin te beschermen en reguleringen te verminderen, terwijl Biden een meer crypto-vriendelijke benadering heeft aangenomen na aanvankelijke strikte reguleringen.

Of deze beloften worden nagekomen blijft onzeker zoals eerdere politieke beloften vaak niet zijn nagekomen: alles voor de stemmen in nu het motto.

0:00
/0:31

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.