Navigation

🧮 Obligaties: Moody’s verlaagt rating VS - Storm in glas water en geschenk voor Trump

🧮 Obligaties: Moody’s verlaagt rating VS - Storm in glas water en geschenk voor Trump
SCE Trader

Moody’s heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagd van AAA naar AA1. We leggen in dit artikel uit waarom de downgrade juist wel eens bullish kan zijn voor risk assets zoals aandelen.

Wil je alle artikelen kunnen lezen en elke podcast beluisteren? Neem dan een abonnement en krijg toegang tot alle artikelen en de database met duizenden berichten.

Daarmee sluit het zich als laatste grote ratingbureau aan bij eerdere verlagingen van S&P (2011) en Fitch (2023). De VS wordt nu dus unaniem beoordeeld op AA+, het op één na hoogste niveau. De verlaging komt door het aanhoudende begrotingstekort, de snel oplopende staatsschuld en stijgende rentelasten.

Visie en implicaties markten

De verlaging door Moody’s is waarschijnlijk in geprijsd en heeft géén directe of technische gevolgen.

Waar bij de verlaging van S&P in 2011 nog een zorg ontstond door contractuele beperkingen (veel beleggings-overeenkomsten eisten toen nog een AAA-rating), is dat inmiddels achterhaald.

Sindsdien zijn die contracten aangepast. Beleggers mogen tegenwoordig gewoon government securities aanhouden, ongeacht de exacte rating.

Geen verplichte verkopen

In augustus 2023, toen Fitch de rating van de VS verlaagde, was de marktreactie dan ook mild. De S&P 500 daalde die maand met 1,8%.

Nu Moody’s zich simpelweg aansluit bij dat bestaande oordeel, lijkt de impact zelfs nóg kleiner te kunnen zijn (geen garanteis en geen rekening houdend met andere ontwikkelingen).

Op basis van beleggings-overeenkomsten zoals aangepast in 2011, betekent de downgrade van Moody's dus weinig. Niemand is verplicht om Amerikaanse obligaties te verkopen. De Amerikaanse staatsobligaties houden dus hun status als veilig onderpand.

Een geschenk voor Trump

Hoewel Moody’s met deze stap slechts in lijn komt met andere kredietbeoordelaars en er fundamenteel weinig verandert, kan de verlaging wel politieke gevolgen hebben. Voor de regering-Trump vormt dit een legitiem signaal om in te grijpen op de overheidsuitgaven.

Moody’s waarschuwt expliciet voor een oplopende schuldquote, die tegen 2035 kan uitkomen op 134% van het bruto binnenlands product (BBP), en begrotingstekorten die richting de 9% van het BBP gaan.

Zonder ingrepen aan de uitgaven- of belastingzijde dreigen de rentelasten uit de hand te lopen. Precies op dit punt wil de regering-Trump zich profileren. Al tijdens zijn campagne gaf Trump aan dat de Verenigde Staten structureel te veel geld hebben uitgegeven.

Carte blanche voor huidige regering

Voor de markt hoeft de downgrade geen negatieve ontwikkeling te zijn. Meer politieke druk op begrotingsdiscipline kan op termijn juist leiden tot meer financiële stabiliteit.

Door de verlaging van Moody’s krijgt de regering-Trump bovendien extra munitie om haar beleid te onderbouwen. De oplopende rentelasten vormen immers op zichzelf al een risico voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën.

De downgrade is in dat opzicht eerder neutraal dan negatief, en zou zelfs als positief kunnen worden geïnterpreteerd.

Trump krijgt met deze waarschuwing van Moody’s in feite carte blanche om stevig in te grijpen. Zowel Democraten als Republikeinen zullen deze realiteit onder ogen moeten zien.

Belastingverlagingen uit 2017 worden verlengd

In haar analyses gaat Moody’s ervan uit dat de belastingverlagingen uit 2017 worden verlengd. Als dat gebeurt, komen er volgens de kredietbeoordelaar circa 4.000 miljard dollar aan extra primaire tekorten bij in het komende decennium.

De verlaging van de kredietwaardigheid is daarmee vooral gebaseerd op structurele begrotingszorgen, en niet op acute financiële risico’s.

Belangrijkste punten op een rij

  • Moody’s verlaagt VS van Aaa naar Aa1
  • Sluit aan bij S&P (2011) en Fitch (2023)
  • VS nu unaniem beoordeeld op AA+, het op één na hoogste niveau
  • Geen technische gevolgen: contracten eisen geen AAA meer
  • Trump krijgt extra argument voor bezuinigingen
  • Schuldquote richting 134% van BBP in 2035 zonder ingrijpen
  • Verlengen belastingverlagingen uit 2017 kost $4.000 miljard extra
  • Voor aandelen en risk assets eerder neutraal tot licht positief

Achtergrond

Het Amerikaanse begrotingstekort loopt in 2024 al op tot ruim $1.050 miljard, een stijging van 13% ten opzichte van een jaar eerder. De rente-uitgaven op de schuld nemen snel toe door het hoge renteniveau. Tegelijk blijft de belastingopbrengst relatief zwak, terwijl de uitgaven aan sociale zekerheid en gezondheidszorg blijven stijgen.

De verlaging door Moody’s is dus vooral een bevestiging van zorgen die al jaren bestaan. Het voegt niets nieuws toe aan het marktsentiment, maar onderstreept de noodzaak tot structurele hervormingen.

Conclusie

Deze kredietverlaging is geen schok, maar een formele stap waarmee Moody’s zich aansluit bij het bestaande beeld van S&P en Fitch. Er is geen vertrouwenscrisis, geen gedwongen verkoop en geen paniek.

De markten blijven waarschijnlijk rustig (op dit punt), en voor de politiek in Washington is dit eerder een aanmoediging tot actie. Het brengt duidelijkheid en onderstreept dat fiscale discipline weer op de agenda komt.

Voor beleggers in aandelen, en ook in Bitcoin, is deze downgrade dan ook eerder neutraal tot mogelijk positief.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Gerelateerd

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.