Inflatie China: PPI en CPI wijzen nog altijd op deflatie risico
De producentenprijzen (PPI) in China zijn in juni met 3,6% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is de scherpste daling sinds juli 2023 en wijst op een verdieping van de deflatie aan de aanbodzijde.
Ondanks een lichte stijging van de consumentenprijzen (CPI) blijft het beeld zwak. Structurele overcapaciteit, hevige prijsconcurrentie en aarzelend beleid drukken op de economische dynamiek van het land.
- Producentenprijsindex (PPI) daalt met 3,6%, versus een verwachte -3,2% – de grootste daling in bijna twee jaar.
- Consumentenprijsindex (CPI) stijgt licht met 0,1%, na vier maanden van prijsdalingen – iets beter dan de verwachte 0,0%.
- Kerninflatie (ex voedsel en energie) stijgt met 0,7%, de hoogste stijging in 14 maanden.
- Prijsdruk komt vooral uit overaanbod, met name in consumentenelektronica en industriële productie.
- Industriële winsten daalden in mei met 9,1%, grootste krimp sinds oktober 2024.
- Beijing wijst prijsconcurrentie af en roept op tot hogere productkwaliteit en het afbouwen van inefficiënte productiecapaciteit.
- Tijdelijke subsidies op huishoudproducten en EV’s stutten de CPI, maar dit effect zal in de tweede helft van het jaar afnemen.
- Exportgroei (mei: +4,8%) zorgt voor enige steun, vooral door leveringen aan Zuidoost-Azië – dit tempert de noodzaak voor directe binnenlandse stimulus.
Implicaties
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.